Slučaj Spajića i Mandića: AZLP pokrenuo inicijativu radi utvrđivanja da li je DIK prekršio zakon

Savjet AZLP je odlučio da to učini na inicijativu članova tog tijela Muhameda Đokaja i Zorana Vujičića

22979 pregleda 26 komentar(a)
Sa jedne od sjednica DIK, Foto: Nikola Dragaš
Sa jedne od sjednica DIK, Foto: Nikola Dragaš

Agencija za zaštitu ličnih podataka (AZLP) pokrenula je inicijativu za otpočinjanje postupka nadzora kako bi utvrdila da li je Državna izborna komisija (DIK) prekršila zakon kad je Srbiji poslala podatke lidera Pokreta Evropa sad (PES) Milojka Spajića i jednog od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrije Mandića, u cilju provjere prebivališta i biračkog prava u toj državi.

Savjet AZLP je odlučio da to učini na inicijativu članova tog tijela Muhameda Đokaja i Zorana Vujičića.

DIK je 3. februara donio odluku da se obrati RIK-u Srbije, koji im je početkom ove sedmice proslijedio odgovor srpskog Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) koje je utvrdilo da Spajić ima prebivalište u Beogradu, a Mandić nema.

Mandić je zvanično kandidat za predsjednika Crne Gore, dok je PES kasno sinoć DIK-u predao predlog kandidature Spajića.

Član Predsjedništva PES-a Andrej Milović sinoć je pojasnio da je lider tog pokreta imao državljanstvo Srbije, te da je tokom ove nedelje uputio zahtjev za prestanak državljanstva. Objasnio je da je Spajić ranije tvrdio da nema dvojno državljanstvo jer je navodno bio u zabludi u koju ga je doveo advokat koji je trebalo da ga ispiše iz državljanstva.

Ekspert za zaštitu ličnih podataka Radenko Lacmanović kazao je u četvrtak “Vijestima” da su RIK i MUP Srbije izašli iz nadležnosti jer, prema njegovim riječima, nijesu imali mogućnost da dostave tražene podatke za “građane Mandića i Spajića”, a i da DIK nije imao pravo da to traži od državnih organa Srbije.

Zahtjev RIK-u podnesen je na predlog Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokrata (SD) i Bošnjačke stranke (BS), a podržao ga je i DF, čiji visoki funkcioneri svakodnevno verbalno napadaju Spajića, govoreći da ga iz predsjedničke trke diskvalifikuje i to što je obmanjivao javnost tvrdnjama da nema prebivalište u Srbiji.

Nakon što je zahtjev upućen, iz dijela partija i civilnog sektora ocijenili su da je posrijedi politički performans. Potez su kritikovali i šef DIK-a Nikola Mugoša i pojedini članovi te institucije, takođe navodeći da za to nije postojala zakonska nadležnost.

Iako su iz DIK-a tražili da im se dostavi informacija o tome i da li Mandić i Spajić imaju biračko pravo u Srbiji, taj podatak nije stigao. On je, kako su “Vijestima” objasnili pravnici, u ingerenciji Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Crnogorski MUP zatražio je prekjuče od DIK-a da mu dostavi odgovor koji je stigao iz Srbije, nakon što DIK ranije tog dana na sjednici nije donio odluku da to uradi.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Direktorata za upravne poslove, državljanstvo i strance u MUP-u Radovan Popović, rekao je sinoć u emisiji “Načisto” na TV “Vijesti” da će nakon što im DIK dostavi dokument, pokrenuti upravni postupak oduzimanja crnogorskog državljanstva Spajiću.

Bonus video: