Šta CG može da očekuje od zasjedanja Savjeta za vanjsku politiku Savjeta EU: Oštre riječi, ne i prekid pregovora

Savjet ministara će biti prilika i da se vidi koliko je kampanja predsjednika Mila Đukanovića i njegovih saveznika u Crnoj Gori i EU protiv vlasti u Podgorici i većine u Skupštini bila uspješna, odnosno da li im je pošlo za rukom da ubijede evropske partnere u opasnost koja prijeti od Srbije i Rusije, kaže Željko Pantelić

32431 pregleda 33 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Crna Gora će na današnjem zasjedanju Savjeta za vanjsku politiku Savjeta Evropske unije (EU) “posebnim rječnikom” ponovo dobiti poruku da se što prije konstituiše Ustavni sud ili će, u suprotnom, dalje ignorisanje upozorenja samo produbiti krizu na relaciji Crna Gora - EU.

To su ocijenili sagovornici “Vijesti”, navodeći da se, uprkos upozorenjima, nadaju da neće doći do obustavljanja pregovora EU sa Crnom Gorom.

Novinar i analitičar Željko Pantelić je ocijenio da nije realno, i pored izjava pojedinih evropskih zvaničnika, da EU sankcioniše Crne Goru, ili da upotrijebi neke oštre mjere.

On je kazao da obustavljanje pregovora sa Crnom Gorom, što se moglo čuti prethodnih nedjelja, nije moguće iz nekoliko razloga:

”Prvi i osnovni - ne postoji potrebna kvalifikovana većina unutar EU za takvu odluku. Drugo, EU nije prekinula formalno pregovore čak ni sa Turskom ili Srbijom i pored zahtjeva Evropskog parlamenta i pojedinih država članica. Treće, pregovori Crne Gore sa EU su praktično blokirani od 2018. godine”.

On je precizirao da je od tada otvoreno samo jedno poglavlje i to na insistiranje Hrvatske koja je predsjedavala EU u prvoj polovini 2020. godine, a nije zatvoreno nijedno.

”Četvrti razlog je što u Crnoj Gori imamo predsjedničke izbore za dva mjeseca a mogući su i parlamentarni izbori, tako da bi svaki potez EU koji izlazi iz regularnog domena bio neka vrsta otvorenog miješanja u unutrašnje stvari Crne Gore. Peto, u Podgorici imamo vladu u tehničkom sazivu i parlamentarnu većinu koja ne može da iznjedri novu vladu, pa se postavlja pitanje protiv koga bi bila uperene ‘kaznene’ mjere”, ocijenio je Pantelić.

Ministarka vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon je prošle nedjelje u Podgorici saopštila da ako aktuelni, šesti pokušaj izbora sudija Ustavnog suda (US) ne uspije, postoji velika opasnost da se zaustave pristupni pregovori Crne Gore sa EU. Ona je tada najavila da će se danas u Briselu razgovarati o tome šta su potencijalne mjere koje EU može preduzeti prema Crnoj Gori.

Pred Ustavnim odborom su u toku saslušanja kandidata koji su se javili na konkurs za izbor četvoro sudija US. Taj sud je u blokadi od septembra prošle godine, jer od sedam, ima troje sudija i nema kvorum za donošenje odluka...

Uljarević: DPS vlast nije dobijala ovako jasne poruke

Izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević kazala je da se zaključci Savjeta za vanjsku politiku ne mogu bitno razlikovati od onog što su i do sada bile eksplicitne i mnogo puta ponovljene poruke i upozorenja zvaničnika EU, ministara država članica, specijalnih izaslanika i svih onih zapadnih partnera koji Crnoj Gori misle dobro i koji joj pokušavaju ukazati kako da ide ispravnim putem.

”Naravno, treba imati u vidu i da takvi dokumenti imaju drugačiji jezički izraz, kao rezultat usklađivanja među državama članicama, ali to ne treba da zavara nikog oko ozbiljnosti situacije. Nesporno je da sve ovo samo dalje unižava već urušen kredibilitet Crne Gore, a samim tim i evropsku perspektivu”, ocijenila je Uljarević.

Ona je naglasila da se čini da je današnja vlast zaboravila prebrzo kako je to izgledalo kada su bili opozicija, navodeći da su tada iz Evropske komisije (EK) slali daleko manje eksplicitna upozorenja oko, na primjer, smjene čelnika RTCG, stanja u Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK), pa trećeg mandata Vesne Medenice

”DPS je nešto slušao, ali i dosta toga ignorisao. Zato poraz DPS-a 2020. godine nije uzrokovan samo litijama, već i gubitkom podrške međunarodne zajednice. Prebrzo je zaboravljeno i saopštenje DPS-a, kojim su par dana nakon izbora, tražili da se ‘međunarodna zajednica’ ne uključuje u sastavljanje Vlade”, kazala je ona.

Ovako jasne i kontinuirane poruke od EU, prethodna vlast nikad nije dobila: Daliborka Uljarević
Ovako jasne i kontinuirane poruke od EU, prethodna vlast nikad nije dobila: Daliborka Uljarevićfoto: BORIS PEJOVIC

Istakla je da treba naglasiti da ovako jasne i kontinuirane poruke od EU, prethodna vlast nikad nije dobila:

”Mislim da je u istoriji proširenja EU samo Slovačka, odnosno tadašnji premijer Miroslav Mečijar, prije skoro tri decenije, dobila poruku kao što je sad dobija Crna Gora. I zna se kako se to završilo za njegovu vlast, koja nije pala samo zbog korupcije nego zbog širenja jedne ruke ka zapadu, a druge ka istoku…”.

Ona je kazala da su upozorenja, ma ko ih personalno izgovarao iz EU, koja stižu dosta dugo i relativiziraju se ili ignorišu, dovela do situacije da EU nije imala nikad niži nivo povjerenja u vlasti u Crnoj Gori.

”Naglašavam vlasti, jer onaj ko ima vlast ima i najveću odgovornost. Stoga je bilo prirodno što je teret kritike prije avgusta 2020. bio na DPS-u i njegovim koalicionim partnerima, kao što on sad mora biti na onima koji imaju kontrolu nad izvršnom i zakonodavnom vlašću, a tu mislim na GP URA, SNP, DF, ali i Demokrate”.

Apel Skupštini da kompletira Ustavni sud

Pantelić je ocijenio da će šefovi diplomatija članica EU pozvati veoma snažno Skupštinu Crne Gore da izaberu sudije US.

”Vrlo je vjerovatno da će biti upotrijebljen poseban rječnik koji institucije EU koriste kada žele da naglase urgentnost i važnost određenih koraka koje zemlje kandidati za članstvo u EU treba da naprave”, kazao je Pantelić.

On je ocijenio da nefunkcionalni US nije samo velika kočnica za nastavak evropskih integracija Crne Gore, već i generator kriza i političke i pravne nesigurnosti sa dalekosežnim posljedicama.

On je kazao da je primjer iz Podgorice veoma indikativan, jer ni poslije više od tri mjeseca izborna volja građana ne može da se implementira zbog političkih zloupotreba nefunkcionalnog US:

EU krši sopstvena pravila: Željko Pantelić
EU krši sopstvena pravila: Željko Pantelićfoto: Youtube

”Da ne govorimo o Šavniku i šta bi sve moglo da se dogodi na predstojećim predsjedničkim i eventualno parlamentarnim izborima”.

Izbori u Šavniku su započeti 23. oktobra, kada su održani i u 14 opština. U svim opštinama su završeni, dok su se u tom gradu bezuspješno ponavljali devet puta, svake nedjelje do 1. januara...

Pantelić je kazao da će Savjet ministara biti prilika i da se vidi koliko je kampanja predsjednika Mila Đukanovića i njegovih saveznika u Crnoj Gori i EU protiv vlasti u Podgorici i većine u Skupštini Crne Gore bila uspješna:

”Odnosno, da li im je pošlo za rukom da ubijede evropske partnere u opasnost koja prijeti Crnoj Gori od Srbije i Rusije”.

Zamrzavanjem pregovora mogli bi zamrznuti i fondovi

Uljarević je kazala da, “uz nadu da do krajnje lošeg scenarija po Crnu Goru, ipak, neće doći, moramo biti svjesni da bi reperkusije takvog poteza EU bile višedimenzionalne, od onih političkih, tehničkih, i za građane možda najopipljivijih - ekonomskih”.

Ona je ocijenila da bi, na primjer, Crna Gora, eventualnim zamrzavanjem pregovora, mogla doći u situaciju da se zamrznu i pretpristupni fondovi od kojih ima nemjerljive koristi, jer se radi o desetinama miliona eura bespovratne pomoći koje kao država apsorbujemo godišnje.

Kazala je da nova metodologija EU omogućava da danas lakše preduzima mjere kojima bi proporcionalno sankcionisali svaku ozbiljniju ili dugotrajniju stagnaciju ili nazadovanje u ispunjavanju uslova koje nosi proces pridruživanja, odnosno reformama.

Pregovori u ćorsokaku (ilustracija)
Pregovori u ćorsokaku (ilustracija)foto: Shutterstock

”Svjedoci smo da su crnogorske vlasti svojom neodgovornošću dovele i EU u poziciju da testira ovaj mehanizam, a to nije dobro. U najgorem scenariju, proces reverzibilnosti, koji donosi nova metodologija, Crnu Goru bi vratio na početak, pa umjesto da poslije duže od deceniju pregovora izlazimo iz tog famoznog kružnog toka i idemo naprijed suočavamo se sa opasnošću da od lidera u pregovorima dođemo do lidera u dužini pregovaranja ili lidera izgubljenih šansi”.

Ona je naglasila da će u svemu tome najviše trpjeti građani Crne Gore, jer bi to naglasilo društvenu, institucionalnu i pravnu nesigurnost i neizvjesnost, probudilo dodatne frustracije, indukovalo nove talase razočarenja, ali i vodilo pogoršanju njihovog socio-ekonomskog položaja.

”Takođe, to može otvoriti prostor da se jača evroskepticizam, čime se posljedično dovode u pitanje i evropske i građanske vrijednosti u Crnoj Gori”.

Pantelić: Prijetnje štapom nema bez šargarepe

Pantelić je ocijenio da su nastupi pojedinih ministara pokušaj upotrebe takozvane meke moći prema Crnoj Gori.

”Ne treba smetnuti s uma da se ne radi samo o interesima EU i Crne Gore, već i o političkim ambicijama pojedinih političara i njihovih želja da sebi prišiju neku ‘medalju’ na međunarodnom planu”.

On je rekao da, generalno, ta politika ne funkcioniše, jer prijetnja štapom ne funkcioniše bez šargarepe, a nje trenutno nema na vidiku.

”Da ne govorimo o tome da je EU kršeći sopstvena pravila i zaklinjanja u poštovanja procedure i meritokratije dala statuse kandidata po političkoj liniji Ukrajini, Moldaviji i Bosni i Hercegovini”.

Uljarević: Tempo izbora sudija neopravdano spor

Uljarević je naglasila da nije obećavajući ni ovaj pokušaj izbora sudija Ustavnog suda, jer je neopravdano spor tempo:

”A činjenica da je nacionalno opredjeljenje iskristalisano značajan kriterijum unaprijed ukazuje da je najbolje što možemo dobiti da se ta nacionalna krvna zrna nekako rasporede po volji partija na način da zakače i one koji imaju i minimum suštinskih kvalifikacija za taj posao”.

Ona je kazala da koliko su domaći zvaničnici bili neuvjerljivi da će se ovaj proces izvesti valjano, najilustrativnije ukazuje fizičko prisustvo ambasadora na konsultativnom saslušanju u Skupštini, koje se inače prenosi preko medija i internet platformi.

Saslušanja kandidata u Skupštini pratila je šefica delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa, austrijski ambasador Karl Miler…

”Ko bilo što zna o politici i međunarodnim odnosima razumije koja je to razina pada i dokle nas je dovela ispotprosječnost onih koji vode neke ključne procese, politička neodgovornost, nezrelost i zapostavljanje javnog interesa”, kazala je Uljarević.

Bonus video: