Skupština usvojila konstataciju da je Burić povukao prijavu

Skupština je usvojila i predlog Zakona o privremenom izdržavanju djece i za zamjenicu zaštitnika ljudskih prava i sloboda imenovala Snežanu Mijušković

10853 pregleda 5 komentar(a)
Koprivica tokom današnje sjednice, Foto: Printscreen YouTube/Skupština Crne Gore
Koprivica tokom današnje sjednice, Foto: Printscreen YouTube/Skupština Crne Gore
Ažurirano: 20.07.2022. 14:28h

Skupština Crne Gore usvojila je konstataciju da je kandidat za vrhovnog državnog tužioca (VDT) Dražen Burić povukao prijavu na javni poziv za izbor na tu funkciju.

Glasalo se nakon pauze, kada je predsjednica Skupštine Danijela Đurović kazala da je postignut dogovor da se glasa o konstataciji. Predsjednik Odbora za politički sistem, upravu i pravosuđe Momo Koprivica je rekao da nije postignut opšti dogovor po tom pitanju, te da se ne može glasati o konstataciji.

"Odbor je učinio jasan predlog, iznio jasno mišljenje i neophodno je bilo da Skupština na osnovu dopisa Odbora konstatuje da je kandidat za VDT povukao prijavui na javni poziv", rekao je Koprivica.

Đurović je kazala da su bile konsultacije u toku pauze, "u kojima izgleda nije učestvovao predstavnik Demokratske Crne Gore".

Skupština je usvojila i predlog Zakona o privremenom izdržavanju djece i za zamjenicu zaštitnika ljudskih prava i sloboda imenovala Snežanu Mijušković.

Sjednica Skupštine Crne Gore ranije počela polemikom o tome da li treba da konstatuje da je Burić povukao prijavu na javni poziv.

To je u ime Odbora za politički sistem, upravu i pravosuđe dopisom od 18. jula zatražio Koprivica, navodeći da na održanoj 47. sjednici tog radnog tijela nije realizovano saslušanje Burića.

On je na sjednici Skupštine rekao da je neophodno da Skupština konstatuje da je kandidat za VDT povukao prijavu na javni poziv Tužilačkog savjeta za izbor VDT, da bi se nastavila procedura, ubrzanje procesa i izbjeglo povređivanje prava ostalih kandidata. Istakao je da su se na poziv prijavila još tri kandidata.

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović je tražila da se to formuliše jednom rečenicom, kako bi se Skupština izjasnila.

Đurović je kazala mora da postoji predlog koji nadležni odbor jasno formuliše prilikom razmatranja nekog akta i predlaže Skupštini, da bi Skupština nešto konstatovala i o tome se izjasnila.

"Iz dopisa koji ste mi dostavili, a sa čijom sadržinom sam upoznala sve poslanike, vi me obavještavate da je Odbor mišljenja. Iz tog razloga vas molim da precizirate predlog da bi Skupština konstatovala to što se iz dopisa ne može zaključiti i da bi Odbor nastavio sa radom sprovodeći konsultativno saslušanje tri kandidata, koji ispunjavaju zakonom propisane uslove", rekla je Đurović.

Koprivica je kazao da Odbor ima 13 članova.

"Ja nisam neko ko je autokrata, nisam gazda u tom odboru nego jedan od 13 članova. Ako nemate političke hrabrosti da konstatujete ono što je dostavljeno u dopisu Odbora, to nije moj nego vaš problem. Ja samo insisitiram da se postupa u skladu sa pravom i procedurom", odgovorio je Koprivica.

Predsjednik kluba odbornika Demokratskog fronta Slaven Radunović predložio je da se ovaj problem prevaziđe tako što će poslanici glasati o tome da je odbor obavijestio predsjednicu Skupštine da je Burić povukao kandidaturu i da se time stiču uslovi za prelazak u novu fazu po konkursu od prošle godine.

Bonus video: