Dijaspora uoči drugog kruga stiže čarterima i autobusima

Aerodromima prijavljeno osam vanrednih letova za narednu sedmicu, najviše iz Luksemburga. Dio iseljenika vjerovatno dolazi preko Tirane, odakle je obezbijeđeno više od 20 autobusa za Crnu Goru

75852 pregleda 297 komentar(a)
Aerodrom Podgorica, Foto: Boris Pejović
Aerodrom Podgorica, Foto: Boris Pejović

Osam vanrednih (čarter) letova prijavljeno je Aerodromima Crne Gore za narednu sedmicu, uoči drugog kruga predsjedničkih izbora 2. aprila, potvrđeno je “Vijestima”.

Tim letovima trebalo bi da stignu državljani Crne Gore koji žive u inostranstvu i imaju pravo glasa, dok će dio njih vjerovatno iz evropskih gradova doći preko Tirane odakle je već obezbijeđeno više od 20 autobusa za Crnu Goru.

”Aerodrom Podgorica je za sada dobio zahtjev od aviokompanije “Enter Air” za osam dolaznih i odlaznih čarter letova u periodu od 31. marta do 2. aprila”, rekli su “Vijestima” iz Aerodroma Crna Gore.

Navode da je u petak, 31. marta, najavljen dolazak tri aviona iz Luksemburga i još jedan u subotu, 1. aprila.

U nedjelju, 2. aprila, piše u odgovoru Aerodroma, očekuje se dolazak po dva čartera iz Katovica (Poljska) i Luksemburga.

Kompanija “Enter Air” je poljska.

Takođe, jedan broj glasača doći će najvjerovatnije preko Tirane, koja je odlično povezana sa Zapadnom Evropom. Letovi preko albanskog glavnog grada posebno odgovaraju crnogorskoj dijaspori iz Švajcarske i Švedske.

Za naredni vikend (petak, subota, nedjelja) angažovana su, prema informacijama “Vijesti”, 22 autobusa, koja će prevoziti birače iz Tirane u Crnu Goru, najviše na sjever.

Crna Gora ima veliku dijasporu, u odnosu na broj stanovnika, zbog čega je i broj glasača skoro izjednačen sa brojem stanovnika. Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), pravo glasa na predsjedničkim izborima ima 542.154 birača. Crna Gora je, prema posljednjim procjenama Monstata, sredinom 2021. godine imala 619.211 stanovnika. Prema procjeni Uprave za saradnju sa dijasporom, u svijetu ima oko 150 hiljada crnogorskih građana s pravom glasa u Crnoj Gori.

Demokratska partija socijalista (DPS), s obzirom na to da njihov kandidat, aktuelni šef države Milo Đukanović nije u prvom krugu izbora dobio dovoljno glasova za pobjedu, računa na dijasporu i poziva ih da dođu 2. aprila.

”Uradićemo sve da mobilišemo svakog birača, kako bismo ostvarili ubjedljivu pobjedu u drugom krugu. Vidjećete 2. aprila kakvi će rezultati biti u sredinama u kojima vi govorite i drugim sredinama”, rekao je šef kluba DPS-a Danijel Živković juče na konferenciji za novinare.

Protivkandidat Đukanoviću u drugom krugu je kandidat Pokreta Evropa sad (PES) Jakov Milatović. Đukanović je u prvom krugu osvojio 119.673 glasa a Milatović 97.858.

Milatović bi, uz najavljenu podršku tri rivala iz prvog kruga (Andrija Mandić, Aleksa Bečić i Goran Danilović), mogao u drugom krugu da računa na oko 205 hiljada glasova. To znači da bi Đukanoviću, koji bi, ako privuče birače preostala dva kandidata (Draginje Vuksanović Stanković i Jovana Radulovića Jodžira) imao oko 133 hiljade, što znači da bi mu falilo oko 70 hiljada glasova.

DPS će, kako je nedavno kazao Đukanović, aktivirati “rezervoare”, a prema nezvaničnim informacijama, cilj je da se 2. aprila izvede najmanje 40 hiljada novih birača. Najznačajniji “rezervoar” DPS-a je dijaspora, čiji se masovni dolazak pamti 2006. godine na referendum o nezavisnosti Crne Gore.

Vršilac dužnosti pomoćnika direktora Uprave za saradnju sa dijasporom Arben Jakupi, međutim, ne očekuje veliki broj glasača iz dijaspore. Najveći broj se, kako kaže, očekuje iz Luksemburga, ali smatra da ta brojka neće preći dvije hiljade ljudi.

”Da je u drugom krugu bila situacija da protivkandidati budu Đukanović (deklarativno na evroatlantskom putu) i Mandić (svrstavanje na stranu Rusije u posljednjem ratu, međunarodna izolacija, sankcije), onda bi sva dijaspora došla da podrži evroatlantski put. Ali ne zbog ljubavi prema Đukanoviću, nego što su svi do jednog za Evropsku uniju, jer žive tamo i žele da i Crna Gora bude uređen sistem”, rekao je Jakupi za “Vijesti”.

Međutim, kako je dodao, sada kada postoje dva kandidata koji kažu da će se nedvosmisleno boriti za euro integracije, dijaspora je mirna i neće doći u značajnijem broju. “Čak i da dođe, mnogi će glasati Milatovića”, kazao je Jakupi.

”Ne očekuje veliki broj glasača iz dijaspore”: Jakupi
”Ne očekuje veliki broj glasača iz dijaspore”: Jakupi foto: SPP

Prema njegovim riječima, taj momenat kod dijaspore treba razumjeti, osjetljivi su na državna pitanja, a ne na nekog od kandidata. “Da se Đukanović suprotstavi euro integracijama, oni bi svi došli i glasali protiv njega”, smatra Jakupi.

U EU, prema podacima evropske statističke kancelarije Eurostat za 2022. godinu, živi 27.469 crnogorskih građana. Prema podacima koje su “Vijesti” dobile od Eurostata, najviše crnogorskih građana je u Njemačkoj, 18.234. U Luksemburgu ih je 2.855, u Italiji 1.942, Austriji 1.508, Sloveniji 963. Eurostat nema novije podatke o broju crnogorskih građana u Francuskoj, gdje ih je 2018. godine bilo 2.130.

U Švedskoj su 2021. godine bila 722 građanina Crne Gore, dok za Hrvatsku nema podataka. Crnogorskih iseljenika ima i u SAD, Kanadi, Argentini, Australiji...

Prema podacima Uprave za saradnju sa dijasporom, u SAD ima između 50.000 i 70.000 Crnogoraca, ali nemaju svi pravo glasa. “U Argentini imamo našu emigraciju koja broji takođe oko 50.000, ali to su emigranti koji su otišli prije 100 godina, te nemaju naš pasoš, ali su etnički Crnogorci. U Kanadi ima oko 5.000 novije dijaspore”, rekao je Arben Jakupi.

To Montenegro: Let za Cirih pomjeren zbog usklađivanja saobraćaja

Iz nacionalne aviokompanije “To Montenegro” “Vijestima” su potvrdili da su pomjerili let za Cirih 2. aprila na kasnije sate. “Let za Cirih 2. aprila je korigovan na kasnije satnice zbog usklađivanja saobraćaja, odnosno raspoloživih slotova na aerodromima polaska i dolaska i u odnosu na kapacitete, tj. flotu, što je uobičajeno za aviokompanije. Podsjećamo da su prvi letovi ove godine iz Ciriha i Frankfurta planirani 2. aprila”, rekli su iz kompanije.

foto: BORIS PEJOVIC

Zbog pomjeranja leta za Cirih iz DPS-a su u srijedu “To Montenegro” optužili za pokušaj opstrukcije izbornog procesa.

Iz SAD-a će doći glasači Đukanovića i Milatovića

Iz Crnogorskog društva “13. jul” iz Njujorka za “Vijesti” su kazali da se pojedinim ljudima odmor poklapa sa terminom izbora, pa će kao i svake godine doći kući.

“Mi smo društvo koje okuplja Crnogorce svih vjeroispovijesti i unutar društva ne pričamo o podršci političkim partijama ili pojedincima. U našem društvu postoji članovi koji podržavaju i jednog i drugog kandidata i to smatramo pravom pojedinca. Nama je samo Crna Gora na prvom mjestu i samim tim ne znam i nijesam upućen o broju ljudi koji će doći kući da glasaju za jednog ili drugog kandidata”, rekao je predsjednik društva Đurica Mićunović.

Bonus video: