Koprivica: U paketu za raspodjelu mjesta novo rukovodstvo Skupštine, premijer, članovi Vlade, predsjednici odbora...

Koprivica je, odgovarajući na pitanje jesu li Demokrate dobile na sastanku garanciju da će predsjednica Skupštine Danijela Đurović podnijeti ostavku, kazao da iz principa da se resetuju odnosi "stare većine" i iz sporazuma koji su njeni predstavnici potpisali 2. septembra, "proizilazi upravo to"

50050 pregleda 40 komentar(a)
Sa pres konferencije, Foto: Nikola Dragaš
Sa pres konferencije, Foto: Nikola Dragaš

Poslanik Demokrata Momo Koprivica, kazao je da je na današnjem sastanku partija pobjednica izbora 2020. godine, postignuta saglasnost "oko nekih metodoloških principa".

Naveo je da je sastanak održan u korektnoj atmosferi.

"Svi ovi sastanci su afirmacija politika Demokratske Crne Gore. Kad se desilo prekrajanje izborne volje, organizovali smo proteste. Ipak se jefan politički ciklus okreće ka onome što smo potencirali, a to je potpuno poštovanje izborne volje građana od 30. avgusta 2020", kazao je Koprivica na pres-konferenciji u parlamentu nakon sastanka.

On je rekao da su poslanici Demokrata nastavili "s konstruktivnim pristupom".

"Nastavićemo tako i dalje, pošto će biti nastavljeni razgovori. Na prošlom sastanku prihvatili smo 100 odsto predloga kolega, ali je odbijeno 100 odsto naših predloga. Ali, ne ljutimo se i ne ucjenjujemo, nastavljamo s konstruktivnim pristupom. Razgovor se odvija u dobroj atmosferi, vidi se izvjestan korak naprijed", dodao je.

Koprivica je kazao da su Demokrate tražile da se utvrdi metodologija u pregovorima, kao i šta je predmet raspodjele, a da se tek nakon toga pređe na "imena i kadrovsku priču". Naveo je da je to prihvaćeno.

"U tom paketu je novo rukovodstvo Skupštine, novi predsjednik Skupštine, predsjednici odbora, potpredsjednici, predsjednik Vlade, potpredsjednici, članovi Vlade, mjesta državnih sekretara i sekretara u ministarstvima", rekao je.

Poslanik Demokrata je kazao da su se saglasili da fokus nove Vlade bude na socio-ekonomskim i institucionalnim temama.

"Da se unaprijedi pravna sigurnost... Dogovoreno je da se radi na principu da ništa nije dogovoreno dok sve ne bude dogovoreno. Nakon metodoloških pitanja, doći će do ubrzanja u dinamici ovih sastanaka. Organizator sastanka je tražio da se na politički sporazum stavi 41 potpis poslanika, ali je to izostalo. Vi, kao novinari, istražite ko nije pristao da stavi potpis", kazao je Koprivica.

On je, odgovarajući na pitanje jesu li Demokrate dobile na sastanku garanciju da će predsjednica Skupštine Danijela Đurović podnijeti ostavku, kazao da iz principa da se resetuju odnosi "stare većine" i iz sporazuma koji su njeni predstavnici potpisali 2. septembra, "proizilazi upravo to".

"Pošto smo se svi saglasili da je predmet raspodjele i mjesto predsjednika Skupštine, jasno da se ta funkcija neće moći staviti iza sporazuma. Odlazak s te funkcije je pitanje poštovanja principa, a ne borbe protiv nekog pojedinca ili neke partije", naveo je.

Rekao je da će pregovori biti nastavljeni u "bližoj perspektivi", te da su dogovorili plan intenzivnijeg rada.

"Imamo dogovor da se u bližoj perspektivi razgovori dešavaju svakog dana zaredom... Demokrate su potpisale sporazum, ali neću da govorim (ko nije). Vi ste slobodi novinari, pa to istražite", zaključio je Koprivica.

Bonus video: