Ko je Džordž Kotrel: Bio glavni savjetnik Najdžela Faraža, osuđen za prevaru

On potiče iz aristokratske porodice iz Londona i odrastao je i obrazovan na privatnom ostrvu, a kada je otišao na koledž, izbačen je zbog nelegalnog kockanja

18996 pregleda 10 komentar(a)
Fara i Kotrel, Foto: skrinšot
Fara i Kotrel, Foto: skrinšot

Britanac Džordž Kotrel, kog je lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević označio kao jednog od finansijera Pokreta Evropa sad, a ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao da se sa njim povezuje nelegalni kriptomat u Tivtu, bio je politički aktivan u Britaniji, naročito u vrijeme Bregzita.

Kotrel je bio jedan od savjetnika Najdžela Faraža, bivšeg britanskog i evropskog poslanika i jednog od najglasnijih zagovornika izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, a bio je zadužen za prikupljanje novca za UKIP (Stranka za nezavisnost Ujedinjenog Kraljevstva), sve dok nije uhapšen u Sjedinjenim Američkim Državama.

On potiče iz aristokratske porodice iz Londona i odrastao je i obrazovan na privatnom ostrvu, a kada je otišao na koledž, izbačen je zbog nelegalnog kockanja.

Bio je formalni direktor više biznisa još u mladosti, kako u Velikoj Britaniji, tako i u drugim zemljama, a od 2013. je radio u bankama kao što su Kredit Svis i JP Morgan.

U julu 2016. je uhapšen u Čikagu i optužen za pranje novca, prevare, ucjene i iznude.

U optužnici je navedeno da se 2014. sastao sa tajnim federalnim agentima u Las Vegasu i da je dogovarao pranje miliona dolara novca od droge preko ofšor bankovnih računa.

U decembru 2016. je postigao dogovor sa tužilaštvom i odbačeno je 20 tačaka u zamjenu da prizna krivicu za elektronsku prevaru u kojoj je objasnio razne načine kako se može oprati novac.

U zatvoru je proveo osam mjeseci.

Bonus video: