Mugoša: Nelegitimna parlamentarna većina po ko zna koji put udaljava Crnu Goru od EU, neophodna promjena

"Činjenica da se ovakva zakonska rješenja donose u Skupštini i to u trenutku kad je raspušten saziv Parnlamenta, kao i očigledna nesaglasnost određenih usvojenih rješenja sa pravnim sistemom Crne Gore su samo još jedna potvrda neophodnosti promjene aktuelne vlasti na vanrednim parlamentarnim izborima", navodi se u saopštenju

13328 pregleda 58 komentar(a)
Mugoša, Foto: Socijaldemokrate
Mugoša, Foto: Socijaldemokrate

Potpredsjednik i poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša je saopštio da je nelegitmna parlamentarna većina po ko zna koji put izigrala upozorenja i preporuke Evropske unije i svojim djelovanjem svjesno doprinijela udaljavanju Crne Gore od EU.

To je poručio povodom jučerašnjeg ponovnog izglasavanja izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi, kazavši da se radi o "još jednom antievropskom i antisistemskom djelovanju nelegitimne parlamentarne većine i to u raspuštenom aktuelnom sazivu Parlamenta".

"Nakon što su početkom 2021. godine na brzinu usvojili antisistemske i antievropske izmjene Zakona o državnim službenicima i namještenicima i za to dobili jasne kritike Evropske komisije u dva njena uzastopna Izvještaja, gdje je ukazano da su navedene izmjene donijete bez adekvatnog konsultovanja i obezbjeđivanja usklađivanja sa pravnom tekovinom EU", navodi se u saopštenju Socijaldemokrata.

Mugoša dodaje da se to ponovilo i u poslednjem Izvještaju, gdje se navodi, "smanjeni zahtjevi uvedeni ovim izmjenama su izvor stalne zabrinutosti u pogledu zapošljavanja na osnovu zasluga, kompetencije i nezavisnosti državnih službenika. Štaviše, nacrt izmena i dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi bi na sličan način smanjio takve zahtjeve na lokalnom nivou".

Dodaje da su poslanici od prije pet dana raspuštenog aktuelnog saziva Skupštine, opet pribjegli istom receptu.

Ističe da su poslanici, koji su i predlagači navedenih izmjena Zakona, ponovo izglasali normativna rješenja uz "jasno ignorisanje mišljenja Evropske komisije i civilnog sektora, iako znaju da su navedeni zakoni dio jednog od ključnih poglavlja (klastera) na putu pristupanja Crne Gore EU".

"Činjenica da se ovakva zakonska rješenja donose u Skupštini i to u trenutku kad je raspušten saziv Parnlamenta, kao i očigledna nesaglasnost određenih usvojenih rješenja sa pravnim sistemom Crne Gore su samo još jedna potvrda neophodnosti promjene aktuelne vlasti na vanrednim parlamentarnim izborima", zaključio je Mugoša.

Bonus video: