Mašković: Vršnjačko nasilje postaje sve ozbiljniji problem i zahtjeva efikasnu reakciju sistema i društva

"Fizički sukob je posljednja faza, a tome prethode drugi oblici nasilja poput onlajn i psihičkog nasilja"

2490 pregleda 0 komentar(a)
Mašković, Foto: SD
Mašković, Foto: SD

Samo danas dobili smo nekoliko zastrašujućih vijesti o vršnjačkom nasilju koje postaje sve ozbiljniji problem i zahtjeva efikasnu reakciju čitavog sistema i nas kao društva, saopštio je Miloš Mašković, član Izvršnog odbora Socijaldemokrata (SD) i predsjednika omladine SD Glavnog grada.

"Mladi su nosioci razvoja svakog društva i zbog toga je neophodno da država preduzme odlučne korake u borbi protiv ove negativne pojave. Prije svega, preventivne mjere kao što su edukacija mladih, ali i roditelja djece u riziku od nasilja o problemu nasilja i njegovim posljedicama, kao i jačanje kapaciteta školskih i roditeljskih organizacija u prepoznavanju i reagovanju na nasilje. Takođe, neophodno je osnažiti pravni okvir koji će obezbijediti efikasnije procesuiranje onih koje vrše nasilje", istakao je Mašković na Tviteru.

On je dodao da se moramo baviti svim oblicima nasilja i njihovim uzrocima.

"Fizički sukob je posljednja faza, a tome prethode drugi oblici nasilja poput onlajn i psihičkog nasilja… Uzimajući obzir i nedavne podatke Ministastva prosvjete o vršnjačkom nasilju, kao društvo imamo obavezu da se aktivno uključimo u borbu protiv ovog problema. Pozivam sve institucije, organizacije i pojedince da se okupe oko ovog cilja i zajednički doprinesu stvaranju sigurnijeg okruženja za našu djecu i mlade", poručio je Mašković.

Bonus video: