Ambasada SAD: Na organizovani kriminal mora se ići direktno

Treba da se stvore uslovi da pravosudne institucije, mediji i civilno društvo obavljaju svoje dužnosti nezavisno, odgovorno i bez neprimjerenih uticaja, poručili su iz Ambasade SAD

33003 pregleda 44 komentar(a)
Zaštita istinske slobode i nezavisnosti medija nije tema za šalu: Ambasadorka SAD Džudi Rajzing Rajnke, Foto: SAVO PRELEVIC
Zaštita istinske slobode i nezavisnosti medija nije tema za šalu: Ambasadorka SAD Džudi Rajzing Rajnke, Foto: SAVO PRELEVIC

Suočavanje sa organizovanim kriminalom i korupcijom mora biti direktno i konkretno, ako to izostane, cilj Crne Gore da postane članica Evropske unije neće biti ostvaren, poručili su iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

”Izabrani zvaničnici i političari imaju odgovornost da zaštite novinare i treba da stvore uslove da pravosudne institucije, mediji i civilno društvo obavljaju svoje dužnosti nezavisno, odgovorno i bez neprimjerenih uticaja. Zaštita istinske slobode i nezavisnosti medija nije tema za šalu”, rekli su iz Ambasade.

Oni su time odgovorili na pitanja “Vijesti” o tome da li zabrinjava situacija u Crnoj Gori nakon tekstova u medijima i izjava pojedinih zvaničnika, koje se mogu protumačiti kao pritisak na pravosudne institucije da obustave aktivnosti obračuna sa organizovanim kriminalom.

Pojedini portali, među kojima i onaj čija je glavna urednica angažovana u Službi za odnose s javnošću DPS-a, danima objavljuju snimke i tekstove kojima pokušavaju da bace sumnju na glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića, hapšenje članova kriminalnih grupa, uključujući i bivšeg službenika Agencije za nacionalnu bezbjednost Petra Lazovića.

Neki su otiši tako daleko da su u taj specijalni rat uveli i neke medije i novinarke. Zato su “Vijesti” Ambasadu SAD pitale i koliko je opasno objavljivanje sadržaja u medijima u cilju odbrane službenika ANB koji je uhapšen u akciji Specijalnog državnog tužilaštva, kao i da li su zabrinuti zbog navoda pojedinih portala da dvije novinarke koje istražuju organizovani kriminal pripremaju teren za hapšenje kriminalaca, uključujući Lazovića.

Pojedini mediji objavili su ove sedmice pismo Lazovića, u kojima je naveo da posjeduje između ostalog i informacije o njegovoj ugroženosti, optužujući medije i novinarke Vijesti i Libertasa Jelenu Jovanović i Oliveru Lakić da pripremaju teren za hapšenja. Obje su inaće pod mjerama bezbjednosti zbog prijetnji i napada, a na Lakić je i pucano.

Dan nakon tog teksta, premijer Dritan Abazović je, uz osmijeh, Gradskoj televiziji u Podgorici najavio sudbinu “ruskog “Sputnjika”, koji je pod sankcijama i ne emituje program u Crnoj Gori kao rusko glasilo. Kasnije je aluzija o zabrani podgoričke televizije iz njegovog kabineta objašnjena kao šala.

Komentarišući targetiranje novinarki Vijesti i Libertasa Jelene Jovanović i Olivere Lakić, advokat i član Komisije za istrage napada na novinare Dalibor Tomović za “Vijesti” je rekao da mediji imaju pravo i dužnost da pišu o temama od opšteg interesa, za koje je zainteresovana javnost, a kakva je nesumnjivo objava informacija o mogućoj povezanosti crnogorskog agenta tajne službe i kriminalnih struktura.

On podsjeća na obavezu poštovanja pretpostavke nevinosti. “Navodi agenta ANB-a, datih u pismu Državnom tužilaštvu, prije lišavanja slobode, a posebno dio da mu je život ugrožen, signal su za provjeru tih navoda i eventualno fizičko obezbjeđenje ukoliko na to procjene nadležnih tjela ukazuju”, kazao je Tomović.

Dodaje da ako se dokaže da oni nijesu osnovani ili imaju za cilj neosnovanu optužbu drugih za izvršenje krivičnih djela ili su usmjereni na ometanja istraga, onda to lice potencijalno ulazi u zonu krivične odgovornosti.

”Tužilaštvo je po zakonu jedina institucija koja procjenjuje da li neko lice treba krivično goniti zbog sumnje na izvršenje krivičnog/ih djela iz njihove nadležnosti i da li lice treba lišiti slobode, zbog čega je posebno pod lupom javnosti. Samim tim tužilaštvo je dužno da trpi i pojačane kritike, čak i kad nijesu osnovane, ali sud o zakonitosti rada državnih tužilaca može samo dati Tužilački savjet i sudovi prilikom ocjena tužilačkih odluka i dokaza”, rekao je Tomović.

Mediji su, prenoseći pismo Lazovića, kritkovali GST Vladimira Novovića što nije odgovorio na njega, jer tvrde da mu je optuženi službenik ANB pisao prije hapšenja.

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore osudilo je prije dva dana targetiranje novinarki, ukazujući da se načelo solidarnosti sa kolegama, bez obzira na razlike u političkim i drugim uvjerenjima, na koje obavezuje Kodeks novinara, odavno ne poštuje u crnogorskom novinarstvu.

Lazović je uhapšen 18. jula, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) koje ga sumnjiči da je počinio pet krivičnih djela, kao član kriminalne organizacije koju je formirao navodni šef kavačkog klana Radoje Zvicer. Između ostalog to su neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, krijumčarenje, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija...

SDT je izdalo i nalog za hapšenje službenika Uprave policije Ljuba Milovića, koji se takođe sumnjiči za stvaranje kriminalne organizacije. Lazoviću i odbjeglom Miloviću na teret se stavlja i krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

Specijalni tužilac Zoran Vučinić tereti tu grupu da je organizovala šverc kokaina iz Latinske Amerike u Evropu i Australiju, a prema navodima iz SDT-a jednu od ključnih uloga u tim poslovima imali su Lazović i Milović. Navodno, oni su šefu klana i odavali tajne službene informacije.

Lazović je na saslušanju u SDT-u negirao navode krivične prijave. Prema nezvaničnim informacijama Vijesti on je suspendovan u ANB-u nakon što mu je sudija za istragu odredio pritvor.

Bonus video: