Popović: Hitno sazvati sjednicu Ustavnog odbora i raspisati javni poziv za sudije Ustavnog suda

"Uvjeren sam da će makar neko iz vrha vladajuće većine, prije svega predsjednica Skupštine kao najodgovornija ličnost zakonodavne vlasti, prevazići partijske interese i povući potez u interesu građana i države"

6674 pregleda 18 komentar(a)
Popović, Foto: Boris Pejović
Popović, Foto: Boris Pejović

Andrija Popović, predsjednik i poslanik Liberalne partije (LP) i član Ustavnog odbora Skupštine, pozvao je na hitno sazivanje sjednice Ustavnog odbora i raspisavanje javnog poziva za sudije Ustavnog suda.

"Crna Gora nalazi se u sve težoj institucionalnoj krizi, dok najviši predstavnički dom Skupština, ne radi ništa da doprinese razrješenju te krize. Pozivam zato predsjednici Ustavnog odbora Skupštine poslanicu (Simonidu) Kordić da hitno zakaže sjednicu ovog Odbora, a predsjednicu Skupštine Danijelu Đurović da u okviru svojih nadležnosti zahtjeva isto", rekao je Popović u saopštenju LP.

On smatra da je potrebno hitno raspisati javni poziv za izbor sudija Ustavnog suda o kojima će odbor raspravljati.

"Prošla je već sedmica, a Odbor nije uradio ništa da pokrene ovu proceduru, čiji je talac čitava država i društvo", rekao je Popović.

Kaže da je jasno da je njihov trajni cilj urušavanje svih institucija i sistema države Crne Gore.

"Na čemu rade jos od avgusta 2020. godine kada je raspisan i prvi poziv za izbor sudija Ustavnog suda. Od tada do danas vladajuća većina na sve moguće načine sabotira ovu proceduru, stalnim protivljenjem, uzdržavanjem od glasanja, a na kraju i otvorenim ucjenama upućenim opoziciji kako bi se sudije izabrale isključivo u njihovom, a ne stručnom i državnom interesu. Da je to tako, otvoreno su potvrdili kada je Vlada (Dritana) Abazovića, na posljednjoj sjednici, kandidata za sudiju Ustavnog suda gospodina Iliju Vukčević imenovala za državnog sekretara Ministarstva finansija", istakao je Popović.

Zaključuje da je uvjeren da će makar neko iz vrha vladajuće većine, prije svega predsjednica Skupštine kao najodgovornija ličnost zakonodavne vlasti, prevazići partijske interese i povući potez u interesu građana i države.

Bonus video: