Bečić razriješen

Za smjenu Bečića glasala su 43 poslanika opozicije i koalicije "Crno na bijelo". Protiv su bili poslanici Demokrata, Demosa, DF-a, PzP-a, SNP-a, Prave Crna Gore, Ujedinjene Crne Gore i Radničke partije

77806 pregleda 360 reakcija 347 komentar(a)
Bečić, Foto: Luka Zeković
Bečić, Foto: Luka Zeković

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić razriješen je večeras te dužnosti.

Za smjenu Bečića glasala su 43 poslanika opozicije i koalicije "Crno na bijelo".

Protiv su bili poslanici Demokrata, Demosa, DF-a, PzP-a, SNP-a, Prave Crna Gore, Ujedinjene Crne Gore i Radničke partije, njih 36.

Bečić je prilikom prozivke za glasanje kazao da se neće izjasniti.

Poslanik DPS-a Miodrag Vuković nije bio u sali prilikom glasanja.

Bečić je izabran za šefa parlamenta 23. septembra 2020. godine.

Tada je za njegovo imenovanje glasalo 45 poslanika, protiv je bio jedan poslanik, dok je praznih listića bilo 25.

Na čelu parlamenta do izbora novog predsjednika biće potpredsjednik Skupštine Strahinja Bulajić (DF).

"Iz mog ugla nisam privilegovan ovom iznuđenom pozicijom i trenutnim statusom. Shodno Poslovniku ovaj posao ću raditi najbolje što umijem do izbora novog predsjednika. Nije mi drago što je danas moj prijatelj Aleksa Bečić razriješen sa ove dužnosti. Zahvaljujem mu se na uspješnoj saradnji i vođenju ovog poštovanog doma...", rekao je Bulajić

Prema Poslovniku Skupštine Crne Gore (član 16), ako je predsjedniku parlamenta prestao mandat prije isteka vremena na koje je biran, njegovu dužnost, do izbora novog predsjednika, vrši potpredsjednik Skupštine iz kluba poslanika koji ima veći broj poslanika.

Potpredsjednici Skupštine su Branka Bošnjak (Pokret za promjene - PzP), Strahinja Bulajić (Demokratski front - DF) i Ervin Ibrahimović (Bošnjačka stranka - BS), pa će Bečića zamijeniti Bulajić, jer DF ima više poslanika od PzP i BS.

U Poslovniku (takođe član 16) piše i da će u slučaju prestanka funkcije predsjedniku Skupštine prije isteka vremena na koje je biran, parlament na istoj, a najkasnije na narednoj sjednici, započeti postupak izbora novog šefa Skupštine.

Bonus video: