Ustavni odbor nije izabrao kandidate za sudije Ustavnog suda

Nijedan kandidat nije dobio potrebnu većinu

53764 pregleda 40 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube
Ažurirano: 28.07.2022. 14:11h

Ustavni odbor nije izabrao kandidate za sudije Ustavnog suda, jer nijedan kandidat nije tokom glasanja postigao traženu većinu od sedam glasova.

Ustavni odbor je naknadno odlučio da se raspiše Javni poziv za izbor četvoro sudija Ustavnog suda Crne Gore, 1. avgusta 2022. godine.

Povezani članci

28. Jul 2022.

Politička volja deblokira Ustavni sud

Ko je kako glasao

Članovi odbora su glasali za kandidate koji su se javili na konkurs od 1. septembra 2021.

Na konkurs od 1. septembra 2021. javili su se Ilija Vukčević, Sulejman Guči, Snežana Jonica, Jadranka Novaković, Zdenka Perović, Mirjana Popović, Ivan Radojičić i Maja Šćepanović.

Od tih kandidata bira se dvoje sudija, a preostalo dvoje od onih koji su se javili na druga dva oglasa.

Vukčević je imao četiri glasa poslanika Demokrata, SNP i LP, dok su ostali bili uzdržani. Tokom glasanja za Sulejmana Gučija, Snežanu Jonicu, Maju Šćepanović i Zdenku Perović svi članovi odbora su bili uzdržani. Jadranka Novaković je imala jedan glas podrške SNP-a, a ostali su bili uzdržani, Mirjana Popović šest glasova za od poslanika DPS-a i LP, dok su ostali poslanici bili uzdržani. Ivan Radojičić je imao dva glasa za od Demokrata, ostali su bili uzdržani.

Poslanici su glasali i za kandidate koji su se javili na konkurs od 25. januara 2022.

Na javni poziv od 25. januara 2022. javili su se Tatjana Bulatović, Snežana Jonica, Enesa Rastoder i Gorica Fatić.

Bulatović je imala podršku šest poslanika DPS i LP, ostali su bili uzdržani, Snežana Jonica je imala jedan glas za od LP. Svi poslanici su bili uzdržani tokom glasanja za Enesu Rastoder i Goricu Fatić.

Članovi odbora su glasali i za kandidate koji su se javili na treći konkurs od 27. maja 2022.

Na treći konkurs od 27. maja 2022. prijavljeni su Alija Beganović, Elvis Duraković, Dragana Đuranović, Zdenka Perović, Branislav Radulović i Momirka Tešić.

Za Beganovića i Durakovića su svi bili udzržani, Dragana Đuranović je imala glasova podrške DPS-a i LP, dok su ostali bili uzdržani. Perović je imala jedan glas pdorške LP, Radulović dva glasa podrške od poslanika DPS-a i LP, Momirka Tešić je imala dva glasa podrške Demokrata.

Koprivica: Od 13. septembra praktično nema Ustavnog suda

Dragan Ivanović (SNP) je pitao da li je danas vrijeme da se raspiše konkurs jer četvrtom sudiji ističe mandat krajem septembra. Kordić je odgovorila da se procedura pokreće šest mjeseci prije isteka, dostavljanjem obavještenjem koje US dostavlja odboru.To je odbor dobio i po tom osnovu je pokrenuta procedura.

Momo Koprivica (Demokrate) je kazao da je cijeli proces bio obilježen neadekvatnim dijalogom i konsultacijama, te US ulazi u ozbiljnu krizu.

Istakao je da 13.septembra jedan sudija stiče pravo na penziju, te od tada praktično nema US.

“Da li je to nekome cilj, to je veliko pitanje. Sve mi miriše da nije postojala politička volja da se kadrovski popuni US, što je šteta za državu”, rekao je on.

Njegov partijski kolega Vladimir Martinović kazao je da su došli spremni na sjednicu i imali namjeru da daju doprinos da se ovaj proces odblokira.

“S druge strane, ne bih adresirao krivicu bilo kome, ali ovi kandidati koje smo mi podržali, su mogli dobiti potpunu podršku jer su stručno i profesionalno kredibilni da odgovore zadatku”.

Živković: Insistiraćemo na dijalogu kako bi bio izabran makar jedan sudija

Danijel Živković (DPS) kazao je da su dali doprinos kroz podršku jednom broju kandidata, navodeći da će insistirati na nastavku dijaloga kako bi bio izabran makar jedan sudija da US ne bude u blokadi.

“To može da obeshrabri jedan broj ljudi koji se prijavljuju na konkurse, jer su svjesni da to zavisi od političkog dogovora”.

Kordić je kazala da je njeno shvatanje, zasnovano na konsultacijama sa odbor ai mimo njega, da psootji politilka volja da se postigne dvotrećinska većina za izbor četiri sudije US.

“To je, između ostalog, uticalo i na stav DF-a pri ovom glasanju koji je bio principijelan za sve prijavljene kandidate - i one koje bismo podržali i one druge o kojima imamo drugačije mišljenje, da stvaranjem neke nategnute većine u odboru, zloupotrijebili bi proceduru i blokirali mogućnost dogovora”, istakla je Kordić.

Bonus video: