Hrvatska uputila protestnu notu Crnoj Gori zbog broda Jadran

"Svojatanje tuđe imovine protivno je uobičajenim uzusima, međunarodnom pravu i evropskim vrijednostima za koje se je Crna Gora opredijelila”, navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Hrvatske

42241 pregleda 413 reakcija 161 komentar(a)
Brod Jadran, Foto: Siniša Luković
Brod Jadran, Foto: Siniša Luković

Hrvatska je uputila protestnu notu Crnoj Gori zbog obilježavanja 90 godina školskog broda 'Jadran'.

Taj jedrenjak, podsjeća agencija Hina, Hrvatska uporno pokušava da vrati od 1991. godine

Školski brod "Jadran“ građen je od 1931. do 1933. godine u brodogradilištu "H.C. Stülcken &Sohn" u Hamburgu, u Njemačkoj, za potrebe mornarice Kraljevine Jugoslavije. Brod je projektovao jugoslovenski inženjer brodogradnje Josip–Jozo Škarica. Svečano je porinut u more 25. juna 1931. a završen 27. juna 1933. godine, kada je i predat na upotrebu tadašnjoj Kraljevskoj Mornarici Jugoslavije.

U svoju prvu luku u domovini – Tivat, "Jadran" je uplovio 16. jula 1933, a Kraljevskoj Mornarici zvanično je predat je na velikoj svečanosti 19. avgusta 1933. godine u Splitu, od kada se svake godine tradicionalno obilježava njegov rođendan – Dan broda.

Agencija Hina navodi da je jedrenjak izgrađen 1933. i da je od tada do 1991. godine bio upisan u flotne liste hrvatskih luka. Dodaje se da je na remont u Crnu Goru otplovio je 1991. godine, tada upisan u matičnoj luci Split i do danas je u toj zemlji.

Crna Gora nizom događanja obilježava 90. godišnjicu broda, zbog čega je Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske u noti izrazio "najoštriji protest".

"Svojatanje tuđe imovine protivno je uobičajenim uzusima, međunarodnom pravu i evropskim vrijednostima za koje se je Crna Gora opredijelila”, navodi se u saopštenju ministarstva.

Zvanični Zagreb je pozvao Podgoricu da prioritetno pristupi bilateralnom rješavanju sudbine tog broda, "simbola viševjekovne hrvatske pomorske tradicije” te da dotad izbjegava jednostrane aktivnosti koje su suprotne nastojanjima da se u duhu dobrosusjedskih odnosa, načelima poštovanja i međunarodnog prava pronađe trajno rješenje.

Hrvatsko ministarstvo je u noti podsjetilo da je sljedom poznatih okolnosti iz nedavne prošlosti, tadašnja državna zajednica SRJ (Srbija i Crna Gora) u svom fizičkom posjedu zadržala najveći dio vojne imovine bivše SFRJ, a da su nakon razdvajanja Crne Gore od Srbije dvije države između sebe raspodijelile tako zadržanu vojnu imovinu, uključujući i školski brod Jadran, koji je kao školski brod u doba bivše države služio u civilne svrhe i na njemu se vršila obuka, a na dan osamostaljenja Hrvatske bio je upisan u upisnik brodova u hrvatskoj luci Lora.

Bonus video: