Saveljić: Zeta treba da bude zona od koje opština može godišnje prihodovati najmanje milion eura

"Kajak i čamac ture, ronjenje, spust gumenim čamcima, posmatranje ptica,
rekreativni ribolov, pješačke, jahačke i biciklističke staze su samo jedan dio ponude rijeke Zete"

3241 pregleda 6 komentar(a)
Zeta, Foto: Pokret Preokret
Zeta, Foto: Pokret Preokret

Rijeka Zeta treba biti sportsko-rekreativna i ribolovna zona od koje opština može godišnje prihodovati najmanje milion eura, saopštila je Dragana Saveljić, kandidatkinja za odbornicu sa liste "Preokret za Danilovgrad - Vuk Iković" na lokalnim izborima u Danilovgradu 23. oktobra.

"Kajak i čamac ture, ronjenje, spust gumenim čamcima, posmatranje ptica, rekreativni ribolov, pješačke, jahačke i biciklističke staze su samo jedan dio ponude rijeke Zete. Ako samo 1% turista koji prođu kroz Danilovgrad, iskoristi jednodnevnu kajak ponudu na rijeci Zeti to će donijeti opštini oko 300.000 eura godišnje. Tako malo treba za puno dobrih stvari. Kada na ovu ponudu dodamo domaću kuhinje Parka prirode Rijeka Zeta onda možemo govoriti o korišćenju punog potencijala ovog područja. Prostor parka prirode ispunjava uslove za pokretanje većeg broja rekreativnih kampova, kampova za odmor i obrazovanje. Zato opština sve ove aktivnosti treba predvidjeti svojim planovima razvoja kao bi se ubrzalo njihovo finansiranje, što će u krajnjem povećati zaposlenost lokalnog stanovništva, a ujedno smanjiti pritisak na rijeku Zetu. Na ovaj način glavne ekonomske djelatnosti biće vezane za rijeku i okolni prostor pa će korisnici rijeke i ravnice biti istovremeno i njeni najbolji čuvari", istakla je Saveljić.

Ona je dodala da će sportovi na vodi i rekreativne ture u kombinaciji sa manifestacijama "Spuško Ljeto" i "Rijekom Zetom" i domaćom kuhinjom pokrenuti lokalnu zajednicu da u tom pravcu razvijaju porodične biznise.

"Opština zajedno sa Turističkom organizacijom treba da učini ključne lokacije u Spužu i Danilovgradu vidljivim i dostupnim turistima, a prije svega: plaže na rijeci Zeti, lančane i kamene mostove, mlinove, Spušku tvrđavu, Gradinu Matinićku, prodavnice "od polja do stola" na kojima se mogu kupiti proizvodi koji su tipični za Danilovgrad. Godišnji budžet opštinskog preduzeća za lov i ribolov u Danilovgradu iznosi u prosjeku oko 70.000 eura, od čega 75% tog iznosa ide za plate zaposlenih u ovom preduzeću", rekla je Saveljić.

Po njenim riječima, grad Otočac u Hrvatskoj od rijeke Gacke samo od izdavanja dnevnih dozvola za ribolov prihoduje godišnje preko 80.000 eura", rekla je Saveljić.

"Sedmodnevna tura za ribolov mušičarenjem, koja uključuje šest dana pecanja, sedam noćenja u kampu, vodiča za ribolov koji govori njemački, prevoz od i do ribolovnog mjesta i dozvole za ribolov, iznosi po osobi oko 1.300 eura. Ovo su samo neki od primjera koji pokazuju da znanjem možemo uvećati i unovčiti vrijednost rijeke Zete. Zato rekretaivni i obrazovni kampovi treba da budu pozicionirani baš u Danilovgradu, na pola puta između planina i mora, na pojasu od Glave Zete do Podgorice. Ovo mogu biti ujedno i kampovi za mlade čija svrha je upravo njihovo osamostaljivanje, čime postaju samoodgovorni – preuzimaju i završavaju zadatke i tako upoznaju sebe i druge. Ključnu ulogu u podsticanju i organizovanju ovih kampova imaće Turistička organizacija i budući Sekretarijat za mlade", rekla je Saveljić.

Poručila je i da Opština treba da obezbijedi djeci opremu za ribolov koju će roditelji moći otplatiti u toku 12 mjeseci i da im pruži besplatnu obuku u sklopu časova.

"Ukoliko 10% polaznika postanu sportski ribolovci to je ogroman uspjeh za Danilovgrda čime se značajno stvaraju uslovi za ekonomski prosperitet Danilovgrada kao ribolovne destinacije. Pored toga treba raditi na tome da dio slobodnog nastavnog plana i programa se odnosi na slatkovodno ribarstvo i održivi ribolov. Kako je većina škola u blizini rijeke dosta nastavnog sadržaja se može organizovati u prirodi. Adekvatnim pristupom ovom sportu možemo stvoriti uslove da i u našoj zemlji sportski ribolovac prihoduje mjesečno i do 3.000 eura. Da bi ovo ostvarili, između ostalog, rijeka Zeta treba biti čista, oslobođena od otpada, otpadnih voda i krivolova. Zato je prije svega potrebno organizovano poribljavanje i profesionalna čuvarska služba koja će imati svakodnevnu saradnju sa Opštinom, inspekcijom, policijom i tužilaštvom. Ovo je način da znanjem povećamo vrijendnost rijeke Zete i da više Danilovgrađana počne živjeti od ovog resursa i svog rada. Tako možemo doći u situaciju da jednog dana rijeke Zeta, Morača, Tara i Lim budu lokacije na kojima će se organizovati svjetsko prvenstvo u ribolovu", zaključila je Saveljić.

Bonus video: