I Adrović zapošljava pred izbore

Azemović predložen za v.d. generalnog direktora Direktorata

20339 pregleda 103 reakcija 33 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović (BS) predložio je politikologa Mirsada Azemovića za vršioca dužnosti generalnog direktora Direktorata za pristup tržištu rada u tom ministarstvu.

Azemović se na tu poziciju bira deset dana prije vanrednih parlamentarnih izbora. Članom 44 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja propisano je ograničenje zapošljavanja na određeno vrijeme u periodu od raspisivanja do održavanja izbora, sa izuzetkom da je to moguće isključivo radi obezbjeđivanja neometanog i redovnog funkcionisanja procesa rada i samo ako je to predviđeno aktom o sistematizaciji radnih mjesta.

Predlog prvo treba da razmotri Vladina Komisija za kadrovska pitanja, koja ga zatim šalje Vladi na usvajanje. Sjednica Vlade zakazana je za sjutra.

U obrazloženju predloga navodi se da u skladu sa Zakonom o državnim službenicima i namještenicima, ako prestane mandat starješini organa uprave, može se odrediti vršilac dužnosti do imenovanja starješine, a najduže do šest mjeseci.

“Cijeneći stručnost imenovanog, profesionalnost i radno iskustvo, predlažem da se za vršioca dužnosti generalnog direktora Direktorata za pristup tržištu rada odredi Mirsad Azemović, do postavljenja generalnog direktora Direktorata, a najduže šest mjeseci”, piše u predlogu Adrovića, koji je kadar Bošnjačke stranke (BS).

Direktorat za pristup tržištu radu nastao je sredinom 2020. kada je Direktorat za tržište rada i zapošljavanje, preimenovan, a tadašnjoj direktorici Edini Dešić (BS), otvoren put za novi petogodišnji mandat. Ona je u junu prošle godine imenovana za državnu sekretarku u Ministarstvu rada.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja nijesu odgovorili na pitanja zašto se v.d. generalnog direktora Direktorata za pristup tržištu radu bira desetak dana prije izbora i šta je preporučilo Azemovića za ovu poziciju.

U biografiji Azemovića, koji je član Glavnog odbora BS-a, navedeno je da je radio kao novinar u Radiju Rožaje i dopisnik Dnevnih novina, bio je potpredsjednik Opštine Rožaje, savjetnik potpredsjednika Skupštine, kada je na toj funkciji bio lider BS-a i aktuelni potpredsjednik Vlade Ervin Ibrahimović.

“Vijesti” su juče objavile da je Ministarstvo za kapitalne investicije, na čijem je čelu Ibrahimović, raspisano konkurse za šest direktora Direktorata.

Bonus video: