Pozitivno mišljenje DRI na finansijski izvještaj NSD-a, negativno na pravilnost poslovanja

Utvrđene neusklađenosti sa: Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, Zakonom o radu i Uredbom o naknadi troškova zaposlenih u javnom sektoru

9323 pregleda 10 komentar(a)
Lider NSD-a Andrija Mandić, Foto: Boris Pejović
Lider NSD-a Andrija Mandić, Foto: Boris Pejović

Državna revizorska institucija je objavila Izvještaj o reviziji Godišnjeg konsolidovanog finansijskog izvještaja Nove srpske demokratije za 2022. godinu, i donijela pozitivno mišljenje na taj izvještaj, ali i negativno mišljenje na pravilnost poslovanja.

Mišljenje je donio Kolegijum DRI u sastavu: Predsjedavajući Senatom DRI, senator Nikola N. Kovačević – rukovodilac Kolegijuma i senator dr Milan Dabović - član Kolegijuma.

Revizijom pravilnosti su, kako je saopštio DRI, utvrđene neusklađenosti sa sljedećim zakonskim i drugim propisima: Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, Zakonom o radu i Uredbom o naknadi troškova zaposlenih u javnom sektoru.

Rekli su da NSD nije primijenio odredbu Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja u dijelu plaćanja troškova izborne kampanje sa posebnog žiro računa prije njegovog zatvaranja.

"Partija je u poslovnim knjigama iskazala neizmirene obaveze po osnovu izbornih kampanja za lokalne izbore na dan 31.12.2022. godine u ukupnom iznosu od 144.020,85 era, pri čemu nije prezentirala dokaze o izmirenju navedenih obaveza sa posebnih žiro računa, a što je u suprotnosti sa odredbom Zakona koja propisuje da politički subjekt ne može iskazati neizmirene obaveze po ovom osnovu", navodi DRI.

Takođe, kako su kazali, NSD je sa redovnog žiro računa izvršio isplate po osnovu izmirenja obaveza iz izborne kampanje u iznosu od 7.280,80 eura.

Ta stranka, dodaju, nije izvršila zatvaranja posebnih žiro računa za izborne kampanje u roku od 90 dana od dana objavljivanja konačnih rezultata izbora kako je to propisano zakonom.

"Partija nije usaglasila podatke iskazane u Izvještaju o porijeklu, iznosu i strukturi prikupljenih i utrošenih sredstava iz javnih i privatnih izvora, koje dostavlja Agenciji za sprječavanje korupcije sa podacima evidentiranim u poslovnim knjigama", dodaje DRI.

Revizijom je utvrđeno, kako su kazali, da NSD nije iskazao sve troškove u izvještajima koji su dostavljeni ASK-u za izborne kampanje u Podgorici i Budvi - podaci za Podgoricu razlikuju se za iznos od 12.801,70 eura, dok se podaci za Budvu razlikuju za 30.533,25.

"Prema podacima ASK-a, limit troškova izborne kampanje za Podgoricu je 68.425,56 eura, dok je revizijom utvrđeno da je limit troškova izborne kampanje prekoračen shodno podacima evidentiranim u Glavnoj knjizi subjekta revizije i da isti iznose 83.862,60 eura", dodaje se.

Takođe je utvrđeno, da kod većine opštinskih odbora putni nalozi po osnovu kojih su izvršene isplate naknada po osnovu korišćenja sopstvenog vozila u službene svrhe ne sadrže obračun navedenih troškova, već samo kilometražu i iznos za isplatu, kao i da subjekt revizije nije internom procedurom definisao poslove prijema, evidentiranja, otpremanja, arhiviranja i čuvanja ulaznih i izlaznih akata, navodi DRI.

"Budući da je revizijom utvrđeno da je sa izbornog računa Partije za lokalne izbore u Beranama izvršena prinudna naplata redovnih poreskih obaveza Partije u iznosu od 2.183,47 eura, što nije u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, Državna revizorska institucija je dala preporuku Centranoj banci Crne Gore da ne treba da sprovodi prinudnu naplatu sa posebnog računa za finansiranje izborne kampanje, s obzirom da sredstva sa posebnog računa za finansiranje izborne kampanje ne mogu biti predmet izvršenja u skladu sa zakonom kojim se uređuje postupak izvršenja i obezbjeđenja, osim za naplatu troškova izborne kampanje", saopštio je DRI.

Nova srpska demokratija kao subjekt revizije je dužna da do 18. novembra dostavi DRI-u Akcioni plan za realizaciju preporuka i do 18. aprila iduće godine Izvještaj o realizaciji preporuka.

Konačan Izvještaj o reviziji Godišnjeg konsolidovanog finansijskog izvještaja Nove srpske demokratije za 2022. se, zbog date preporuke dostavlja Centralnoj banci; Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu Skupštine Crne Gore zbog izraženog negativnog mišljenja i utvrđenih nepravilnosti kao i Skupštini, shodno potpisanom Sporazumu o saradnji.

Bonus video: