Kordić: Logično je da premijer bude Andrija Mandić

Poručila je da su rezultati izbora od 30. avgusta jedini mjerljivi podaci koje sada imaju i da su oni jasno pokazali da dominantnu podršku u okviru tadašnje parlamentarne većine ima Demokratski front

13004 pregleda 112 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Poslanica Demokratskog fronta Simonida Kordić saopštila je da je logično da iz te partije bude delegiran i premijer, te da bi to trebalo da bude predsjednik Nove srpske demokratije (NSD) Andrija Mandić.

Kazala je da DF poziva da se svi vrate u okvire demokratskog odlučivanja, u kojima narod odlučuje o sopstvenoj političkoj sudbini.

Jedini mjerljivi podaci, kako navodi, koje sada imamo su rezultati izbora od 30. avgusta i da su oni jasno pokazali da dominantnu podršku u okviru tadašnje parlamentarne većine ima DF, koji je na osnovu tih glasova dobio 20 mjesta u parlamentu.

"Logično je da iz DF-a bude delegiran i premijer, i to iz najveće stranke i da tu odgovornost na sebe preuzme predsjednik NSD Andrija Mandić. To su samo normalna politička pravila koja važe u čitavom svijetu i nigdje se ne dovode u pitanje, jer kada ih dovedete u pitanje onda imate urušavanje čitavog izbornog i demokratskog sistema. Onda se postavlja legitimno pitanje čemu uopšte izbori, glasanje, čemu vrijedi volja naroda kada se ključne odluke donose ne samo van okvira te volje, već su suprotne toj volji", navodi se u njenom saopštenju.

Kordić je istakla da je važno vidjeti da li postoji neka vrsta dogovora oko formiranja političke vlade između onih koji su nedavno srušili vladu.

"Ukoliko je to slučaj, onda imamo jednu potpuno novu političku stvarnost, ako nije onda je neophodno da se one snage koje su činile parlamentarnu većinu 30. avgusta decidno izjasne da neće praviti vladu, niti bilo kakve aranžmane sa DPS-om. Tako bi imali čistu situaciju za eventualne dogovore unutar te parlamentarne većine.

Prema njenim riječima, DF jedini nije imao nikakav aranžman sa DPS-om i da su u potpunosti spremni da se direktno o tome odrede, a da bi u tom slučaju, DF mogao da inicira razgovore sa ciljem izlaska iz krize.

"Nema ništa prirodnije i legalnije nego da vratimo stvari u okvire koje predviđaju Ustav i izborna volja naroda, pokazana na prethodnim parlamentarnim izborima. Vakuum u političkoj situaciji u Crnoj Gori nastao je prije dvije godine kada su, umjesto demokratske vlade, formirane eksperimentalne – prvo „ekspertska“' pa potom manjinska vlada", kazala je Kordić.

U saopštenju zaključuje da DF zagovara vraćanje na ono što su demokratski, evropski principi, Ustav i važeći zakoni.

Bonus video: