Borelj sa Milatovićem: Crna Gora je najnaprednija zemlja kandidat, važan saveznik i buduća članica EU

Borelj je razgovarao sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem koji boravi u zvaničnoj posjeti Briselu.

35919 pregleda 80 reakcija 36 komentar(a)
Milatović i Borelj, Foto: Evropska komisija
Milatović i Borelj, Foto: Evropska komisija

Crna Gora je najnaprednija zemlja kandidat, važan saveznik i buduća članica Evropske unije (EU), rekao je danas u Briselu visoki predstavnik EU za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj.

On je danas razgovarao sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem koji boravi u zvaničnoj posjeti Briselu.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Borelj je rekao da cijeni to što je Milatović odlučio da njegova prva posjeta u inostranstvu, nakon preuzimanja dužnosti predsjednika, bude posjeta Briselu.

"Činjenica da ste izabrali Brisel pokazuje vašu snažnu posvećenost EU integracijama Crne Gore. Moram naglasiti da ste prvi u redu, najnaprednija zemlja kandidat. Znam da to dugo traje, u posljednjoj deceniji Crna Gora je bila sto odsto usklađena sa našim pozicijama, odlukama, bezbjednosnom politikom i to zaslužuje našu snažnu zahvalnost", kazao je Borelj.

Dodao je da postoje akteri kojima se ne sviđa ova pozicija Crne Gore i pokušavaju da podriju crnogorsku stabilnost, bezbjednost i njen put ka Evropi.

"Zato naš odgovor mora biti da naglasimo našu podršku posebno u oblasti zaštite od stranih uplitanja i sajber prijetnji. Mi ćemo da nastavimo da pružamo pomoć da bi se povećala sajber bezbjednost i sajber otpornost kroz naš Rapid Response program. Suočavamo se sa ovom situacijom koja je kreirana zbog ruske agresije na Ukrajinu i u ovoj situaciji očuvanje strateške orjentacije Crne Gore biće važnije nego ikad", poručio je Borelj.

On je kazao da Crna Gora, da bi sačuvala lidersku poziciju i da bi napredovala, mora da nastavi da napreduje u važnim reformama, posebno u oblasti vladavine prava.

"To nije da se zadovolji Brisel i članice EU već da se crnogorskim građanima obezbijedi da počnu da osjećaju benefite od članstva u EU što prije. Znate, g. predsjedniče, da možete da računate na podršku EU u napretku države na evropskom putu", poručio je.

Kazao je da su ovo teška vremana posebno za Zapadni Balkan navodeći da situacija na Kosovu tema koja se ne može izbjeći.

"EU osuđuje naselje na sjeveru Kosova koje smo vidjeli posljednjih nekoliko dana. Nasilje protiv građana, medija, sprovođenja zakona, KFOR trupa je apsolutno neprihvatljivo i dovodi do veoma opasne situacije. Mi u EU stojimo čvrsto iza NATO, KFOR u ispunjavanju njihovog mandata u interesu mira i stabilnosti na Kosovu".

Borelj je rekao da je zamolio obje strane da urgentno preduzme mjere da spuste tenzije odmah i da svako dalje jednostrano postupanje treba izbjeći.

Kazao je i da od kosovskih vlasti očekuju da prekinu sa policijskim akcijama ispred zgrada opština na sjeveru Kosova, a od okupljenih građana da prekinu sa nasiljem.

Borelj je poručio da se ne smije dozvoliti novi konflikt i da već radi na organizovanju novog sastanka između dvije strane.

Jakov Milatović je rekao je došao deset dana nakon što je inagurisan za predsjednika, u Brisel, kako bi prenio tri ključne poruke iz Crne Gore.

Prva je, kako je kazao, da zahvali Evropskoj komisiji i EU na podršci koju pružaju Crnoj Gori kroz njen dosadašnji demokratski i ekonomski razvoj.

„Mislim da je posvećenost, tehnička i finansijska, koju iskazujete našoj zemlji i Balkanu veoma cijenjena. Druga poruka je da možda proces proširenja i pristupanja Crne Gore EU traje veoma drugo. Crna Gora je postala zemlja kandidat 2009. a pregovore počela 2012. Međutim, zbog nedostatka političke volje, nijesmo još završili proces pristupanja... Trenutno postoji jasna politička volja u zemlji da se završi EU pristupanje“, poručio je Milatović.

Treća poruka koju je prenio je da je kao predsjednik počeo dijalog sa različitim političkim partijama u državi, nadajući se uspjehu u isporučivaanju reformi iz oblasti vladavine prava, ekonomije, koje su neophodne kako bi se odblokirao proces ka EU.

„Sa ove tri važne poruke došao sam u Brisel, u prvu zvaničnu posjetu, sa velikom nadom crnogorskog naroda da će Crna Gora biti sljedeća članica EU s obzirom da sada postoji politička volja u državi, stručnost i adekvatni kapaciteti da se završi ovaj dugi proces“, poručio je Milatović.

Bonus video: