Šćepanović odbio da dođe na saslušanje; Kordić: Odsustvo hrabrosti i odgovornosti

Predsjednik Ustavnog suda dostavio dopis odboru u kome navodi da nema obavezu da prisustvuje zakazanom saslušanju

23281 pregleda 6 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Screenshot/Youtube
Sa sjednice, Foto: Screenshot/Youtube

Predsjednik Ustavnog suda (US) Budimir Šćepanović odbio je da dođe na konsultativno saslušanje na Ustavnom odboru, gdje je trebalo da razjasni nejasnoće oko prestanka mandata sudiji US Dragoljubu Draškoviću i drugim pitanjima funkcionisanja tog suda.

Predsjednica Ustavnog odbora Simonida Kordić kazala je da je Šćepanović jutros dostavio dopis u kome navodi da neće doći na saslušanje i da nema obavezu da prisustvuje zakazanom konsultativnom saslušanju.

“Dalje navodi argumentaciju da u Crnoj Gori vlast počiva na načelu podjele vlasti, zaboravljajući da počiva i na kontroli vlasti. Dalje govori da je Ustavni sud ustanovljen kao poseban sui generis organ, izdvojen od ostalih grana vlasti”, kazala je Kordić.

Ona je istakla da to doživljava kao odsustvo hrabrosti i odgovornosti predsjednika Ustavnog suda prema Parlamentu, Ustavnom odboru i prema javnosti:

“Prema građanima Crne Gore koji zaslužuju jedan jasan stav i Ustavnog suda, a htjeli smo da pružimo priliku predsjedniku US da iznese svoje argumente, po ovom i po drugim pitanjima funkcionisanja US”, istakla je Kordić.

Ona je kazala da su došli u situaciju gdje je Parlament “nonšalantno denunciran”, navodeći da je takvih primjera u prethodnim mjesecima bilo i od drugih visokih državnih zvaničnika.

“Došli smo u situaciju da se funkcija praktično privatizuje, da onog trenutka kada čovjek bude izabran na neku poziciju, smatra da više nema nikakvu odgovornost ni prema tijelu koje ga je izabralo, niti prema građanima i javnosti zbog kojih obavlja tu funkciju”, kazala je Kordić.

Članovi Ustavnog odbora su ranije odlučili, glasovima poslanika parlamentarne većine, da na konsultativno saslušanje Šćepanovića.

Zbog sporenja oko starosne granice za odlazak u penziju, sudija Dragoljub Drašković tvrdi da tek od naredne godine stiče to pravo, dok dvojica njegovih kolega tvrde da je on od 1. oktobra ove godine trebalo da bude penzioner. Zbog toga odbijaju da rade sa njim i US nema kvorum za odlučivanje.

Skupština je ranije tražila odgovor US u vezi ovog problema i dobila tumačenje kojim nije zadovoljna. Tumačenje je upućeno predsjedniku Skupštine, a ne Ustavnom odboru koji je to tražio.

Dva mjesta u Ustavnom sudu su upražnjena jer su početkom godine u starosnu penziju otišli Hamdija Šarkinović i Mevlida Muratović. Odbor je izvršio saslušanja kandidata koji su se prijavili na konkurs za izbor dva kandidata za sudije US.

Ustavni sud ima sedam sudija, koje bira Skupština na 12 godina, dvotrećinskom, odnosno tropetinskom većinom glasova poslanika.

Bonus video: