Joanikije: Francusko-njemački predlog sporazuma je neprihvatljiv ako je okvir za dalje pregovore o statusu KiM

"Sedamnaestog marta 2004. godine njemački vojnici, pripadnici KFOR-a nijesu prstom mrdnuli dok su šiptarski teroristi pljačkali i palili svetinje: devet crkava u Prizrenu, među kojima i Bogorodicu Ljevišku, Bogosloviju i rezidenciju Episkopa raško-prizrenskog"

24501 pregleda 59 komentar(a)
Joanikije, Foto: MCP
Joanikije, Foto: MCP

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije rekao je danas da je predlog tzv. francusko-njemačkog sporazuma neprihvatljiv, ako je definisan kao okvir za dalje pregovore o statusu Kosova i Metohije (KiM), a u njemu se Kosovo tretira kao nezavisna država.

To je saopšteno iz Radija Svetigora.

"Taj sporazum od strane Srbije nije potpisan. Međutim, ako je tekst sporazuma definisan kao okvir za dalje pregovore, a u njemu se Kosovo tretira kao nezavisna država, onda je on u potpunosti neprihvatljiv", rekao je Joanikije u intervjuu Radio-Svetigori povodom "devetnaeste godišnjice od Martovskog pogroma našeg naroda i svetinja na Kosovu i Metohiji".

On je dodao da su taj sporazum sačinile zemlje koje su tada bile garant mira i sigurnosti za srpski narod i njegove svetinje na KiM.

"Sedamnaestog marta 2004. godine njemački vojnici, pripadnici KFOR-a nijesu prstom mrdnuli dok su šiptarski teroristi pljačkali i palili svetinje: devet crkava u Prizrenu, među kojima i Bogorodicu Ljevišku, Bogosloviju i rezidenciju Episkopa raško-prizrenskog. Eto kakva nam je bila njemačka zaštita. Francuzi su isto tako dopustili da šiptarski teroristi opljačkaju i zapale manastir Devič i da razore grob Svetog Joanikija Devičkog", rekao je Joanikije.

Po njegovim riječima, dvoličnost koju su tada pokazali Njemci i Francuzi ne smije se zaboraviti.

"Još je manja sigurnost za naš narod i njegove svetinje na Kosovu i Metohiji tzv. francusko-njemački sporazum", zaključio je Joanikije.

Evropska služba za spoljne poslove (EEAS) objavila je 27. februara na svom sajtu tekst predloga Evropske unije (EU) za Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, sa kojim su se, prema riječima visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepa Borelja, tada u Briselu saglasili i premijer Kosova Aljbin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Bonus video: