SD će formirati poslanički klub: Potrebna jasna evropska i evroatlantska vlada

"Nema kompromisa sa onima koji veličaju ratne zločince, izjednačavaju fašizam i antifašizam", ističu iz Socijaldemokrata

13940 pregleda 25 reakcija 25 komentar(a)
Foto: Socijaldemokrate Crne Gore
Foto: Socijaldemokrate Crne Gore

Socijaldemokrate (SD) će formirati poslanički klub sa tri poslanika koji će na adekvatan način zastupati socijaldemokratske ideje u Crnoj Gori, zaključeno je na juče održanom Predsjedništvu SD-a.

Ta partija je na vanrednim izborima 11. juna nastupila u koaliciji "Zajedno", koju je predvodila Demokratska partija socijalista, a činili su je još Liberalna partija i Demokratska unija Albanaca.

Iz SD-a su saopštili da je Crnoj Gori, "uzimajući u obzir brojne ozbiljne unutrašnje izazove", kao i okolnosti na međunarodnoj sceni, neophodna "jasna evropska i evroatlantska vlada", čiji bi konstituenti trebalo da budu samo oni politički subjekti koji su nedvosmisleno posvećeni vrijednostima Evropske unije i NATO saveza.

“Sve ostalo bi vodilo Crnu Goru u dalje nazadovanje na putu EU integracija i suštinsko udaljavanje od članstva Crne Gore u EU. Nema kompromisa sa onima koji veličaju ratne zločince, izjednačavaju fašizam i antifašizam, rehabilituju retrogradne pojave u prošlosti, relativizuju genocid u Srebrenici, jasno ne nazivaju agresijom ponašanje Rusije prema Ukrajini, predstavljaju političko krilo ruskog uticaja u Crnoj Gori i slično", saopšteno je iz SD-a.

Predsjedništvo Socijaldemokrata istaklo je sljedeće prioritete koji, kako su kazali, trebada budu pred Crnom Gorom: članstvo u EU, jačanje kredibiliteta u NATO-u, poboljšanje životnog standarda građana i zaštita socijalno ranjivih kategorija i očuvanje i jačanje "temeljnih vrijednosti progresivne i samosvjesne Crne Gore", a to je, kako ističu, njen građanski, sekularni i antifašistički karakter.

Bonus video: