Izbori i deblokada na dnevnom redu Ustavnog odbora

Za dva mjesta javilo se devetoro kandidata i to dr Ilija Vukčević, advokat Sulejman Guči, bivša poslanica, predsjednica Socijalista Snežana Jonica, šefica odjeljenja za ustavne žalbe Ustavnog suda Jadranka Novaković, zamjenica ombudsmana Zdenka Perović, sutkinja Višeg suda Mirjana Popović, i Nemanja Popović, Ivan Radojičić i Maja Šćepanović

7174 pregleda 8 komentar(a)
Predsjednica Ustavnog odbora Simonida Kordić, Foto: Filip Roganovic
Predsjednica Ustavnog odbora Simonida Kordić, Foto: Filip Roganovic

Skupštinski Ustavni odbor sjutra će nastaviti proceduru izbora dvoje sudija Ustavnog time, što će razmatrati izvještaj Komisije za izbor, koja je utvrđivala da li svi kandidati ispunjavaju uslove i da li su dostavili adekvatnu dokumentaciju.

Sjednica je najavljena na sajtu Skupštine.

Za dva mjesta javilo se devetoro kandidata i to dr Ilija Vukčević, advokat Sulejman Guči, bivša poslanica, predsjednica Socijalista Snežana Jonica, šefica odjeljenja za ustavne žalbe Ustavnog suda Jadranka Novaković, zamjenica ombudsmana Zdenka Perović, sutkinja Višeg suda Mirjana Popović, i Nemanja Popović, Ivan Radojičić i Maja Šćepanović.

Dva mjesta u Ustavnom sudu su upražnjena jer su početkom godine otišli u starosnu penziju Hamdija Šarkinović i Mevlida Muratović.

Članica Komisije koja je provjeravala prijave kandidata Suada Zoronjić (GP URA) ranije je rekla “Vijestima” da je svih devetoro kandidata na vrijeme dostavilo prijave i da imaju potpunu dokumentaciju.

Ustavni odbor bi sjutra trebalo da zakaže sjednicu na kojoj će poslanici razgovarati sa kandidatima, kako bi izabrali dvoje i predložili kolegama na plenarnoj sjednici da ih izaberu. Za to je međutim potrebna dvotrećinska, odnosno tropetinska podrška poslanika koje trenutno nema, kao ni nagovještaja dijaloga kojim bi taj deblokirajući mehanizam za pravosuđe mogao biti riješen.

Predsjednica Odbora Simonida Kordić ranije je tražila od Ustavnog suda da se hitno ispoštuje Zakon o Ustavnom sudu, u vezi sa ispunjavanjem uslova za starosnu penziju sudije Dragoljuba Draškovića.

Dvoje sudija US odbija da sa Draškovićem učestvuje u radu plenarne sjednice ili vijeća, jer smatra da je on od 1. oktobra stekao uslove za starosnu penziju. Zbog toga postoji problem kvoruma za odlučivanje u US, jer jednoglasne odluke treba da donese četvoro sudija pošto ta institucija ima ukupno sedam sudija.

U rješavanje blokade rada US, umiješaće se vjerovatno Skupština Crne Gore za koju je ovo presedan. Rješenje će se vjerovatno tražiti na konsultativnom saslušanju nadležnog Ustavnog odbora, možda hitnim predlogom izmjena Zakona o US ili eventualno nekim novim načinom, rekli su poslanici, članovi resornog odbora.

Bonus video: