Radulović: Da niko više iz EU ili SAD ne kaže - ovaj može ili ne može biti u Vladi

"Nije istina u manifestaciji nacionalne euforije sa jedne i sa druge strane, već je istina sasvim druga – da mi faktički nijesmo krenuli od jednog totalitarnog autokratskog sistema ka jednoj funkcionalnoj demokratiji, nijesmo krenuli ni u jednu fazu demontaže režima i revizije krimonogene prošlosti, nijesmo mrdnuli u oslobađanju institucija, prije svega u pravosuđu", rekao je Radulović

12084 pregleda 19 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Skupština Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Skupština Crne Gore

Poslanik Pokreta za promjene (PzP) Branko Radulović saopštio je da se Crna Gora sada nalazi u "kontrolisanom ludilu, pijanstvu, apsurdnoj situaciji", ispod koje se krije velika istina.

"Nije istina u manifestaciji nacionalne euforije sa jedne i sa druge strane, već je istina sasvim druga – da mi faktički nijesmo krenuli od jednog totalitarnog autokratskog sistema ka jednoj funkcionalnoj demokratiji, nijesmo krenuli ni u jednu fazu demontaže režima i revizije krimonogene prošlosti, nijesmo mrdnuli u oslobađanju institucija, prije svega u pravosuđu. Danas se kod nas šetaju najveći kriminalci, lopovi, ili su vlasnici najvećih privrednih subjekata. Za takvo nešto trebala je jaka refromska vlada i konsolidovana parlamentarna većuna. Mi smo sticajem određenih okolnosti imali jednu vladu koja po mnogo čemu predstavlja apsurdnost u svijetu", kazao je Radulović na sastanku Parlamentarnog odbora Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP), koji se održava u onlajn formatu.

Rekao je da je vrijeme "izbacilo određenu ličnost", a poslanici većine, njih 41, morali su da biraju između "takve čudnovate Vlade ili vraćanje režima da gospodari i formalno Crnom Gorom, faktički još gospodari".

"Zato smo tolerisali ovu Vladu. Ja vas molim, došli smo u situaciju da moramo da biramo reformsku vladu, da niko više iz Evropske unije (EU) ili Sjedinjenih Američkih Država (SAD) ne targetiše pojedine ličnosti da kaže - ovaj ne može biti. Vi morate da imate demokratski princip – ono što se dešava u vašoj državi da bude i kod nas. Naša platforma je evropska platforma. Mi imamo potencijal da napravimo jaku vladu u koju bi bile uključene nacionalne manjine, čak i partije koje nijesu ogrezle u kriminalu u prethodnih 30 godina, ali suština je da nosioci vlade treba da budu oni koji su pobijedili na izborima i koji su najjači sa svojim programima. Nema ovdje rusofila, nema ovdje nekih misionara Srbije...može neko da voli, ali smo sa svojim programima rekli - Brisel i ništa više", poručio je Radulović.

Simonida Kordić, poslanica Demokratskog fronta (DF) kazala je da pitanje nacionalnog konenzusa postoji na terenu i da se tokom proteklih godina stvarao privid da postoji jedna vrsta otpora prema procesu evropskih integracija kod jednog dijela političke javnosti.

"Takva vrsta otpora nije ni postojala, a svakako ne postoji ni sada. Tako da barem na tom nivou nemamo nikavu prepreku u smilu ostvarivanja uslova za pridruživanje EU", rekla je Kordić.

Smatra da dio odgovornosti leži i na EU jer proces pregovaranja nije jednosmjeran i jednostran i način na koji EU utiče na ispunjavanje uslova u pregovorima je moć koju ima EU koja je mogla ranije da iskoristi, ali nije.

"Očekujem od EU davanje indikativnog datuma učlanjenja, na čemu je insistirala Slovenija tokom predsjedavanja, ali i neke druge članive. Taj indikativni datum predstavlja podstrek za ispunjavanje uslova koji se od Crne Gore očekuju u procesu pristupanja", navela je Kordić.

Danijel Živković, poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) rekao je da se, u izmijenjenom političkom i društvenom ambijentu nakon parlamentarnih izbora prošle godine, proevropska opozicija nastavila da ukazuje na neophodnodt ubrzanog postizanja reformi na evropskom putu.

"Nova administracija nakon godinu dana nije ubrzala reformski put ka EU, već je donijela stagnaciju ili nazadovanje u različitim oblastima", kazao je Živković. Boris Mugoša, poslanik Socijaldemokrata (SD) ocijenio je da je sada svima jasno da je vrijeme nakon parlamentarnih izbora prošle godine izgubljeno vrijeme na putu EU integracija i vrijeme u kojem su se iznevjerila očekivanja građana koji su učestvovali na izborima.

Kazao je da svi kažu da su za EU, "ali se to izgleda zadržava na verbalnom nivou".

Predsjedavajući delegacije POSP Vladimir Bilčik je odgovorio da treba biti otvoren i iskren i da nema ovdje ništa "u rukavicama", već da je činjenica da nema napretka u pregovaranju.

Kazao je da je pozitivan signal to što je Crna Gora imenovala ambasadora pri EU.

"Crna Gora je u jedinstvenoj situaciji, otvorila je sva poglavlja i lopta je sada u rukama institucija, političara i građana. EU može pomoći u planiranju, neformalnim konsultacijama...", kazao je Bilčik.

Bonus video: