Olivera Injac i Filip Ivanović u pokretu Evropa sad

"Kao osobe od izuzetnog akademskog ugleda, s entuzijazmom su pristupili našem Pokretu", navodi se u saopštenju

15623 pregleda 94 komentar(a)
Injac i Ivanović, Foto: Evropa sad
Injac i Ivanović, Foto: Evropa sad

Bivša ministarka odbrane Olivera Injac i profesor Filip Ivanović, član Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore, pristupili su pokretu Evropa sad.

"Kao osobe od izuzetnog akademskog ugleda, s entuzijazmom su pristupili našem Pokretu", navodi se u saopštenju.

Iz pokreta Evropa sad dostavili su i njihove biografije.

"Prof. dr Olivera Injac diplomirala je na Filozofskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, a magistrirala i doktorirala na Fakultetu političkih nauka. Stručna usavršavanja i specijalizaciju obavila je u Evropskom centru za studije bezbjednosti 'George C. Marshall' (Njemačka) i na Odbrambenom institutu za međunarodne studije (Sjedinjene Američke Države)", podsjećaju iz pokreta.

Nakon rada u Ministarstvu unutrašnjih poslova (2000-2008), Injac je započela akademsku karijeru na Univerzitetu Donja Gorica, na kom je 2016. izabrana u zvanje vanrednog profesora, a bila je predavač i na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore. Oblasti njenog naučnog rada su nacionalna i međunarodna bezbjednost, bezbjednosni rizici i bezbjednosna kultura.

"Autor je više naučnih monografija, poglavlja i radova objavljenih kod renomiranih međunarodnih izdavača (Routledge, IGI Global, Sciendo, itd), a učestvovala je na brojnim konferencijama u zemlji i inostranstvu. Bila je gostujući predavač na univerzitetima i međunarodnim naučnim centrima u Sloveniji, Hrvatskoj, Njemačkoj i Turskoj. Član je uređivačkih odbora nekoliko naučnih časopisa", dodaje se u biografiji.

Injac je kao nestranačka ličnost bila ministarka odbrane u Vladi na čelu sa Zdravkom Krivokapićem, a u kojoj su ministri bili i lideri pokreta Evropa sad Jakov Milatović i Milojko Spajić.

Ivanović je, kako se navodi u biografiji, diplomirao i magistrirao, s najvišim ocjenama, na Odsjeku za filozofiju Univerziteta u Bolonji, a doktorirao na Odsjeku za filozofiju i religijske studije Norveškog univerziteta za nauku i tehnologiju u Trondhajmu. Pored akademskog obrazovanja, završio je i profesionalne postdiplomske studije u oblasti diplomatske prakse na Institutu Ujedinjenih nacija za istraživanje i obuku.

Tokom naučne karijere radio je na Univerzitetu u Levenu, Van Lir Institutu u Jerusalimu i Univerzitetu Donja Gorica, a usavršavao se na Univerzitetu u Orhusu i Norveškom institutu u Atini. Od aprila 2022. je naučni saradnik na Institutu za napredne studije Univerziteta Crne Gore.

"Bio je gostujući profesor na Univerzitetu Sjevernog Bengala u Indiji, a od marta 2021. je gostujući profesor na Univerzitetu Vita-Salute San Rafaele u Milanu. Održao je i više predavanja po pozivu u Podgorici, Beogradu, Bratislavi, Minsku i Parizu. Učestvovao je na preko trideset naučnih konferencija u Argentini, Španiji, Grčkoj, Švedskoj, UK, Portugaliji, Italiji, i dr.

"Autor je više monografija i naučnih radova, objavljenih kod prestižnih međunarodnih izdavača (Catholic University of America Press, Routledge, Palgrave Macmillan, itd), a njegove knjige zastupljene su kao literatura na nekoliko univerziteta u Italiji, SAD i Kanadi. Dr Ivanović je takođe autor većeg broja kolumni i analiza društveno-političkih pitanja i međunarodnih odnosa u crnogorskim i inostranim medijima, kao što su Le monde, E-International Relations i Balkan Insight.

"Član je Mlade akademije nauka Evrope, Kraljevskog istorijskog društva u Londonu i drugih naučnih udruženja, kao i Odbora za filozofiju i sociologiju Crnogorske akademije nauka i umjetnosti. Izabran je za eksperta evaluatora Evropske komisije, eksperta pri Agenciji za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja i člana Kolegijuma naučnih saradnika Evropske naučne fondacije", navodi se u biografiji.

Bonus video: