Bečić: Bilo Ustavnog suda ili ne, Đukanović od 20. maja 2023. neće biti predsjednik

Lider Demokrata je kazao da je Ustavni sud neophodno odblokirati za funkcionisanje države i svih institucija, kao i predstojećih procesa

17687 pregleda 42 komentar(a)
Bečić, Foto: Boris Pejović
Bečić, Foto: Boris Pejović

Imali Ustavni sud ili ne, Milo Đukanović od 20. maja iduće godine neće biti predsjednik države, poručio je lider Demokrata Aleksa Bečić. Imajući u vidu da predsjedniku države mandat traje pet godina, Bečić ističe da je Ustav jasan po tom pitanju.

Lider Demokrata je kazao da je Ustavni sud neophodno odblokirati za funkcionisanje države i svih institucija, kao i predstojećih procesa.

"Time što hoćemo funkcionalan Ustavni sud, želimo da damo doprinos da svi procesi teku nesmetano, između ostalog i kada je u pitanju izbor novog predsjednika Crne Gore. Bilo Ustavnog suda ili ne, dobila Crna Gora do 20. maja sljedeće godine novog predsjednika države ili zbog eventualne blokade ili opstrukcije ne dobila, sadašnji predsjednik Milo Đukanović od tog trenutka nije više predsjednik, ne može pokrivati tu funkciju", istakao je Bečić u gostovanju na RTNK.

U situaciji kada predsjedniku Crne Gore istekne mandat ili je spriječen da obavlja svoju funkciju iz drugih razloga, saglasno Ustavu, predsjednik Skupštine preuzima dužnosti predsjednika države, u ovom slučaju to je Danijela Đurović. Ona ima zakonsku obavezu da raspiše izbore, napominje Bečić.

"Predsjednica Skupštine najkasnije do 20. januara bi trebalo da raspiše predsjedničke izbore. Izbori se održavaju u roku od 60 do 90 dana od dana raspisivanja. Ako bi se opredijelila za posljednji rok, izbori bi se održali najkasnije 20. aprila. Ono što je jasno to je da će od 20. maja sadašnji predsjednik države biti bivši", ističe Bečić, kako prenosi portal RTNK.

Bonus video: