Perović kritikovala poslanike: Svi ste izrazili uzdržanost na moju kandidaturu, protiv mene ste

Perović je rekla da je doživjela "profesionalnu likvidaciju" u instituciji Ombudsmana i ostala je bez posla iako je radila na najtežim predmetima torture i članica je Potkomiteta Ujedinjenih nacija za prevenciju torture

23595 pregleda 14 komentar(a)
Perović, Foto: Screenshot/YouTube/Skuština Crne Gore
Perović, Foto: Screenshot/YouTube/Skuština Crne Gore
Ažurirano: 26.07.2022. 13:28h

Kandidatkinja za sutkinju Ustavnog suda Zdenka Perović kritikovala je danas poslanike kako donose odluke o kandidatima podsjećajući da se javljala i na raniji oglas i već je "dvije godine u procesu".

"Na neki način već imam vaš stav, kao političkih partija, svi ste izrazili uzdržanost u odnosu na moju kandidaturu, a to znači da ste protiv mene", kazala je Perović koja je bila zamjenica ombudsmana na sjednici Ustavnog odbora Skupštine Crne Gore na čijem dnevnom redu su konsultativna saslušanja kandidata za izbor sudije Ustavnog suda.

Ona je u procesu izbora sudija Ustavnog suda već saslušavana na Ustavnom odboru, zbog čega su poslanici za nju imali malo pitanja.

Perović je rekla da je doživjela "profesionalnu likvidaciju" u instituciji Ombudsmana i ostala je bez posla iako je radila na najtežim predmetima torture i članica je Potkomiteta Ujedinjenih nacija za prevenciju torture.

"Izabrana sam i za drugi mandat i to bez podrške države, samo na osnovu rezultata", navela je Perović.

Predsjednica Ustavnog odbora Simonida Kordić (DF) rekla je da nije vrijeme, niti mjesto da kandidatkinja drži lekcije poslanicima koga treba da biraju i kako treba da odlučuju.

Vladmir Martinović (Demokrate) kazao je da mu ne smetaju opservacije oko toga kako se donose odluke u parlamentu i smatra da su kritike dobre, kako bi radili što kvalitetnije.

"Rekli ste, međutim, jednu stvar koja mi je zaparala uši – da je neko glasao protiv Vas, što nije tačno. Vi ste se javili na prvi oglas i mi smo imali desatak kandidata i nijesmo glasali ni za ni protiv, već smo bili uzdržani, što znači da niko nije dobio podršku i oglas je ponovljen. Tada smo pozvali sve kandidate da se prijave na ponovljeni oglas...Nakon toga ste se prijavili na dva oglasa. Zašto ste se prijavili, ako mislite da je neko glasao protiv Vas?", pitao je Martinović.

On je dodao da nikada neće dozvoliti da mu neko govori kako će glasati.

Perović je pojasnila da nije došla da drži lekcije, već je izrazila svoju rezignaciju, da sa takvim rezultatima rada članovi Odbora ostaju ravnodušni, ali da vjerovatno "ne razumije politiku".

Vesna Pavićević (DPS) pitala je Perović šta misli o ustavnom uslovu "ugledni pravnik" u smislu da li on treba da ima pravosudni ispit, da obavlja neku sudsku funkciju...

Perović je odgovorila da nijesu svi kandidati "istaknuti pravnici" jer ako su svi koji su u karijeri proveli 30 godina "istaknuti pravnici", onda bi Crna Gora imala istaknutih pravnika za izvoz.

"Ono što treba da napravi razliku između kandidata je ono što su uradili i postigli, ne u njihovim institucijama jer su te ocjene kompromitovane. Nego da je to na kredibilnom mjestu od kredibilnog ocjenjivača, ocijenjeno kao pozitivno", kazala je Perović.

"Temeljnom ugovoru posvećeno jako malo stručnog rada"

Na pitanje Luiđa Škrelje (DPS) šta misli o Temeljnom ugovoru sa SPC, Perović je odgovorila da se nije previše tim bavila, ali da misli da naziv "temeljni" ne postoji u zakonu.

"Trebalo bi negdje da postoji definicija zašto se taj ugovor tako naziva. Ugovor je dvostrani akt i treba da postoje prava i obaveze i jedne i druge strane. Koliko sam vidjela, postoji određena diskrepanca između obaveza jedne i druge strane", navela je Perović.

Ona je dodala da je njoj problematično da se javna ovlašćenja daju ugovorom, a ona se mogu dati samo zakonom.

"To je nešto što treba da zabrine obje strane", smatra Perović.

Kada su u pitanju evidencije vjerskih zajednica, to, kako kaže, treba bolje razraditi da bi se uparile državne i vjerske evidencije da ne bi bilo problema u praksi.

"Tom ugovoru i pitanju koje treba da se riješi posvećeno je jako malo stručnog vremenu i stručnog rada, zato je izazvao ovoliku polemiku", rekla je Perović.

Ona je na kraju pozdravila rad Ženskog kluba Skupštine i čestitala im na rezultatima, uz kritiku da joj nijesu odgovorili na obraćanje kada se suočila sa mizogenim napadima.

Pavićević je rekla da ona to obraćanje nije vidjela, ali da će ga tražiti i pogledati.

Bonus video: