Šehović: Trajno savezništvo sa SAD najvažniji spoljnopolitički prioritet

Lider Socijaldemokrata prisustvovao Molitvenom doručku u Vašingtonu

7045 pregleda 38 komentar(a)
Šehović, Foto: Socijaldemokrate
Šehović, Foto: Socijaldemokrate

Trajno savezništvo sa Sjedinjenim Američkim Državama mora biti tretirano kao najvažniji spoljnopolitički prioritet Crne Gore, kazao je lider Socijaldemokrata Damir Šehović, koji je prisustvovao 71. Molitvenom doručku u Vašingtonu, čiji je domaćin predsjednik SAD Džo Bajden.

Šehović je rekao da je taj događaj bio prilika da politički lideri iz više od 90 zemalja razmijene mišljenja o političkim, ekonomskim, a u svjetlu "brutalne ruske agresije na Ukrajinu" i bezbjednosnim izazovima u svijetu.

"Zajednički je, u brojnim kontaktima, koje smo kao članovi naše delegacije imali, kako sa predstavnicima američkog Kongresa i Senata, tako i gostima na Molitvenom doruču, osuđen bezuman čin pomenute agresije, ali i konstatovano da demokratija i ljudska prava, ali i saradnja u cilju očuvanja mira i kolektivne bezbjednosti, nemaju alternativu", naveo je Šehović u video izjavi iz Vašingtona.

Crna Gora svim tim procesima, kako je dodao, kao mala država, velike istorije, mora pružati važan doprinos.

"Potreban uslov za tako nešto je očuvanja trajnog savezništva sa SAD, koje mora biti tretirano našim najvažnijim spoljnopolitičkim prioritetom. Upravo zato smo redovno isticali zadovoljstvo jer smo pristupanjem NATO Alijansi iskazali jasnu namjeru da se kao društvo trajno vežemo za zapadni sistem demokratskih vrijednosti, ali smo takođe podijelili zabrinutost zbog činjenice da upravo te evroatlantske vrijednosti, nakon političkih promjena 2020. godine, možda nisu formalno, ali suštinski i te kako jesu dovedene u pitanje, uz konstantno nastojanje da se Crnoj Gori ispravno postavljeni ideološki okvir zamijeni svojim arhetipom", dodao je lider SD-a.

Kazao je kako vjeruje i očekuje da će se nakon već raspisanih predsjedničkih i "očekivanih skorih" parlamentarnih izbora, Crna Gora brzo i suštiski vratiti na "evropski građanski i civilizacijski kolosjek, sa koga je u prethodne dvije i po godine skrenula".

"Posjeta Vašingtonu nas je učvrstila u uvjerenju da će svi koji su na takvoj progresivnoj programskoj platformi imati podršku SAD i ostalih partnerskih zemalja", zaključio je Šehović.

Bonus video: