Perović i Kamel: Uspješna saradnja Crne Gore i Austrije daje doprinos regionu Zapadnog Balkana

Perović je dodao i da Crna Gora u potpunosti stoji rame uz rame sa ostalim članicama NATO i EU u podršci Ukrajini da ostvari svoje pravo na samoodbranu i vrati punu kontrolu nad teritorijom u međunarodno priznatim granicama

3355 pregleda 0 komentar(a)
Kamel i Perović, Foto: Ministarstvo odbrane
Kamel i Perović, Foto: Ministarstvo odbrane

Austrija dosadašnju saradnju sa Crnom Gorom smatra primjerom uspješnosti, koju karakteriše obostrana podrška koja prevazilazi bilateralne okvire i daje doprinos čitavom regionu Zapadnog Balkana, kazao je generalni sekretar Federalnog ministarstva odbrane Republike Austrije Arnold Kamel.

Sa njim se sastao državni sekretar Ministarstva odbrane (MO) Krsto Perović, sa kojim je razgovarao o predstojećim aktivnostima iz domena bilateralne odbrambene saradnje Crne Gore i Republike Austrije, saopšteno je iz tog ministarstva.

"Prvenstveno u pogledu nastavka razvoja kapaciteta jedinica Vojske Crne Gore za obavljanje zadataka traganja i spašavanja iz vazduha, obuke planinskih jedinica, kao i po pitanju zajedničkog učešća na aktivnostima iz domena regionalne saradnje", dodaje se u saopštenju.

U nastavku je, kako se navodi, razgovarano o pokretanju nekoliko projekata kroz fondove EU, uz podršku Austrije, koji će, dodali su, doprinijeti ne samo jačanju nacionalnih kapaciteta, već i imati značajan uticaj na jačanje evropske perspektive regiona i podršci njegove integracije u EU.

"Državni sekretar Perović je takođe učestvovao na Bezbjednosnoj preglednoj konferenciji predsjedavajućeg OEBS-a, na temu: Bezbjednosna situacija u području OEBS-a. Perović je govorio o posledicama rata Rusije protiv Ukrajine, koje se reflektuju daleko izvan ukrajinskih granica, te još jednom istakao punu podršku Crne Gore opsežnom paketu restriktivnih mjera koji je Evropska unija nametnula Rusiji zbog agresije na Ukrajinu i nepoštovanja osnovnih principa OEBS i Povelje Ujedinjenih nacija", stoji u saopštenju MO.

Perović je dodao i da Crna Gora u potpunosti stoji rame uz rame sa ostalim članicama NATO i EU u podršci Ukrajini da ostvari svoje pravo na samoodbranu i vrati punu kontrolu nad teritorijom u međunarodno priznatim granicama, odnosno, kako kaže, u suprotstavljanju "agresivnim djelovanjima koja ugrožavaju mir i uspostavljeni međunarodni poredak".

"Iskazana je i puna solidarnost sa ukrajinskim narodom koja se ogleda i u prijemu i zbrinjavanju velikog broja izbjeglica sa ugroženih teritorija Ukrajine. Na marginama konferencije Perović je obavio i niz razgovora sa predstavnicima država učesnica OEBS o situaciji u Ukrajini, gdje konstatovana nepodijeljena posvećenost dalje podrške", piše u saopštenju Ministarstva.

Na konferenciji su, kako se navodi, prisustvovali i generalni direktor za multilateralne poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Radovan Bogojević i vojni predstavnik Crne Gore Vučić Bošković.

Bonus video: