Danas sjednica Odbora povjerenika Opštine Tivat, način funkcionisanja nedefinisan

Osim petoro članova Odbora povjerenika, sjednici će prisustvovati i predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović i sekretarka Skupštine opštine Ivana Aranđus

2925 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Prva sjednica Odbora povjerenika Opštine Tivat, koji treba da da vrši funkciju Skupštine opštine Tivat, što ju je Vlada Crne Gore prošle nedjelje zvanično raspustila, održaće se danas u 14 sati u Podgorici u prostorijama Ministartva javne uprave, digitalnog društva i medija (MJUDDM).

Sjednicu je zakazala ministarka Tamara Srzentić, a osim petoro članova Odbora povjerenika, kako saznajemo, prisustvovaće joj i predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović (NP) i sekretarka Skupštine opštine Ivana Aranđus (BF).

Vlada Crne Gore je 10. marta donijela odluku o raspuštanju aktuelnog saziva Skupštine opštine Tivat i imenovanju Odbora povjerenika koji će do održavanja vanrednih izbora i konstituisanja novog saziva lokalnog parlamenta, preuzeti funciju Skupštine opštine.

U Odbor povjerenika imenovani su advokat Spasoje Ljesar, inženjer pomorstva Goran Sindik i službenica lokalne uprave Milena Kovačević iz Tivta, kao i Marko Vukašinović i Novica Vuković iz Podgorice koji su predstavnici Vlade.

Predsjednik države Milo Đukanovič je u međuvremenu raspisao nove lokalne izvore u Tivtu i zakazao ih za 5. jun.

Vlada je SO Tivat raspustila jer lokalni parlament više od pola godine nije obavljao svoju funkciju zato što su ga, nedolaskom na sjednice i nedavanjem kvoruma za rad, blokirali odbornici opozicionih partija DPS, SDP, SD i HGI. U Tivtu od lokalnih izbora 30. avgusta 2020. manjinsku vlast vrši koalicija građanskih listi Narod Pobjeđuje, Bokeški Forum i „Goran Božović-časno i odgovorno za bolji Tivat.“ Njima je podršku u parlamentu do septembra prošle godine davao jedini odbornik SDP, ali je ta partija tada bez jasnijeg obrazloženja, iznenada odlučila da uskrati svoju podšku koaliciji građanskih listi.

Iako je prinudna uprava već uvedena Tivtu, a imenovanje Odbora povjerenika prijeti i Budvi, odnosno Kotoru, način na koji treba da funkcionišu Odbori povjerenika koje imenuje Vlada, potpuno je nedefinisan.

Naime, nijednim trenutno važećim pravnim aktiom nije propisano ko saziva sjednice Odbora povjerenika, po kojem Poslovniku taj organ funkcioniše, kako se bira njegov predsjednik, ko predlaže dnevni red, da li su sjednice Odbora koji vrši funkcije SO otvorene za medije jer je to inače, slučaj sa sjednicama lokalnog parlamenta, ko plaća članove Odbora povjerenika za njihov rad...

„Zakon o lokalnoj samoupravi pitanje Odbora povjerenika tretira jedino članom 185 stav 3, u kojem se kaze da Odbor povjerenika obavlja funkciju Skupštine sve do konstituisanja nove. Nadležnosti Skupštine propisane su članom 38 Zakona o lokalnoj samoupravi. Budući da Zakonom o lokalnoj samoupravi, kao ni drugim podzakonskim aktima, nije uređen način rada Odbora povjerenika, što je u Ministarstvu javne uprave, digitalnog društva i medija prepoznato kao nedorečenost zakona, zbog čega je u postupku izrada nacrta novog predloga Zakona o lokalnoj samoupravi, koja će se uskoro naći kao predlog na Vladi.“- kazala je „Vijestima“ Milijana Vukotić Jelušić, v.d. generalne direktorice Direktorata za efikasnu impmenetaciju dobre javne uprave u Ministarstvu javne uprave, digitalnog društva i medija.

Ona nije mogla konkretno odgovoriti ni na jedno od gore postavljenih pitanja vezano za rad i odlučivanje Odbora povjerenika, ali je kazala da je „u međuvremenu, MJUDDM uputilo Ministartsvu finansija i socijalnog staranja predlog za rješavanje pitanja finansiranja rada Odbora povjerenika.“

Aktuelni Zakon o lokalnoj samoupravi donešen je 2018, a pretrpio je izmjene i dopune 2019. i početkom 2020. godine. Niko od poslanika tog saziva Skupštine Crne Gore (2016-2020) a od kojih se neki predstavljaju ekspertima za pitanja lokalne samouprave, nije se sjetio ni razmišljao da tim propisom treba da uredi i način na koji treba da funkcionišu Odbori povjerenika koji preuzimaju ulogu lokalne zakonodavne vlasti u slučajevima koje si zakonopisnici predvidjeli, kada Vlada raspusti lokalni parlament u nekom gradu prije isteka njegovog mandata.

Bonus video: