Koprivica: Političkim igrama žele da ponište rezultate u borbi protiv kriminala

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović odgovorila je Koprivici da Skupština danas neće konstatovati povlačenje kandidature Dražena Burića, jer je dobila tumačenje stručne službe da je dopis Odbora nejasan

15191 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Momo Koprivica kazao je da su u toku političke igre čiji je cilj, kako tvrdi, da se ponište rezultati u borbi protiv kriminala.

On je tokom skupštinske rasprave potvrdio da je Dražen Burić povukao prijavu na javni poziv za izbor Vrhovnog državnog tužioca.

Time je, kako je kazao, proizvedena jedna atipična situacija, "slučaj koji niije do kraja regulisan pravom ni zakonom".

"Znamo šta se dešava kada se u prvom krugu ne postigne dvotrećinska većina za predlog iza kojeg stoji Tužilački savjet. Najranije mjesec dana nakon toga se aktivira deblokirajući mehanizam- tropetinska većina", kazao je Koprivica u Skupštini.

On je rekao i da su kao odbor uputili informaciju ka Skupštini na dalje postupanje.

"Primjećujem da neko žuri, a neko usporava i to me navodi nekad na određeni zaključak o sumnji da se dešavaju određene političke igre, kojima se žele poništiti oni efekti u borbi protiv kriminala. Smatram da novi vrhovni državni tužilac mora da obezbijedi punu podršku specijalnom državnom tužilaštvu koji radi veoma važan posao", poručio je Koprivica.

On smatra da je danas na Skupštini trebalo konstatovati ovu činjenicu, da je kandidat za vrhovnog državnog tužioca povukao kandidaturu i da se na taj način otvori prostor za dalje postupanje Skupštine, Odbora, Tužilačkog savjeta...

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović odgovorila je Koprivici da Skupština danas neće konstatovati povlačenje kandidature Burića, jer je dobila tumačenje stručne službe da je dopis Odbora nejasan.

"Što se tiče Vaše sugestije a koja se odnosi na dogovor sa jučerašnjeg kolegijuma vezano za određivanje određenih postupaka na predlog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu koje je kao takav dogovoren juče da jednom jedinom, meni malo problemom, da je suštinski sam pisani akt do mene došao neposredno prije početka današnje sjednice, tako da je trebalo to pripremiti", kazala je Đurić.

Pojasnila je da su stručne službe "imale određene nejasnoće u dijelu kako će nešto od toga formulisati".

"Pa je tako i Kolegijum kroz grupu obaviješten da danas neće biti te konstatacije, već kada ona bude adekvatno pravno sročena", poručila je predsjednica Skupštine.

Đurović je kazala da ne želi ni na koji način da usporava procese, ali da želi da bude sve "apsolutno pravno ispravno".

"Evidentne su raznovrsne političke igre i zavrzlame kojima je cilj obnova političkog upliva u rad onih institucija koje treba da budu nezavisne i nepristrasne. A vidimo, kada se postave na neke zdrave temelje, kako daju rezultate. Sa jasnim pristupom ovdje moramo da omogućimo izbjegavanje bilo kakvih političkih igara i pokušaja političkog upliva u rad nezavisnih institucija", poručio je Koprivica tokom skupštinske rasprave.

Bonus video: