SD: Transformišemo se u partiju novog vremena

Izabrano Predsjedništvo SD-a, kao i Savjet te partije na čelu sa Ivanom Brajovićem, te Etički odbor na čelu sa Mirom Raičevićem

7889 pregleda 162 reakcija 44 komentar(a)
Foto: SD
Foto: SD

Socijaldemokrate (SD) danas prave dodatni iskorak i transformišu se u partiju novog vremena i drugačije političke kulture, poručeno je na današnjem glavnom odboru SD-a.

Na odboru je izabrano novo rukovodstvo, kao dio, kako su kazali, transformacije partije koja je u toku.

Za potpredsjednike su izabrani Boris Mugoša, koji zamjenjuje predsjednika SD-a u poslovima iz njegove nadležnosti, Milica Lekić i Danilo Orlandić, za generalnog sekretara Miloš Čelanović, a za direkroricu Irma Nišić. Izabrano je i Predsjedništvo SD-a, kao i Savjet te partije na čelu sa Ivanom Brajovićem, te Etički odbor na čelu sa Mirom Raičevićem.

"Cijenim da ova partija može i treba da bude primjer i da bude ponosna na način na koji je izvršila organizacione, kadrovske i druge promjene u partiji, te kako i prije i nakon toga možemo jedni sa drugima zadržimo prijateljske relacije, a opet realizujemo ono što smo prethodno dogovorili", rekao je predsjednik SD-a Damir Šehović.

Glavni odbor SD
foto: SD

Mugoša je rekao kako žele poslati jasnu poruku javnosti da je za ozdravljenje crnogorskog društva neophodan dijalog i dogovor. "I to bez sujeta, moralisanja i izigravanja bilo kakvih veličina. Dogovor čija ključna odrednica mora biti neophodnost očuvanja, jačanja i afirmisanja temeljnih vrijednosti evropske i samosvjesne Crne Gore, a to su njen građanski, sekularni i antifašistički karakter."

"Imamo veliku obavezu da ovu partijsku tranformaciju sprovedemo onako kako se od nas očekuje, ali i u pojedinim segmentima mijenjamo negativnu percepciju koja se, iz objektivnih ili subjektivih razloga mogla pojaviti u javnosti", naglasila je Lekićeva dodavši: "Imamo kapacitet da iskoračimo u dijelu partijske kulture i normalnog javnog diskursa umjesto blata u kojem se nerijetko politička scena valja. Moramo da pokažemo da politika ne mora da bude instrument za individualnu moć i manipulacije", naglasila je Lekić.

Orlandić je istakao da su Socijaldemokrate partija koja nikad ideološki nije lutala i da ima čvrste temelje, koje će mlada generacija sada nadograđivati: "Imamo veliku odgovorost, svjesni smo toga, i uložićemo sve svoje znanje i iskustvo da Socijaldemokrate napravimo partijom vrhunskih profesionalaca orjentisanih ka građanskoj i evropskoj Crnoj Gori."

Kad se posao radi isključivo zarad lične koristi, on može biti odrađen dobro, ali nikad vrhunski, poručio je. "Vrhunske rezultate postižu one organizacije čiji članovi rade timski, motivisano i za zajedničko dobro. Obećavam vam da ćemo mi biti jedan od takvih timova" rekao je Čelanović, dok je Nišić poručila: "Uvesćemo Socijaldemokrate, a sa time nadamo se i crnogorsko društvo, u novo vrijeme, u kojem će se na političkoj sceni izdvojiti one partije koje programski i organizaciono ozbiljne i njeguju drugačiju političku kulturu", kazao je Orlandić.

Mugoša je poslanik Socijaldemokrata od 2018. godine. Prije toga se nalazio na poziciji zamjenika gradonačelnika Glavnog grada, savjetnika potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku i sekretara Sekretarijata za razvoj preduzetništva Glavnog grada. Prije ulaska u politiku, bio je zaposlen u kompaniji Telenor i Euromarket banci, a radio je i kao asistent na više predmeta ekonomskom i pravnom fakultetu.

Orlandić je dugogodišnji partijski aktivista. "Još kao predsjednik mladih Socijaldemokratske partije, prije osnivanja Socijaldemokrata, imenovan je za šefa kabineta ministra unutrašnjih poslova. Nakon rascjepa partije na Kongresu 2015. godine i osnivanja Socijaldemokrata, podnosi ostavku na tu poziciju. Obavljao je funkciju pomoćnika direktora Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice, a u prethodnoj Vladi nalazio se na čelu Aerodroma Crne Gore, jednog od najprofitabilnijih crnogorskih preduzeća", podsjećaju iz SD-a.

Lekić je rođena u Podgorici i nakon završene Filološke gimnazije u Podgorici stekla je bachelor, pa diplomu specijaliste međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka UCG kao jedan od najboljih studenata. Magistrirala je na Ekonomskom fakultetu UCG sa ocjenom A. Kako se navodi, obučavala se na brojnim programima u zemlji i inostranstvu. Ima četrnaestogodišnje radno iskustvo, koordinirala je brojnim projektima u javnoj upravi, i govori engleski i italijanski jezik. Do sada se nije aktivno bavila politikom.

Miloš Čelanović, koji je izabran za generalnog sekretara, rođen je u Podgorici. "Diplomirani je ekonomista, a ima iskustvo na različitim pozicijama: radio je u Radio-difuznom Centru Crne Gore, nakon toga u Crnogorskoj Plovidbi 6 godina gdje je vodio sektor finansija i snadbijevanja, a bio je i generalni direktor ministarstvu ekonomije. Od 2021. preuzeo je upravljanje opštinskim odborom SD Kotor, gdje je naslijedio dotadasnjeg predsjenika Andriju Lompara", navode iz SD-a.

Irma Nišić rođena je u Bijelom Polju, a osnovu školu i gimnaziju je završila u Podgorici. Diplomirala je na Fakultetu političkih nauka UCG, a stekla je zvanje magistra na istom fakultetu. Ima petnaestogodišnje radno iskustvo na mjestima sekretara za međunarodne odnose, šefa kabineta i drugim pozicijama. Govori engleski, španski i ruski jezik.

Bonus video: