Formirali 49 predmeta, saslušan i Radulović

Istraga povodom falsifikovanja potpisa građana i zloupotrebe u predizbornoj kampanji

60323 pregleda 101 reakcija 25 komentar(a)
Nekoliko građana osporilo i da je potpisalo za Vuksanović Stanković, Foto: SDP
Nekoliko građana osporilo i da je potpisalo za Vuksanović Stanković, Foto: SDP

U podgoričkom Osnovnom državnom tužilaštvu formirano je 49 predmeta povodom falsifikovanja potpisa građana i zloupotrebe u predizbornoj kampanji, a u jednom od njih saslušan je i predsjednički kandidat Jovan Radulović Jodžir.

To je Vijestima odgovoreno iz institucije kojom rukovodi Duško Milanović.

”Obavještavam vas da je u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, povodom falsifikovanja potpisa građana i zloupotrebe u predizbornoj kampanji, za predsjedničke izbore 2023. godine, formirano 49 predmeta. U jednom predmetu je sprovedena radnja saslušanja predsjedničkog kandidata J.R. u svojstvu građanina. Svi navedeni predmeti su u fazi izviđaja”, kazao je Milanović.

Radulović je učestvovao u prvom krugu predsjedničkih izbora 19. marta. Svaki predsjednički kandidat, da bi učestvovao na izborima, morao je da prikupi najmanje 8.101 potpis birača za podršku.

Više građana javno osporilo da su ga podržali prije predaje liste: Radulović
Više građana javno osporilo da su ga podržali prije predaje liste: Radulovićfoto: Privatna arhiva

Samo nekoliko dana uoči prvog kruga izbora, iz policije je rečeno da po prijavama provjeravaju potpise podrške predsjedničkim kandidatima Raduloviću, zatim Draginji Vuksanović Stanković (SDP) i Goranu Daniloviću (Ujedinjena).

Više građana tada je javno osporilo da su podržali kandidaturu Radulovića, navodeći da su njihovi potpisi falsifikovani. Nekoliko prijava je stiglo i za Danilovića i Vuksanović Stanković.

Iz Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Podgorici ranije je saopšteno da je zbog falsifikovanja potpisa podrške bilo kom od predsjedničkih kandidata, podnijelo je 38 osoba i Centar za demokratsku tranziciju (CDT) u ime 54 građanina.

”Potpisi koji se provjeravaju ne odnose se samo na jednog od predsjedničkih kandidata”, odgovoreno je tada iz ODT-a.

Problem falsifikovanja potpisa, koji godinama opterećuje izborne cikluse, aktuelizovan je ponovo nakon što je Državna izborna komisija (DIK) početkom marta, pred prvi krug predsjedničkih izbora, kreirala aplikaciju preko koje građani mogu da provjere da li su podržali nečiju kandidaturu, nakon čega su uslijedile brojne žalbe za falsifikovanje i zloupotrebu ličnih podatka.

Provjeravaju se potpisi podrške i Daniloviću
Provjeravaju se potpisi podrške i Danilovićufoto: Boris Pejović

Ispostavilo se da su brojni građani u bazi DIK-a našli svoja imena, a neki od njih ispričali su za “Vijesti” kako sumnjaju da su zloupotrijebljeni jer su ranije potpisivali liste za neke partije i kandidate, ali ne i ovaj put.

Iz DIK-a su tada kazali da ne ulaze u provjeru mogućeg falsifikovanja potpisa, već je to posao policije i tužilaštva. Kada se pokrene postupak, policija po nalogu tužioca od DIK-a izuzima obrasce za svakog građanina. Zatim se to, takođe po nalogu tužioca, šalje Forenzičkom centru u Danilovgradu, koji ima odjeljenje za grafološko vještačenje, da provjeri rukopise.

Pošto taj postupak traje i mjesecima, istraga nije okončana do predsjedničkih izbora, pa nije osporeno učešće kandidata, kao ni prije pet godina kada je ODT Podgorica pokrenulo izviđaj takođe zbog sumnje u falsifikovane potpise. Kako je nedavno objavljeno, ona je obustavljena nakon zastare slučaja.

Bonus video: