Abazović: Komisije u kojima DPS ima većinu neće priznati rezultate ako budu loši po tu partiju

"To će zahtijevati intervenciju države. To što neće biti izabran nijedan sudija Ustavnog suda, govori u prilog tome. To su grupe koje štite svoj nelegalo stečeni novac"

100803 pregleda 74 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Skupština Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.10.2022. 22:47h

Skupština je počela raspravu o razrešenju ministara odbrane i vanjskih poslova Raška Konjevića i Ranka Krivokapića.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović kazao je da ono što su operativne informacije je da će, "usljed lošeg rezulata izbora DPS-a, komisije u kojima imaju većinu neće biti spremne da priznaju rezultate izbora".

"To će zahtijevati intervenciju države. To što neće biti izabran nijedan sudija Ustavnog suda, govori u prilog tome. To su grupe koje štite svoj nelegalo stečeni novac", rekao je Abazović u Skupštini.

On je obrazlažući svoju inicijativu za razrešenje ministara Konjevića i Krivokapića, rekao da je 43. Vladi prestao mandat ali da nastavlja da obavlja sve funkcije do izbora nove Vlade.

“Da je Đukanović dao mandat (Miodragu) Lekiću ili da smo bili blizu izbora nove vlade, ova inicijativa bi imala mnogo manje smisla”.

Istakao je da je nemoguće da ministar u mandatu Vlade odgovara Skupštini i predsjedniku Vlade, a kad je u tehničkom mandatu, da ne odgovara nikome.

“To je pravni nonsens i zbog toga sam se pozvao na razrešenje”, rekao je Abazović, navodeći da je inicijativa potpuno opravdana.

Abazović je rekao da dva ministra su izabrali svoju stranu, ali da nemaju pravo da zloupotrebljavaju funkcije i da sa pozicije ministra vanjskih poslova zasipaju međunarodnu zajednicu pogrešnim informacijama vezano za trasiranje puta Vlade”.

On je istakao da Konjević kao ministar odbrane nije preduzimao aktivnosti koje su se od njega očekivale, naročito kroz Biro za operativnu koordinaciju koji za 120 dana nije održano nijednu sjednicu.

“S obzirom da se čulo i večeras da namjera da se ne izabere nijedan predstavnik Ustavnog suda, kako bi došli u još jedan vakuum pored Vlade i ostalih institucija - takozvani izborni vakuum nakon nedjelje veče. Te informacije imam, te informacije se obrađuju. Pozivam sve da budemo mudri i staloženi i da kampanju odvedemo do kraja mirno. Svaka namjera destabilizacije države... od struktura, između ostalih, koje predlažem za razrešenje neće biti dopuštene”, rekao je Abazović.

Poslanici završili raspravu o izboru četiri kandidata za sudije Ustavnog suda

Poslanici crnogorskog parlamenta glasaće o izboru četvoro sudija Ustavnog suda Crne Gore, ali i o inicijativi premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića za razrešenje ministara odbrane i vanjskih poslova Raška Konjevića i Ranka Krivokapića.

Ustavni odbor predložio je da se na te funkcije izaberu Snežana Armenko, Ilija Vukčević, Jadranka Novaković i Jelena Ružičić.

Sudije US biraju se, prema Ustavu, dvotrećinskom većinom u prvom krugu glasanja, odnosno tropetinskom u drugom.

Predsjednica Ustavnog odbora Simonida Kordić kazala je da su pred važnom odlukom, jer pregovori sa EU, danas zavise od izbora sudija US.

Od izbora sudija US zavisi, kako je kazala, i legitimitet izbora, preko 3.000 žalbi građana koje čekaju pred sudom i brojne inicijative koje se tiču ustavnosti ponašanja najviših državnih i političkih funkcija.

"Odluka o izboru sudija je i ispit da državu učinimo istinski državom".

Poslanik DF-a Milan Knežević rekao je da su poslanici DPS-a sa satelitskim strankama napustili zasijedanje i da je to vjerovatno jedna od najapstraktnijih scena - da aktuelna većina bojkotuje Parlament i napušta ga zato što ne želi da odblokira pravosuđe.

On je ambasadorki EU Oani Kristini Popa poslao poruku da je “DF prava Evropa”.

"Želim da sumnjam da iza ovog poteza DPS-a stoji ozbiljan ruski maligni uticaj sa naglašenim velikosrpskim narativom..”.

On je pitao šta fali predloženim sudijama:

"Da li su korumpirani, da li imaju veze sa kriminalnim grupama, da li ih je Vesna Medenica zvala i diktirala im presude kao što je bilo za lažni državni udar, da li su poslati od nekog mafijsškog klana u institucije sistema i da li su kao Milivoje Katnić i Dragan Radonjić iznijeli iz Tužilaštva sve mjere tanog nadzora i podijelili ih portalima Bemaksa, a zbog toga još nisu pozvani na rarzgovor”.

Knežević je pozvao poslanike DPS-a da se vrate kako bi izabrali makar jednog sudiju US i omogućili fer izbore, poručivši da će na svaki pokušaj njihovog ustavnog nasilja u nedjelju veče adekvatno odgovoriti.

Šef kluba poslanika SNP-a Dragan Ivanović je rekao da su izabrali četvoro najboljih kandidata, te da DPS i partneri nisu htjeli da glasaju jer se radi opstrukcija kako bi se vlada i vlast, uključujući i prethodnu, pokazale kao nesposobne.Istakao je da će SNP glasati za sva četiri kandidata.

Poslanik Vladimir Martinović (Demokrate) rekao je da će večerašnje glasanje pokazati ko su oni koji su suštinski okrenuti ka EU integracijama, a ne samo deklarativno.

"Oni koji su večeras pobjegli iz ove sale, oni koji ne žele da daju doprinos da se odblokira Ustavni sud, žele da ovu zemlju blokiraju na putu ka EU", rekao je Martinović.

Ispred kluba poslanika Crno na bijelo, Božena Jelušić (URA), kazala je da su već jednom, a možda će i večeras, sami sebi dati najgoru ocjenu koju može da im da Evropska komisija.

"Od 2018. godine umire sudska grana vlasti. Najvažniji zahtjev EU je da se ta grana odblokira. .. Mi EK priznajemo da sudove nemamo, da su sudovi krpe kojima brišemo i da imamo namjeru da to i dalje ostanu", rekla je Jelušić.

Poslanik Branko Radulović (PzP) rekao je da dok se ne napravi tranzicija i reforme, nikad se sudije Ustavnog suda neće izabrati sa 54 glasa poslanika.

Suljo Mustafić (BS) je kazao da svi koji podrže predlog daju glas za kršenje Ustava i urušavanje građanskog koncepta Crne Gore.

Poslanici su završili raspravu o izboru četiri kandidata za sudije Ustavnog suda, o čemu će se naknadno izjasniti.

Nimanbegu: Crnoj Gori fali dijalog između stranaka

Skupština je prihvatila predlog Đurović i uvrstila u dnevni red današnje sjednice inicijativu premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića za razrešenje ministara odbrane i vanjskih poslova Raška Konjevića i Ranka Krivokapića.

Poslanik Suljo Mustafić (BS) je kazao da proširivanje dnevnog reda sainicijativom za razrešenje ministara Konjevića i Krivokapića krši Ustav i zakon, te da će BS glasati protiv ovakvog dnevnog reda.

Poslanik Genci Nimanbegu je rekao da Crnoj Gori fali dijalog između stranaka, te da apeluje da se što prije pokrene.

Istakao je da inicijativa nema legitimitet, te ne želi da glasa za taj akt.

"Ako bude 41 glas, glasaću protiv. Kvorum neću dati".

Đurović je početkom ove sedmice tražila da Zakonodavni odbor razmotri ovu inicijativu i da se izvještaj dostavi do početka današnje plenarne sjednice, ali je predsjednica Zakonodavnog odbora Maja Vukićević obavijestila taj odbor nije, shodno skupštinskom poslovniku, nadležan da održi sjednicu na kojoj bi se razmotrila ta inicijativa.

“Podsjetiću Vas da se do sada prilikom razrješavanja ministara nije tražilo mišljenje Zakonodavnog odbora pa su se tako ministri 42.Vlade razrješavali bez mišljenja odbora, jer ni biranje ni razrješavanje ministara i Vlade nije nadležnost ni Zakonodavnog niti bilo kojeg drugog skupštinkog odbora", nevela je Vukićević u dopisu.

Ona je podsjetila da je nadležnost Zakonodavnog odbora da razmatra predloge zakona, drugih propisa i opštih akata koje donosi Skupština sa stanovišta njihove usklađenosti sa Ustavom i pravnim sistemom Crne Gore , što dostavljeni predlog svakako nije.

"Imajući u vidu navedeno, Zakonodavni odbor nije u mogućnosti da razmatra dostavljeni akt, odnosno da održi sjednicu tim povodom. Pozivam vas da u skadu sa vašim ovlašćenjima i u skladu sa Poslovnikom i dogovoru na kolegijumu ovo stavite na dnevni red", navela je Vukićević.

Iz SNP-a su danas oko 14 časova saopštili da podržavaju inicijativu za razrešenje Konjevića i Krivokapića, te da očekuju podršku i ostalih kolega poslanika koji pripadaju većini od 30. avgusta 2022. godine.

Đurović je dala pauzu, kako bi šefovi poslaničkih klubova održali Kolegijum.

Pročitajte kako je tekla rasprava uoči pauze.

Živković: Predsjednica ne poštuje dogovor sa kolegijuma

Poslanik Danijel Živković (DPS) je zatražio da se sjednica Skupštine pauzira kako bi se održao kolegijum, nakon što je predsjednica parlamenta Danijela Đurović predložila da se poslanici izjasne o inicijativi za razrešenje ministara Raška Konjevića i Ranka Krivokapića.

On je kazao da je na kolegijumu šefova poslanika rečeno da neće biti predloga za dopunu dnevnog reda osim izbora sudija Ustavnog suda, te da mu je začuđujuće da predsjednica parlamenta traži dopunu dnevnog reda.

“Predsjednica ne poštuje dogovor sa kolegijuma”.

Đurović je kazala da je bilo dogovoreno da neće biti dopuna dnevnog reda, ali da na takav način ne mogu obavezati Vladu da ne traži proširenje dnenvog reda.

“Vlada je to uradila u proceduri koja je definisana zakonom”.

Živković
Živkovićfoto: Luka Zeković

Živković je rekao da ta tačka uopšte ne može da se stavi na dnevni red, jer nije usklađena sa Poslovnikom.

“Vlada je pala i samo funkcioniše. Traži razrešenje ministara koji su već razriješeni. Danas mi tražimo da razriješimo ministre u Vladi kojoj je izglasano nepovjerenje. To je pravni nonsens”, rekao je Živković.

Đurović je rekla da će biti održan kolegijum.

Govoreći o izboru sudija Ustavnog suda, Živković je rekao da nije data puna šansa dijalogu kako bi deblokirali rad Ustavnog suda kroz izbor četvoro sudija.

“Pozivam još jednom kolege da razmislimo o mogućnosti postizanja dijaloga za deblokadu ustavnog suda”.

Đurović je kazala da nikoga ne može da prisili na dogovor.

Živković je odgovorio da od DPS-a nije bilo ultimatuma, te de je Đurović pogriješila kada nije pozvala sve predsjednike partija zastupljene u Skupštini na razgovore.

Radunović: Osnov demokratije odluka većine

"Poslao sam g. Živkoviću jednu uljudnu poruku i rekao da, ako ima kakav racionalni predlog, da se obrati, da sam ja spreman da saslušam i da podijelim to s kolegama. On prvo nije odgovarao, pa sam rekao da sam spreman da se nađemo u Skupštini da o tome razgovaramo. Na to sam dobio samo jedan odgovor koji je bio neprihvatljiv za cijelu većinu. To je bila finalna ponuda DPS-a, da se izabere jedan plus jedan sudija. Mi smo željeli da se izaberu sve četiri sudije. Nadam se da g. Živković neće pokušati ovo da demantuje, jer to ne bi bilo dobro. DPS od početka, otkad smo ušli u ovaj proces, ne želi da izabere sudije Ustavnog suda. Sve je bila farsa, i naš cilj je bio da to pokažemo", rekao je šef kluba poslanika DF-a Slaven Radunović.

On je rekao da je način da DPS ublaži poraz da se žale sudu koji nije njihovom greškom formiran.

"Vi samo pričate ono što ljudi vole da čuju u Briselu, a kad dođe do krupnih koraka, vi ste ti koji blokiraju. Neformalna klauzula balansa je aktivirana u Crnoj Gori”.

Govoreći o razrešenju dva ministra, rekao je da je osnov demokratije odluka većine.

Živković je odgovorio da je teza da je DPS protiv EU integracija odmah pala u vodu, jer su vodili pregovore sa EU.

"Mogli smo deblokirati poziciju US još u julu mjesecu".

Živković je, odgovarajući Radunoviću, rekao da je bilo dragocjeno da se pozove na dijalog, te da je zato na kolegijumu predlagao da se da šansa dijalogu.

“Vi ste kazali da nema potrebe za time, neka se to održi na Ustavnom odboru. To je vaš dogovor unutar većine od 41 poslanika, sa 7 glasova za, bez drugih glasova. To je značilo da neće dobiti glasove na plenarnom zasijedanju”.

Đurović je kazala da želi politički dijalog koji neće biit medijski spektakl pred izbore.

Radunović je DPS-u ponudio da pomognu da se država vrati na put stabilnosti tako što će glasati za sudije US.

“Obećavamo vam da ćemo biti super konstruktivni u izboru preostalih članova Sudskog savjeta”.

Živković je iznio kontra ponudu DF-u:

“Molim Mandića, Kneževića i Radunovića da kažu da se slažu sa vrijednostima NATO saveza. Ako to uradite, vaša ponuda je prihvaćena”.

Radunović je rekao da je Živković jasno poslao poruku i NATO partnerima koliko im je stalo da se izabere Ustavni sud.

Slaven Radunović
foto: Luka Zeković

“Znate da nismo bili za ulazak u NATO, mi nismo neko ko će da ruši međunarodne sporazume Crne Gore. Mi nismo divljaci. Omogućite da izbori budu regularni”.

Živković je rekao da je razumio da su predstavnici DF-a za NATO savez.

“Možda nisam dobro čuo, ali tako djeluje iz naracije Radunovića.Što se tiče oko pogađanja oko sudija US, vi ste vaš pazar dobro pritvrdili, zna se sa kim u Vladi, sa vašim bratom Abazom”.

Vuksanović Stanković Đurović: Vi ste poštar Aleksandra Vučića, zajedno sa Dritanom Abazovićem

Poslanica Draginja Vuksanović-Stanković (SDP) je kazala da će Đurović krivično odgovarati ako ovo stavi na glasanje.

“Ovo je nezapamćeno. Gazite Ustav i Poslovnik, podnijećemo krivičnu prijavu protiv vas SDT-u za zloupotrebu službenog položaja. Ne čudi me zašto to radite, vi ste poštar Aleksandra Vučića, zajedno sa Dritanom Abazovićem ”, kazala je ona.

Draginja Vuksanović Stanković
foto: Luka Zeković

Ona je poručila Đurović da je htjela Zakonodavnom odboru da uvali “vruć krompir u ruke”.

Đurović je pitala psolanicu SDP-a gdje u Ustavu piše da je Vlada tehnička. Istakla je da joj je drago što je bila u bilateralnoj posjeti prvom susjedu (Srbiji) i da to smatra porukom kako bi pokazala dobru volju da se uspostave dobri odnosi između dvije zemlje.

“Meni nalogodavac ne treba”.

Vuksanović-Stanković je odgovorila da se zna odlično u kojoj ulozi je Đurović bila kod Vučića, te da je ovo danas potvrda.

Đurović je kazala da poštuje slovo Ustava koji je propisao koja su ograničenja Vlade koja je izgubila mandat, a to je da ne može raspustiti Skupštinu.

“Drugih ograničenja nema”.

Konatar: Očekujem podršku svih poslanika za izbor sudija US; Mugoša: Zadatak Skupštine nije da čuva kredibilitet Vlade

Šef kluba poslanika Crno na bijelo Miloš Konatar je rekao da očekuje da svih 81 poslanika da podršku za izbor sudija US, što je od značaja za dalji put ka EU.

"Vladi je prestao mandat ali nisu prestale funkcije premijeru i ministrima, jer su i danas na svojim funkcijama i obavljaju svoje funkcije. Oni nisu razriješeni. Da su razriješeni nijedan ministar ne bi smio ništa da potpiše... Ministre može da razriješi Skupština i poslanici", rekao je Konatar.

Miloš Konatar
foto: Luka Zeković

Boris Mugoša (SD) je rekao da zadatak Skupštine nije da čuva kredibilitet Vlade, kojoj je izglasano nepovjerenje sa tri petine poslanika.

"To je kredibilitet te Vlade i to nas ne interesuje. Naš zadatak je da čuvamo kredibilitet ove isntitucije (Skupštine)", kazao je Mugoša.

On je rekao da je predlog smijenjenog premijera da se glasa o razrešenju smijenjenih ministara klasična ustavno-političko-pravna besmislica.

Paunović: Ne možemo tumačiti Poslovnik prije Ustava, koji je krovni dokument

Milosava Paunović (SNP) je kazala Đurović da od njenog poslaničkog kluba ima zahtjev da zaštiti ustavni poredak Crne Gore i da spriječi anarhiju.

“U tom mrskom Beogradu na Pravnom fakultetu, profesori su nas učili da kad se tumači pravna norma, tumači se cijeli član sa svim stavovima. Ne možemo tumačiti Poslovnik prije Ustava, koji je krovni dokument”.

Istakla je da svako ko ne poštuje politiku Vlade treba da bude sankcionisan.

Ona je kazala da ako podnesu krivičnu prijavu protiv Đurović, podnijeli su krivičnu prijavu i protiv četiri poslanika SNP-a.

Istakla je da će i SNP podnijeti krivičnu prijavu protiv predsjednika Skupštine Glavnog grada koji je rekao da je spreman da prekrši i Poslovnik i krivično da odgovara, te da da čovjek ne treba da uradi ono što misli da je dobro za grad, nego što je dobro za njegovu partiju.

Bulatović: Raško i Ranko ne treba da budu u Vladi

Predrag Bulatović (DF) je kazao da što se tiče ministara Konjevića i Krivokapića ako se slijedi duh 30. avgusta, nije ni trebalo da budu u Vladi.

“Nemam problem ni sa Ustavom ni sa Poslovnikom, ako vi kažete da to treba da uđe u dnevni red, da glasam za njihovo razrešenje, ali sam zabrinut da li je to u skladu sa Ustavom”, rekao je Bulatović.

Istakao je da će podržati predlog, jer “Raško i Ranko ne treba da budu u Vladi”.On je rekao da je ovo sve posledica toga što predsjednik Milo Đukanović nije dao mandat za sastavljanje Vlade Miodragu Lekiću.

“DNP i DF imaju istraživanja. U Podgorici ste izgubili ubjedljivo”, poručio je.

Đurović je odgovorila da vjeruje da Bulatović zna da mu neće sugerisati kako da se izjasni , te da tu odluku treba da donese sam, kao i svi poslanici.

“Ja sam cijenila Ustav koji u članu 105 kaže da Vlada i član vlade mogu podnijeti ostavku, da se ta ostavka smatra ostavkom predsjednika Vlade. Stav tri kaže da predsjednik Vlade može predložiti Skupštini da razriješi člana Vlade...”.

Bulatović je odgovorio Đurović da im je oduzela pravo da teče postupak za razrešenje Mila Đukanovića.

“Povukli ste iz procedure taj akt. ..”.

Striković: Jasno zašto je DF-u problem prisustvo Konjevića i Krivokapića u Vladi

Adnan Striković (SDP) je kazao da je jasno zašto je DF-u problem prisustvo Konjevića i Krivokapića u Vladi, zato što sve što rade u Vladi je u suprotnosti sa programskim ciljevima DF-a:

"A to je čuvanje svih civilizacijskih tekovina koje je ova država i društvo steklo, čuvanje suvereniteta i integriteta ove države...”.

Istakao je da ovo treba da posluži kao politički marketing pred izbore.

"Odavno je ova vlada takva đe Ranko i Raško ne vide sebe u toj Vladi, ali ih Ustav obavezuje da budu ministri do izbora novih ministara. Nijedan normalan čovjek ne bi želio da sjedi u toj Vladi, kako se ponašaju”.

Bulatović je odgovorio da je borac za ustavnost i zakonitost.

“Čak i da se prekrše neke norme kad je ovo u pitanju, to je mala maca za ovo što ste vi uradili. A ovo je takva stvar koja pripada isključivo predsjednici Skupštine”.

Đurović je kazala da se “korijeni se najteže nose i trpe”, te da je ponosna što je predsjednica Skupštine i pored inicijative za smjenu.

Milatović: Ako se neko osjeća dijelom horde, to može da zadrži za sebe

Janko Milatović (DF) je kazao da nikome u državi ne dozvoljava da DF naziva kleronacionalističkom hordom, te da je Đurović trebalo da reaguje.

“Ako ste ovo uradili namjerno da biste nju zaštitili (Vuksanović-Stanković) to nije fino. Ako se neko osjeća dijelom horde, to može da zadrži za sebe”.

Đurović je kazala da je 'grešna' jer nije reagovala, te da joj je to jedini grijeh danas.

Vuksanović-Stanković je kazala da su kleronacionalističke horde svi koji mašu zastavama bilo koje tuđe države, mimo crnogorske i koji sjede tokom intoniranja crnogorske himne.

Ona je kazala Marku Milačiću (Prava) da se čudi otkud je u Parlamentu, jer je mislila da se regrutovao u Rusiji.

Vuković Đurović: Nemojte dozvoliti da Ustav gaze oni koji im ne priliči

Aleksandra Vuković (DPS) je kazala Đurović da će ući u zonu krivične odgovornosti ako protivustavni predlog o razrešenju uvrsti u dnevni red.

Aleksandra Vuković
foto: Luka Zeković

“Prekoračićete taj prag, ne poslanici SNP-a. Vi time kočite i svoju budućnost. Nemojte dozvoliti da Ustav gaze oni koji im ne priliči”.

Đurović je zahvalila na sugestijama, navodeći da je sigurna sa sve radi u skladu sa Ustavom.

Poslanik Demokrata Aleksa Bečić rekao je da građani danas svjedoče “tragikomičnom rijalitiju”, navodeći da se zalagao da se sjednice ne zakazuju nekoliko dana pred izbore.

"Tragikomično je i iz ugla logike što je premijer koji je izgubio podršku 90 odsto ovoga Parlamenta, predložio da razrešavamo članove Vlade koja je pala i propala, a samim tim su politički propali i svi članovi te Vlade. Tragikomika je počela ili je doživjela ekspanziju kad je prekrojena izborna volja građana od 30. avgusta i kad je sazvana sjednica na kojoj je birana Vlada Abazovića...”.

Bonus video: