Bečić razgovarao sa Eskobarom: U najkraćem roku kompletirati Ustavni sud

Američki zvaničnik ponovio zabrinutost SAD zbog nefunkcionalnosti pojedinih institucija u Crnoj Gori, Bečić ocijenio da je država na "istorijskoj prekretnici" i da sve zavisi od toga da li će partije građanske, evropske i evroatlantske orijentacije uspjeti da se ujedine na predstojećim izborima

25615 pregleda 64 komentar(a)
Eskobar i Bečić, Foto: Demokrate
Eskobar i Bečić, Foto: Demokrate

Izbor sudija Ustavnog suda je osnovna pretpostavka za sve naredne deblokirajuće procese u Crnoj Gori, poručio je specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, tokom sastanka u Vašingtonu sa predsjednikom i poslanikom Demokrata Aleksom Bečićem i šefom poslaničkog kluba te stranke Borisom Bogdanovićem.

Eskobar je, kako su saopštili iz Demokrata, tokom sastanka u sjedištu Stejt departmenta ponovio zabrinutost SAD zbog nefunkcionalnosti pojedinih institucija u Crnoj Gori, poput Ustavnog suda. “Očekujem da Crna Gora u najkraćem mogućem roku izabere sudije Ustavnog suda, jer je to osnovna pretpostavka za sve naredne deblokirajuće procese u zemlji”, naglasio je Eskobar.

“Ohrabrujem vas i ostale političare u Crnoj Gori da doprinesete da država nastavi da se kreće utabanim evropskim putem i putem jačanja partnerstva sa NATO saveznicima“, dodao je on, kako navode iz Demokrata.

Iz te partije su kazali da je Bečić razgovarao sa Eskobarom o aktuelnoj političkoj situaciji u zemlji, vladavini prava, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, jačanju institucionalnih mehanizama, malignim uticajima iz regiona i svijeta, kao i o izboru sudija Ustavnog suda i članova Sudskog savjeta.

"Demokrate kao snažna, organizovana i pojedinačno druga partija po veličini u crnogorskom Parlamentu svoju evropsku i evroatlantsku opredijeljenost potvrđivala je konkretnim djelima bilo u vlasti ili u opoziciji, jer mi nikada ne pravimo trule političke kompromise sa vrijednostima za koje se zalažemo", kazao je Bečić Eskobaru.

Ocijenio je da je Crna Gora na "istorijskoj prekretnici", što, kako je kazao, može rezultirati i "mnogo dobrim, ali i mnogo lošim vijestima, kako po građane Crne Gore, tako i po zemlju u cjelini".

Dodao je da sve zavisi da li će partije građanske, evropske i evroatlantske orijentacije, koje promovišu "međunacionalno i međuvjersko pomirenje" i snažno se bore protiv organizovanog kriminala i korupcije, uspjeti da se ujedine na predstojećim predsjedničkim i, kako tvrdi, parlamentarnim izborima.

Bečić je izrazio očekivanje da "moderne partije građanske profilacije" odnesu ubjedljivu pobjedu na "predstojećim predsjedničkim i parlamentarnim izborima" i na taj način "zauvijek pošalju u prošlost politiku ekstremizma, podjela, korupcije i kriminala" i na taj način obezbijede dugoročnu političku stabilnost.

Predsjednik Demokrata je upoznao specijalnog izaslanika da je postupak izbora sudija Ustavnog suda pred skupštinskim Odborom u toku, te da očekuje da nakon saslušanja kandidata za sudije otpočne dijalog šefova klubova poslanika i članova Ustavnog odbora o metodologiji utvrđivanja liste kandidata o kojoj će se u najkraćem mogućem roku izjasniti parlament.

Bečić je kazao da će se Demokrate u postupku izbora sudija Ustravnog suda i članova Sudskog savjeta, kao i u postupku izbora članova Tužilačkog savjeta, rukovoditi principima nezavisnosti, stručnosti i kompetentnosti, kako bi te dvije institucije u najkraćem mogućem roku isporučile rezultate "u koje ćemo svi imati najšire moguće povjerenje".

"Očekujem da Vlada Crne Gore u tehničkom mandatu bez odlaganja ukine program ekonomskog državljanstva, koji uzrokuju brojne rizike o kojima često govore predstavnici evropskih institucija", kazao je Bečić Eskobaru.

Bonus video: