Eskobar: Crna Gora da riješi politički ćorsokak i ostane na evroatlantskom putu

Abazović je istakao da političari koji i dalje žive u devedesetim godinama destabilizacijom političkih prilika ne žele da daju šansu afirmaciji progresivnoj i proevropskoj politici i bržem putu Crne Gore ka Evropskoj uniji

24246 pregleda 31 komentar(a)
Foto: Vlada Crne Gore
Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 15.12.2022. 15:32h

Dijelimo stav da Crna Gora mora da riješi politički ćorsokak u kom se našla, ostane posvećena evroatlantskom putu i jasno se suprotstavi brutalnoj agresiji Rusije na Ukrajinu, poručio je specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

To je saopšteno iz Američke ambasade nakon sastanka Eskobara sa premijerom u tehničkom mandatu Dritanom Abazovićem.

Sastanak je održan u zgradi Vlade Crne Gore.

Iz Vlade je saopšteno da su Abazović i Eskobar razgovarali o brojnim aktuelnim unutrašnjim, regionalnim bezbjednosnim i globalnim političkim pitanjima i saglasili su se da dvije države imaju odlične odnose, zasnovane na zajedničkom sistemu vrijednosti, partnerskim interesima i savezništvu u okviru NATO.

"Razgovarajući o unutrašnjim političkim pitanjima, gospodin Eskobar izrazio je zabrinutost posljedicama izmjena Zakona o predsjedniku koje su usvojene suprotno jasnoj preporuci Venecijanske komisije. Sagovornici su se saglasili da prioritet svih političkih struktura u narednom periodu treba da bude postizanje konsenzusa o izboru sva četiri člana Ustavnog suda, kao osnovnom preduslovu rješavanja političke krize", navode iz Vlade.

Dodaju da je Abazović istakao da političari koji i dalje žive u devedesetim godinama destabilizacijom političkih prilika ne žele da daju šansu afirmaciji, progresivnoj i proevropskoj politici i bržem putu Crne Gore ka Evropskoj uniji.

Govoreći o rezultatima Vlade u prethodnom periodu, Abazović je istakao, kako navode, zadovoljstvo postignutim na polju ekonomije, socijalne politike, borbe protiv kriminala i korupcije, kao i energetike, naročito u kontekstu globalne energetske krize.

"Ostajemo posvećen partner koji odgovorno pristupa geopolitičkim izazovima", naglasio je Abazović, navodeći da je Crna Gora, u okviru svojih kapaciteta, dala značajan doprinos pomoći Ukrajini, planirajući da, pored humanitarnog aspekta, zvaničnih posjeta Kijevu i potpisivanja zvaničnih dokumenata, 11 odsto sredstava iz vojnog budžeta izdvoji za Ukrajinu.

Kažu da je Eskobar istakao da je mnogo važno da Crna Gora zadrži lidersku poziciju u EU integracijama i da treba da bude posvećena deblokadi institucija.

"SAD ostaju potpuno spremne da pomognu svom tradicionalnom partneru", rekao je Eskobar, a navodi se u saopštenju Vlade.

Bonus video: