Radević: Generalni sekretar Skupštine ne sprovodi praksu bivše vlasti

Savjetnica predsjednika parlamenta reagovala na jučerašnji tekst "Vijesti"

6538 pregleda 13 komentar(a)
Radević, Foto: Skupština Crne Gore
Radević, Foto: Skupština Crne Gore

Savjetnica predsjednika Skupštine Alekse Bečića, Sandra Radević, reagovala je na jučerašnji tekst "Vijesti" pod naslovom: "Pomaže Bečiću, a ne dolazi na sjednice".

Reagovanje prenosimo u cjelosti:

"Stičemo utisak da niste razumjeli ili niste htjeli da razumijete naš prethodni odgovor na Vaša pitanja, tako da nama nije teško da Vam po drugi put pojasnimo bitne stavke iz Poslovnika Skupštine Crne Gore ne navodeći primjere iz prakse, vjerujući da znate da praksa nije pravilo pogotovo kada govorimo o praksi bivše vlasti.

Pored činjenice da ste javnost svojim tekstom doveli u zabludu, vjerujemo ne iz namjere, te generalnog sekretara predstavili kao lice koje ne ispunjava svoje obaveze, pojasnićemo u nastavku.

Pa, da krenemo od samog početka.

Naime, Poslovnikom Skupštine Crne Gore određena su ovlašćenja generalnog sekretara Skupštine, tačnije generalni sekretar pomaže predsjedniku i potpredsjedniku Skupštine u primjeni poslovnika; rukovodi Službom Skupštine; priprema prijedlog zahtjeva za obezbjeđenje budžetskih sredstava za rad Skupštine i službe Skupštine; vrši druge poslove određene zakonom i poslovnikom kao i poslove koje mu povjeri predsjednik Skupštine.

Odredbama člana 8 stava 1 alineje 4 propisano je da se predsjednik Skupštine Crne Gore “stara o organizaciji rada Skupštine”.

Odredbama Poslovnika Skupštine Crne Gore nije propisano gdje ko sjedi u plenarnoj sali i na koji način pomaže predsjedniku u primjeni Poslovnika, da li prisustvom ili konkretnim izvršavanjem poslovničke obaveze, te da Poslovnik u plenarnoj sali primjenjuje predsjednik ili predsjedavajući, a ne generalni sekretar ili član Stručne službe Skupštine Crne Gore.

Dakle, generalni sekretar, pored brojnih obaveza koje ima, pomaže predsjedniku u primjeni Poslovnika tamo gdje je predsjedniku ili potpredsjedniku potrebna pomoć, a ne uvijek i na svakom mjestu i tamo gdje nije potrebna, jer kad predsjednik i potpredsjednici u plenarnoj sali ne bi znali primijeniti Poslovnik sigurno ne bi ni bili na mjestima na kojima se trenutno nalaze.

Sve ostalo je praksa bivše vlasti na koju se pozivate, ali mi ne želimo da vjerujemo da praksi dajete i najmanju prednost u odnosu na Ustav, Zakon i Poslovnik Skupštine Crne Gore u skladu sa kojima će uvijek postupati predsjednik Skupštine Crne Gore. Podsjećamo Vas da je npr. praksa bivše vlasti bila i da se računovodstvo Skupštine Crne Gore vodi u rukopisu, a ne elektronski, pa ćete se lako složiti sa nama, da takvu i sve druge slične prakse nije dobro pretvarati u pravila.

O uspjesima i postignućima generalnog sekretara se nebrojeno puta govorilo u javnosti. No, Vama ni to nije bila mjera uspjeha. Vama je, očito značajnije da generalni sekretar, koji ima ogroman broj obaveza, sjedi u plenarnoj sali, gdje skupštinska zasijedanja nekada traju i po deset sati, kako bi realizovao tehničke obaveze, a ne suštinske u dijelu realizacije preko 50 projekata, koji su, zahvaljujući upravo ovakvoj organizaciji rada Parlamenta, realizovane u Skupštini Crne Gore.

Takođe, to je čovjek koji uvijek radi prekovremeno i čovjek koji nije iskoristio godišnji odmor, već ga proveo u Skupštini Crne Gore.

Možda se u prethodnom periodu predsjedavajući sto koristio za slikanje i promovisanje, ali to više neće biti slučaj, već će za predsjedavajućim stolom sjedjeti oni članovi Stručne službe koji su u datom trenutku neophodni prilikom realizacije obaveza koje ima onaj koji predsjedava sjednicom Skupštine Crne Gore.

Tako da želimo da vjerujemo da Vaš tekst nije motivisan time da Vi odredite ko će, gdje i kada sjedjeti u plenarnoj sali i pomagati predsjedavajućem u sprovođenju njegovih ovlašćenja", zaključuje se u reagovanju.

Bonus video: