Dio parlamentarne većine povukao dopune Zakona o objedinjavanju lokalnih izbora

Draginja Vuksanović Stanković (SDP) poručila građanima na Cetinju, Petnjici i Mojkovcu održati 5. decembra i da se oko toga „ne sjekiraju“

36688 pregleda 44 komentar(a)
Sjednica Skupštine Crne Gore, Foto: Screenshot/Youtube
Sjednica Skupštine Crne Gore, Foto: Screenshot/Youtube
Ažurirano: 12.11.2021. 21:24h

Dio parlamentarne većine povukao je danas u Skupštini Crne Gore dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, kojima je bilo predviđeno da se lokalni izbori na Cetinju, Mojkovcu i Petnjici, koji su zakazani za 5. decembar, održe i objedine sa drugim izborima planiranim za proljeće naredne godine.

Povezani članci

12. Novembar 2021.

Skupština odbila amandmane SNP-a, URA bila uzdržana

Sjednica Skupštine je ranije danas započela kratkom raspravom poslanika vladajuće većine o tome kada će na dnevnom redu biti izbor Tužilačkog savjeta.

Sjednici su prisustvovali i poslancii Demokratskog fronta (DF), koji su od juna bojkotovali rad parlamenta.

Srđan Pavićević (CIVIS) rekao je da je očekivao da će na dnevnom redu sjednice biti pitanje Tužilačkog savjeta.

„Činjenica je da epiloga i dalje nema i da smo mi država po procjeni evropskih i američkih zvaničnika zemlja sa visokom stopom korupcije. Svi smo u iščekivanju pravde evo godinu dana. Ako ne bude Tužilački na dnevnom redu, ja ću dati doprinos tačkama koje se tiču pravde , a sve što nije izuzeću se od odlučivanja“.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić je rekao da se time bavi tačka izbor i imenovanja i razrešenja i da u ovom trenutku ne može biti predmet dnevnog reda akt koji ne postoji u skupštinskoj proceduri ka plenumu.

„Ovo nije bilo kakav izuzetak, ali razumijem da su uključene kamere i da je vrijeme da se ostvaruju politički poeni“, rekao je Bečić.

Pavićević je tražio obećanje da će ta tačka u narednih desetak dana biti na matičnom odboru kako bi se našla kao poslednja tačka na plenumu.

Bečić je rekao da Pavićević sada "ozbiljno i opasno" manipuliše, targetirajući predsjednika Skupštine kako su to, kako je rekao, iz redova koalicije Crno na bijelo radili u prethodnim mjesecima i nedjeljama.

„I kada je vezano pitanje imuniteta za neke poslanike u ovoj si kada je vezano za ovo pitanje. Kako može predsjednik Skupštine da vam garantuje? Da li možda sjede sedam poslanika Demokrata u Odboru za politički sistem, imaju većinu i onda predsjednik te partije može da vam garantuje da će tih sedam psolanika održati sjednicu i utvrditi predlog? Znate vi dobro kako odbor radi...“, rekao je Bečić.

DF i URA razmijenili optužbe o ucjenama

Šef kluba Demokratskog fronta Slaven Radunović je rekao da je licemjerno da neko ko je najmanje pogođen radom Tužilačkog savjeta na tom pitanju insistira, navodeći da misli na klub Crno na bijelo.

„Znate zašto sam inistirao da počnemo što prije? Jer moram u Tužilaštvo da dam izjavu jer me lično Milivoje Katnić krivično goni. Znate li da je Predrag Bulatović u 11 sati isto u sudu? Mi smo svjesni da je manja šteta da koji dan još sačeka promjena TS, da bi bilo kvalitetno izabrani ljudi i nefunkcionisanje izvršne vlasti je mnogo problematičnije u ovom momentu. Ne ucjenjujte u političkom smislu, jer ne postoji u poliitčkom sistemu samo URA“, kazao je Radunović.

Miloš Konatar (URA) je rekao da ne vidi u čemu Radunović ima problem sa Urom:

„Da vi pričate o ucjenjivanju, koji ste bojkotovali parlament i ucjenjivali sa budžetom i ucjenjujete od kada je vlada formirana, vi pričate nama o ucjenama? Nikoga ja ne ucjenjujem, ni GP URA. To što ja ne pristajem na nešto što ste vi zamislili, ne znači da bilo koga ucjenjujem“.

Istakao je da je URA za dogovor i razgovor, poštujući različitosti.

O objedinjavanju izbora

Poslanici su završili raspravu o predlogu zakona o dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi, kojima poslanici vlasti traže da se lokalni izbori na Cetinju, Mojkovcu i Petnjici, koji su zakazani za 5. decembar, održe i objedine sa drugim izborima planiranim za proljeće naredne godine.

Predlogom zakona predviđeno je da lokalni izbori istog dana budu održani u 16 opština i gradskoj opštini Golubovci naredne godine.

Dopunama zakona, čije usvajanje traže po hitnom postupku, se predviđa da se odbornicima u skupštinama opština Cetinja, Mojkovca, Petnjice, Ulcinja i Berana produžava mandat do izbora koji će biti održani naredne godine.

Poslanici u predloženom predlogu zakona navode da je predsjednik države Milo Đukanović dužan da Odluku o raspisivanju izbora za odbornike u SO Mojkovac, Petnjica i Cetinje od 14.septembra 2021. godine, uskladi sa odredbom člana 209a stav 1 ovog zakona, narednog dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Đukanović je prije tri dana na Cetinju rekao da neće odložiti lokalne izbore u toj opštini, u Petnjici i Mojkovcu, navodeći da su predizborne radnje već počele i da Skupština pokušajima da odloži te izbore opstruira demokratiju.

Obrazlažući predlog, Momo Koprivica (Demokrate) je rekao da je država konstantno u izbornim kampanjama i tenzijama od uvođenja višestranačja.

„Upravo je ovaj zakon o objedinjavanju lokalnih izbora način da se prekine ta višedecenijska praksa i neodgovornost, da se konačno politika do kraja usmjeri na ono što su interesi građana“.

Istakao je da je ovo i način da se građanima vrati ustavno pravo da slobodno biraju i određuju političke tokove u zemlji, kao i način da se smanji cijena koštanja izbornih procesa.

„Zakon je način da se suzi prostor onima koji žele da ograniče birače, da vrše na njih protivpravan kriminalan uticaj, što je teže kada su izbori u 17 ili 22 dvije, a ne samo u dvije opštine“, rekao je Koprivica.

Jovan Vučurović (DF) je rekao da postoje valjani razlozi za odlaganje izbora u tri opštine, te da predsjendik mora da ispoštuje šta kaže Skupština i zakon, „iako nije sklon poštovanju zakona“. Istakao je da se najviše brinu da li se odlaganjem izbora ruši pravni poredak države, oni koji su zakon godinama kršili.

Danijel Živković (DPS) je rekao da mu dopune ovog zakona najviše liče na pokušaj „davanja vazduha vladajućoj većini da nekako napravi još jedan bajpas ili pokušaj prespajanja onoga što se više ne može prespojiti.

„Ovo zakonsko rješenje je da se napravi još jedan bajpas unutar vladajuće većine ne bili se unijela pravna nesigurnost u sistem i ne bi li se zaustavili izbori koji treba da se održe u tri opštine, odnosno, da se spriječi politička šteta koja bi nastala po vladajuću većinu jer su svjesni da nemaju podršku u ove tri opštine, svjesni su da će izgubiti izbore u ove tri opštine i sada je potrebno pribjeći odlaganju izbora...“, kazao je Živković.

Istakao je da ovim potezom vlast želi da ugrozi rad Odbora za izborno zakonodavstvo, te da će zbog toga snositi posljedice.

Šef kluba „Mir je naša nacija“, Boris Bogdanović (Demokrate) rekao je da kada je u pitanju „politčki bajpas“, onda je očigledno da je predsjednik države Milo Đukanović prošle godine u Tivtu „prespojio najmanje dva politička bajpasa, a doživio četiri infarkta“.

On je kazao da bivša vlast i sistem koji im je omogućio bahato ponašanje moraju biti promijenjeni, jednom po jednom izmjenom zakona i prakse, te je zato objedinjavanje lokalnih izbora, u stvari, povratak na osnovni fundament demokratije-ono što izbori treba da budu.

„Veliki i česti broj lokalnih izbora odgovara samo onim partijama koje nemaju politiku, a imaju kriminalce i pare“, rekao je Bogdanović.

Ivan Brajović (SD) je rekao da zakon treba povući, jer je neistina da se izmjenama zakona omogućava objedinjavanje izbora i da međunarodna zajednica podržava ovakav zakon.

„Ne radi se ovdje o objedinjavanju izbora. Ovdje se radi o izbjegavanju izbornog poraza“, kazao je Brajović, navodeći da međunarodna zajednic aprpeoručuje da o ovim pitanjima ne bi trebalo donositi odluku sa 41 poslanikom prema 40.

Predložio je da prekinu „ovo“, sjednu i dogovore se o mnogim stvarima.On je kazao da su najpoštenije rješenje da se prevaziđe aktuelno stanje, vanredni parlamentarni izbori.

Branko Radulović (PzP) rekao je da je uporište za donošenje zakona i predlog Evropske komisije da se izbori moraju objediniti.

„Sada ću vam reći ko je za odlaganje ovih izbora. Ukoliko smo mi reformatori, a nismo, vaš politički rejting pada. Mnogo ružnog ste napravili u prethodnih 30 godina. I vi hoćete, prije svega, izbore zbog toga. Đukanović to hoće, prije svega“, kazao je Radulović.

U ime kluba Bošnjačke stranke (BS) Ervin Ibrahimović je rekao da predlog zakona oslikava trenutnu političku situaciju koja nije dobra i koja poziva na što hitniji dijalog.

„Predlagač se poziva i na izvještaj EK ali bih volio da znam kako su dobili ocjenu od EK i da li su im slali na usklađenost ovaj akt. Bojim se da ovo nije put. Čak i pored onakvog izvještaja i upozorenja EK da moramo imati inkluzivni dijalog svih političkih subjekata u državi, predlagač je otišao drugim putem i izbjegao je da se dogovaramo u Odboru za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva“, kazao je Ibrahimović.

Šef kluba poslanika SNP-a Dragan Ivanović rekao je da ne vidi razlog da se izbori ne odgode i produži mandat skupštinama u tri opštine.

Istakao je da se to što traže godinama čekalo, ali da nisu bili u mogućnosti da obezbijede uslove da se to desi u jednom danu.

„Ne zloupotrebljavamo Ustav, nego želimo da nastupi red, da se poštuje Ustav“.

Draginja Vuksanović-Stanković (SDP) je poručila građanima na Cetinju, Petnjici i Mojkovcu održati 5.decembra i da se oko toga „ne sjekiraju“.

Istakla je da su predložene izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi suprotne Ustavu i Zakonu o izboru odbornika i poslanika.

„Suprotne su Ustavu. Pod 1: načelo retroaktivnosti, pod 2: suprotne su ključnom pravnom principu iz Rimskog prava koje glasi:„Što od početka nije valjano, vremenom se ne može osnažiti“, a u odnosu na dan kada ste podnijeli izmjene zakona, zakasnili ste jer ih je predsjednik države već raspisao. Pod tri, suprotne su onome što Ustav garantuje građanima, a to je pravo da biraju i budu birani“.

Istakla je da su predložene izmjene suprotne Zakonu o izboru odbornika i poslanika zato što ovakva izmjena koja se tiče objedinjavanja u svim opštinama može biti predmet samo Zakona o izboru odbornika i poslanika, nikako ovog zakona jer njime nisu objedinjene sve opštine.

Šef kluba poslanika Crno na bijelo, Miloš Konatar, rekao je da objedinjavanje lokalnih izbora u jednom danu, svake četiri godine je standard demokratije i evropski standard, što parlamentarna većina ovim izmjenama pokušava da ostvari.

Istakao je da moraju ići u izmjene ovog zakona, jer im je namjera da se manje vremena provodi u izbornim kampanjama, da se manje energije troši na predizborne svađe, a „da svoje dobre namjere usmjere na to kako da građani žive bolje“.

„Moj apel svim kolegama je da podrže ovo rješenje“.

Potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak (DF) je ocijenila da je predlog Zakona o lokalnoj samoupravi najbolje rješenje za mir u Crnoj Gori i za spuštanje tenzija.

„Svaki lokalni izbori i sve što se sada dešava, stvara još veće podjele. Jasni su šavovi podjela i da svaka sitnica može dovesti do građanskih nemira. Zato je važno da prvo o tome razmišljamo... Drago mi je da smo svi za objedinjavanje lokalnih izbora u jednom danu. Mislim da je bitna suština a ne forma“, kazala je Bošnjak.

Istakla je da je javni interes da se objedine izbori, posebno jer su jedni od izbora na Cetinju, gdje su svaki izbori imali više naelektrisanu atmosferu

„Vazda su tamo šetali kriminalci za vrijeme izbora, prijetili i kupovali glasove. Bojim se da će u ovakvoj situaciji, to biti još izraženije. Za javni interes i dobro svih građana bi bilo dobro da se izbori odlože do proljeća“, kazala je Bošnjak.

Poslanica DF-a Jelena Božović je kazala da će ovaj zakon omogućiti građanima da se po prvi put u mnogim opštinama slobodno, bez ikakvih tenzija, ucjena, prijetnji i maltretiranja DPS-a, izjasne i glas daju političkoj opciji za koju su se sami opredijelili.

„Očekujem da će svi podržati ovaj zakon. Svako ko bude drugačije glasao, smatraću da radi protiv interesa građana, a za interese DPS-a, koja se posebno uplašila od glasanja ovog zakona“, kazala je Božović.

Predrag Sekulić (DPS) je rekao da zakon može imati retroaktivno dejstvo ukoliko to zahtijeva javni interes:

„Ovdje nije u pitanju javni, nego politički interes vladajuće grupacije.Ovaj zakon je politički, ogoljen do kraja, plašite se rezultata izbora u ove tri lokalne samouprave“, rekao je Sekulić.

Njegova partijska koleginica Jovanka Laličić je rekla da se ovo pitanje može rješavati samo Zakonom o izboru odbornika i poslanika, za šta je potrebna dvotrećinska većina ili nekim zakonom Lex specialis, uz obaveznu dvotrećinsku većinu.

Boris Mugoša (SD) je kazao da zakon treba povući iz procedure i da se o njemu razgovara u okviru Odbora za izborno zakonodavstvo. Istakao je da se ovim predlogom urušava ustavno- pravni sistem, jer Zakonom o izboru odbornika i poslanika mandat odborniku traje četiri godine i može se skratiti, a ne produžavati u skladu sa zakonom.

„U članu 14 je rečeno da se izbori zakazuju najkasnije 15 dana od dana isteka mandata odbornika i poslanika. Predlagači su svjesni da su ove stvari mogli samo da rade kroz izmjenu Zakona o izboru odbornika i poslanika, ali su to svjesno zaobišli jer znaju da je za to potrebna dvotrećinska većina“, rekao je Mugoša.

Momo Koprivica (Demokrate) je u završnoj riječi rekao da se ničije pravo ne dovodi u pitanje, a da je javni interes utvrđen u postupku donošenja zakona.

O Ivanovićevom imunitetu

Poslanici su raspravljali i o predlogu Administrativnog odbora kojim se daje odobrenje da se protiv poslanika DPS Petra Ivanovića može pokrenuti krivični postupak.

Povezani članci

12. Novembar 2021.

Petru Ivanoviću skinut imunitet

Ivanović je kazao da je današnja tačka dnevnog reda dio procedure u kojoj jedna institucija utemeljena na zakonu želi da ispita sve ono što jeste u njenoj nadležnosti.

"Prema ocjenama te institucije, prepreka u sprovođenju postupka je imunitet poslanika i shodno proceduri ovaj uvaženi dom je kao tačku dnevnog reda stavio ukidanje imuniteta za šest poslanika. Kada sam ja u pitanju, do sada sam se dva puta odrekao imuniteta. Prvi put na Javnom servisu pred svim građanima i drugi put, tražeći od svih članova Administrativnog odbora da podrže predmetnu inicijativu", rekao je Ivanović.

On je kazao da taj čin govori o njemu i njegovim ubjeđenjima, o sopstvenoj krivici.

"Sada isto činim i treći put. Pozivam sve kolege poslanike da se ujedine oko ove tačke i zajednički je izglasaju", rekao je Ivanović.

Poslanici u objedinjenoj raspravi razmatraju i predloge Administrativnog odbora kojim se ne daje odobrenje da se protiv poslanika Dragana Krapovića, Vladana Raičevića, Milana Kneževića, Miluna Zogovića i Zdenke Popović može pokrenuti krivični postupak.

Ivanović je kazao da su, dok je bio ministar poljoprivrede, kredite dobili samo aplikanti koji su ispunili uslove propisane operativnim priručnikom, koji je odobrio Abu Dabi razvojni fond.

“Ne postoji država na svijetu u kojoj svi koji uzmu kredite iste i vrate. Zato služe kolaterali. I Investiciono- razvojni fond je bio zadužen za kolateral u ime i za račun države. Dok sam bio ministar poljoprivrede, svi kolaterali na odborene kredite imaju veću vrijednost od odobrenih kredita”, rekao je Ivanović.

Istakao je da je ponosan na rezultate koje je sa mladim timom uradio dok je bio na čelu Ministarstva.

Izlaganje je završio stihovima pjesme Duška Trifunovića “Griješio sam mnogo”, koja između ostalog kaže “Griješio sam mnogo, i sad mi je žao i što nisam više, i što nisam luđe jer, samo će grijesi, kada budem pao biti samo moji – sve je drugo tuđe”.

Bonus video: