Milović: Nema još konačnog dogovora o vladi, URA nije prihvatljiva ni inostranim partnerima

"Očekujemo da svi poslanici Pokreta Evropa sad podrže politiku PES-a", kazao je funkcioner te stranke, rekavši da bi on lično podnio ostavku, ako se ne bi usaglasio sa stavom i odlukom partije

46746 pregleda 144 reakcija 101 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Član Predsjedništva Pokreta Evropa sad Andrej Milović kazao je da još nema konačnog dogovora o formiranju vlade, ali da će vlade biti.

"Načelno, ta brojka se računa negdje na 44. Ali, ne zna se precizno, viodjećemo još, sve zavisno od dogovora među koalicionim partnerima. Za formiranje je potrebno 41 i bitno je samo formirati vladu i krenuti iz ovog institucionalnog haosa", naveo je Milović u gostovanju na Televiziji Crne Gore.

Kako kaže, PES je nakon pregovora sa koalicijom "Za budućnost Crne Gore" istakao da ni oni, uz Građanski pokret URA i Demokratsku partiju socijalista nisu partneri.

Milović je rekao, kako prenosi Portal RTCG, da to što su dvije poslanice PES-a na Glavnom odboru te stranke glasale drugačije u odnosu na ostale poslanike, ne znači da neće podržati Vladu.

"Spajić je njima ukazao veliko povjerenje i očekujemo da će stati iza svoje partije i svojih ljudi", kazao je Milović.

Dodao je da bi on lično, ako se ne bi usaglasio sa stavom i odlukom partije podnio ostavku.

"Očekujemo da svi poslanici Pokreta Evropa sad podrže politiku PES-a", naglasio je Milović.

Ponovio je da se nada da će se dvije poslanice voditi interesima "svoje kuće".

"Nije svaka inkluzivnost dobra. Ovi pregovori teku vrlo inkluzivno jer imamo oko deset subjekata koji će biti u toj vladi", kazao je Milović.

Dodaje da je princip inkluzivnosti koji je predložio predsjednik Jakov Milatović u Glavnom gradu donio Vladislava Dajkovića, Bećira Vukovića, Emila Labudovića, Dragana Koprivicu i ostale na pozicijama.

Naveo je da problem kadrova u Crnoj Gori postoji odranije.

"Ne bih rekao da su kadrovi Bošnjačke stranke nešto lošiji od ovih koje sam pobrojao. Imali su prilike i svi ti koji kritikuju BS da se pokažu sa svojim kadrovima, pa smo vidjeli kakve su kadrove predlagali", kazao je Milović.

"Milan Knežević glavni krivac za nepostizanje dogovora sa ZBCG"

Milović je, na pitanje da li su pregovori sa ZBCG bili simulacija, kazao da nije bilo simuliranja pregovora i da su razmišljali da uvedu u vladu i partije manje brojnih naroda i ZBCG, "i da na taj način napravimo političko pomirenje i krenemo ka Briselu".

"Ali, onda ste imali ponašanje iz ZBCG, prije svega Milana Kneževića, koji je ismijavao naše predloge. Mi smo istrajavali da damo ponudu koja je vrlo kvalitetna - tri ministartsva, tri potpredsjenička mjesta, potpredsjednika Vlade i Skupštine, i 40 posto mjesta po dubini, ali njima ništa nije dovoljno", kazao je Milović.

Podsjetio je da lideri tadašnjeg Demokratskog fronta nisu bili dio Vlade Zdravka Krivokapića, ali da nisu blokirali puteve.

"U 43. Vladi nije im Dritan Abazović dao da u njoj budu, ali nijesu blokirali ulice. Tada im nije smetala ni Bošnjačka stranka, a sada već vidite vrisku i pomamu koju prave, a problem je najveći jer ostaju bez dubine", kazao je Milović.

Kako kaže, lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić je želio da postigne dogovor, a lider Demokratske narodne partije Milan Knežević je to sabotirao.

"I Milan Knežević je lični krivac po reprekusije za njihovu partiju koje će biti takve kakve će biti", kazao je Milović.

Rekao je i da bi, u situaciji da je postignut dogovor za ZBCG, jedan dio ljudi iz tog političkog saveza otišao.

"Jer se ne mogu kompanije državne voditi na način na koji su ih oni vodili", naveo je Milović.

Govoreći o GP URA i potencijalnoj saradnji sa njima, Milović je istakao da URA nije partner i da nije prihvatljiva ni inostranim partnerima.

"URA ne može u Vladu jer je obesmislila cijeli sistem i institucije. Pokazali su da nijedna procedura ne važi, da u ANB-u mogu da rade šta god hoće. To nije samo naše mišljenje, nego i naših inostranih partnera", ističe Milović.

Tvrdi da je URA bila kreator u aferama koje su usmjerene protiv funkcionera PES-a.

Milović je, odgovarajući na pitanje o imovini koju je prijavio Agenciji za sprječavanje korupcije (ASK), a radi se o dva vozila i 18.000 eura ušteđevine, kazao da je riječ o naslijeđenoj imovini za koju, kako kaže, ima svu potrebnu dokumentaciju.

"Ja sam sve prijavio ASK-u i obrazložio i automobile i porijeklo novca. Po smrti svoga dobio sam zaostavštinu. Novac je prijavljen i ASK-u i banci, o svemu imam notarske potvrde", naveo je Milović.

Naglašava da je sva njegova imovina čista.

"Banka je prihvatila dokaz, u vidu ostavinskog rješenja. Sva imovina mi je čista", zaključio je Milović.

Bonus video: