SD: Pozdravljamo uskraćivanje podrške Vladi, oduprijeti se nasrtajima na državu

Iz SD-a pozvali sve političke subjekte da doprinesu stvaranju ambijenta za postizanje saglasnosti o skraćenju mandata Skupštine

7739 pregleda 20 komentar(a)
Foto: Socijaldemokrate Crne Gore
Foto: Socijaldemokrate Crne Gore

Socijaldemokrate (SD) su pozdravile uskraćivanje podrške Vladi od strane većine koja ju je izabrala, te pozvali "državotvotne snage" da se zajedno "odupru nasrtajima" na državu.

"Socijaldemokrate Crne Gore iskazuju zadovoljstvo zbog činjenice da je 43. Vlada ostala bez podrške parlamentarne većine koja je izabrala. Način na koji je Vlada formirana, glasno ćutanje najekstremnijih političkih grupacija u i van Crne Gore, kao i masovni odlasci brojnih domaćih političkih prvaka po sopstveno mišljenje u Beograd, koji su prethodili njenom konstituisanju, ukazivao je da je u pozadini dobro pripremljena politička prevara koja je našoj državi nažalost podmetnuta", saopštili su iz SD-a.

Od starta je bilo jasno, kako su kazali, da su Vladi na čelu sa Dritanom Abazovićem, umjesto evropskih prioriteta, u koje se "formalno pred našim međunarodnim partnerima zaklinjala", mnogo bliži tuđi priorteti koji su joj nametnuti sa strane.

"Konstantnim insistiranjem na temama poput Otvorenog Balakan, tzv. Temeljnog ugovora i popisa, koji skreću pažnju sa evropske agende, se zapravo po svaku cijenu nastojalo postići samo jedno - zaustavljanje naše države na putu EU integracija, i to u momentu kada naši evropski parnteri pokazuju neskrivenu spremnost za konkretne odluke u tom pravcu. Ispostavilo da je SD u vezi pomenutog neodrživog političkog eksperimenta bio u pravu, zbog čega je, uostalom, i odbio da u njemu učestvuje. Međutim, svjesni smo da nije vrijeme za bilo čije likovanje zbog, očigledno je, ispravnog političkog stava, nego za mudrost, odgovornost i zajedništvo, kako bi sve političke i ukupne društvene državotvorne snage pronašle adekvatan, velikim izazovima sa kojima se suočavamo, primjeren način da se odupru konstantnim nasrtajima na građanske i sekularne temelje našeg društva, a posebno na njenu evropsku orijentaciju", dodaju iz SD-a.

Pozvali su sve političke subjekte da, sada kad je jasno da Vlada više nema podršku parlamentarne većine koja ju je izabrala, doprinesu stvaranju ambijenta za postizanje saglasnosti o skraćenju mandata Skupštine, u vezi čega je SD već pripremio inicijativu, kao i dogovora o tome kakav oblik i sastav Vlade bi bio zadužen za njihovu pripremu.

Sve drugo bi bilo samo novo gubljenje vremena, kojeg Crna Gora "više definitivno nema", poručuju iz SD-a.

"Takođe bi bilo odgovorno da svi istinski podržavaoci evropske politike, nezavisno od toga sa kojeg političkog spektra dolazili, naredne nedjelje iskoriste kako bi postigli potrebnu saglasnost i u vezi rješavanja svih otvorenih pitanja iz naše EU agende, a koja zahtijevaju neophodnu kvalifikovanu većinu, sa ciljem dobijanja završnih mjerila. Socijaldemokrate će, kao odgovoran politički subjekt, jednako kako su to i do sada činile, svim tim procesima nastaviti da daju punu podršku", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: