Šehović u Plavu: Zastrašivanje dijaspore neće proći, na izborima će pobijediti građanska Crna Gora

Šehović smatra da postoje namjere da se dijaspora uplaši i da im se oduzme pravo glasa na predstojećim izborima

3645 pregleda 23 komentar(a)
Sjednica Opštinskog odbora Socijaldemokrata u Plavu, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore
Sjednica Opštinskog odbora Socijaldemokrata u Plavu, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore

Na djelu su pokušaji zastrašivanja crnogorske dijaspore koja je dala snažan doprinos obnovi nezavisnosti i još mnogo puta od tada pokazala svoju lojanost domovini, saopštio je predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Damir Šehović.

On je, na sjednici Opštinskog odbora SD u Plavu, kazao da je Crna Gora ponovo na bitnom raskršću, kad bira da li će u red razvijenih evropskih zemalja ili će se potčiniti nekim "velikodržavnim projektima i zatiranju svih onih vrijednosti koje su mukotrpno čuvane i njegovane decenijama unazad."

Prema njegovim riječima Crna Gora je godinama važila za primjer sklada i suživota, oličenje građanske, multietničke i multivjerske države.

"Nažalost, u prethodne dvije i po godine svjedočimo posrnuću na mnogim poljima, uključujući i ugrožavanje svih onih vrijednosti koje su činile stub naše zajedničke kuće, koje smo posvećeno čuvali, nadograđivali i kojima smo se ponosili", dodao je Šehović.

Kako on smatra postoje namjere da se dijaspora uplaši i da im se oduzme pravo glasa na predstojećim izborima.

"Umjesto da pokažu poštovanje prema onima koji nesebičnim doprinosom pružaju konstantnu podršku svojoj domovini", kazao je Šehović.

Upozorio je da njihov cilj nije samo da "do temelja uruše sve ono što je od obnove nezavisnosti do danas mukotrpno izgrađivano, već i da obeshrabe crnogorske državljane i uskrate im mogućnost da odlučuju o budućnosti svoje države."

Poručio je da im to neće dozvoliti.

"Zato je bitno da na predsjedničkim izborima potvrdimo opredijeljenost evropskoj budućnosti i tome da želimo da nastavimo da gradimo Crnu Goru koja je zemlja svih nas, bez obzira na bilo koju razliku ili posebnost. Zatim, na parlamentarnim izborima potvrdimo pobjedu građanske Crne Gore, koja jedino kao takva i može opstati", rekao je Šehović.

Potpredsjednik SD Boris Mugoša prisutne je upoznao sa rizicima do kojih mogu dovesti loše odluke i vođenje neodgovorne ekonomske politike od strane prethodne dvije vlade, podsjećajući da je period za nama obilježila duboka politička i institucionalna kriza.

"S druge strane SD je u kontinuitetu nastojao da ukazuje, ne samo na loše odluke parlamentarne većine, već i da predloži konkretna rješenja koja su imala za cilj poboljšanje životnog standarda, s posebnim akcentom na zaštitu djece, studente i mlade, podršku domaćim proizvođačima, kao i unapređenje položaja socijalno ranjivih kategorija", rekao je Mugoša.

Doda je da su neki od predloga SD bili smanjenje akciza na gorivo za 50 odsto, definisanje liste proizvoda za ograničavanje cijena, smanjenje PDV-a na hljeb, povećanje naknade korisnicima Programa stučnog osposobljavanja viskokoškolaca na 450 eura, povećanje iznosa studentskih kredita i stipendija, povećanje minimalnih penzija i podrška korisnicima srazmjernih penzija i, kako je naveo, mnogi drugi.

Predsjednik Savjeta SD Ivan Brajović naveo je da se ta partija od svog osnivanja može pohvaliti dobrim odlukama, te činjenicom da su ostali dosljedni sljedbenici Crne Gore koja je članica NATO-a, buduće članice Evropske unije, građanske, multivjerske i multinacionalne države.

"Crna Gora ima dobru međunarodnu reputaciju, te ćemo istrajati u namjeri da je vratimo na taj put, kojem ona jedino i pripada", dodao je Brajović.

On je poručio da je za SD oduvijek jedina opcija bila Crna Gora svih njenih građana, koja njeguje bogatstvo različitosti i njime se ponosi i u kojoj je svima ugodno.

"Takođe, u prethodnom vrlo izazovnom i neslavnom dvoipogodišnjem periodu SD je bio jedini politički subjekat koji je bio opozicija 42. i 43 .Vladi, čime smo pokazali principijelnost i dosljednost", kazao je Brajović.

Predsjednik OO SD Plav Nihad Canović saopštio je da su Plavljani pokazali da žele da žive u građanskoj državi što, kako je naveo, pokazuju rezultati svih prethodnih izbora.

"Nakon dobrog rezultata u prvom krugu, vjerujem da će opcija koja predstavlja suverenistički blok 2. aprila dobiti još značajniju podršku. Mi u Plavu nemamo dilemu. Oni koji misle da otuđe našu dijasporu od Plava i Crne Gore i ukine prava koja im pripadaju, kojima je dijaspora dobra samo kada finansira projekte i ostvaruje ulaganja, a sa druge strane smtraju da ne treba ništa da se pita, nemaju sta da traže u našem gradu", poručio je Canović.