Frojnd: Skupština građana pokazala da je bitno da neko sluša predloge građana i da oni dovedu do promjena

"Zapravo, Evropska unija je jedini način da se zemlje pojedinačno, uspješno suoče sa izazovima današnjice bilo da li su to klimatske promjene ili obezbjeđivanje da velike kompanije plate svoj dio poreza ili da obezbijedimo da branimo naše vrijednosti i interese u velikom svijetu gdje sve evropske zemlje jesu male", kazao je Frojnd

5382 pregleda 3 komentar(a)
Frojnd, Foto: Skupština Crne Gore
Frojnd, Foto: Skupština Crne Gore

Ono što je pokazalo iskustvo održavanja Skupštine građana, širom Evrope, jeste da je suštinski važno, ne samo da građani vijećaju i dogovaraju se, debatuju i izađu sa predlozima, već je bitno da neko sluša te predloge i da ti predlozi dovedu do određenih promjena, saopštio je poslanik Evropskog parlamenta Danijel Frojnd.

"nače ćemo rizikovati da se otuđimo od građana koji će misliti da političari ne slušaju njihove predloge i da ne objašnjavaju zašto im se ti predlozi nijesu svidjeli. Od vitalnog je značaja da, čak i ako vam se ne sviđaju baš svi predlozi, imate debatu sa građanima", kazao je Frojnd koji je kako je saopšteno iz Skupštine Crne Gore govorio tokom zasijedanja Skupštine građana - "inovativnog eksperimenta u sprovođenju demokratije, koji je Skupština Crne Gore realizovala u saradnji sa Evropskim parlamentom".

Skupština građana održana je 4. novembra u Skupštini Crne Gore.

U saopštenju se dodaje da je "ocjenjujući da je Evropska unija jedan od najvećih izuma na kontinentu, Frojnd ukazao na benefite koje obezbjeđuje "brisanje" granica, kao i određeni, viši nivo slobode i demokratije".

"Zapravo, Evropska unija je jedini način da se zemlje pojedinačno, uspješno suoče sa izazovima današnjice bilo da li su to klimatske promjene ili obezbjeđivanje da velike kompanije plate svoj dio poreza ili da obezbijedimo da branimo naše vrijednosti i interese u velikom svijetu gdje sve evropske zemlje jesu male", kazao je Frojnd.

On je ocijenio da je Evropska unija još uvijek nedovršen projekat.

"Puno složenije je pridružiti se danas, nego prije 60 godina kada se Evropskoj uniji pridružila moja zemlja. To što je Evropska unija nezavršen projekat, to znači da i dalje treba da se reformiše i mi smo zapravo počeli naše Skupštine građana kao dio konferencije o budućnosti Evrope, zato što naša Evropska unija nije završena. Ima još mnogo stvari koje treba da poboljšamo", rekao je poslanik Evropskog parlamenta.

On je napomenuo da su u demokratiji zapravo građani, na kraju, ti koji odlučuju.

"Velika mogućnost da ono što su građani predstavili ovdje ne odražava samo mišljenje 53 građana, koliko ih je bilo u Skupštini građana, već mislim da je velika šansa da većina građana u ovoj zemlji ima slične ideje i slične preporuke i vrijedno ih je uzeti u obzir i razmotriti", rekao je Frojnd.

Iz Skupštine Crne Gore su kazali da je Skupština građana, zajednički projekat Skupštine Crne Gore i Evropskog parlamenta, te da predstavlja inovativni instrument za učešće građana u procesu odlučivanja i kreiranja politika.

"Crna Gora je prva država van Evropske unije koja je na ovaj način neposredno uključila građane u svoj rad. Događaj je okupio poslanike i poslanice Skupštine Crne Gore, poslanike Evropskog parlamenta, predstavnike građana, nevladine organizacije koje učestvuju u projektu i inostrane stručnjake iz oblasti deliberativne demokratije. Skupština Crne Gore je prvi parlament u kojem su realizaciju ovakvog inovativnog projekta podržale institucije Evropske unije. Ovaj vid direktnog građanskog učešća u radu parlamenta, značajno doprinosi otvorenosti institucije, što je u skladu sa prioritetima 27. saziva Skupštine u pogledu transparentnosti i javnosti rada", piše u saopštenju Skupštine Crne Gore.

Bonus video: