DPS: Odluka o Danu opštine Pljevlja neustavna, Demokrate dokazale da nisu građanska stranka

"Bečićeve Demokrate su danas pokazale da nemaju ni principe, ni politiku, ni ideologiju, već su slijepi sljedbenici Demokratskog fronta", saopštio je DPS

10946 pregleda 49 reakcija 36 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Demokratska partija socijalista (DPS) saopštila je da je današnja odluka o Danu opštine Pljevlja neustavna, a da su Demokrate dokazale da nisu građanska stranka.

"Odluka Skupštine opštine Pljevlja da se dan oslobođenja od fašista, 20. novembar, koji ova opština decenijama slavi, ukine, a Sveta Petka, vjerski praznik SPC, proglasi Danom opštine, predstavlja brutalno poništavanje antifašističkih vrijednosti i ugrožavanje sekularnosti države", saopštio je DPS.

Ocijenili su da su Demokrate potčinjene Novoj srpskoj demokratiji.

"Odluka odbornika Bečićevih Demokrata, da podrže promjenu datuma opštinskog praznika, potpuno razotkriva ovu stranku kao antigrađansku, nacionalističku i apsolutno potčinjenu Andriji Mandiću i njegovoj stranci. Bečićeve Demokrate su danas pokazale da nemaju ni principe, ni politiku, ni ideologiju, već su slijepi sljedbenici Demokratskog fronta", dodaje DPS.

Rekli su da je odluka da se "praznik jedne vjerske zajednice proglasi za praznik svih građana Pljevalja" neustavan čin i da predstavlja "provokaciju građanskog sklada i suživota".

"Zato ćemo tražiti od Ustavnog suda da ispita ustavnost ovakve odluke", zaključuje DPS.

Odbornici Skupštine opštine Pljevlja podržali su sa 19 glasova izmjene Statuta kojima se mijenja datum obilježavanja Dana opštine, koji se do sada proslavljao 20. novembra. Izmjenama je predviđeno da od sada to bude 27. oktobra, kada se proslavlja i vjerski praznik Sveta Petka.

Izmjene su podržali odbornici NSD-a, DNP-a, Pokreta za Pljevlja, Ujedinjene, jedini odbornik SNP-a i tri odbornika Demokrata. Odbornik Demokrata Milojica Tešović je bio uzdržan. Protiv su bili odbornici DPS-a, Bošnjačke stranke i odbornik GP URA, dok su odbornici Pokreta Evropa sad prije glasanja napustili salu. Prethodno su tražili da se odluka odloži i raspise referendum na kojem bi se građani izjasnili.

Predlog Nacrta juče nije prošao Odbor za statut i propise. Da bi izmjene stupile saglasnost mora da ti Vlada Crne Gore.

Bonus video: