Koprivica: Vlada da se snađe, opozicija da ne odmaže

CDT predlaže brzi dijalog "od nekoliko dana" odmah nakon odlaganja popisa. "Vlada i politički akteri da razgovorima pristupe pošteno i da napuste politiku isključivosti i kompetitivnosti po svaku cijenu", poručuje Dragan Koprivica

35834 pregleda 15 komentar(a)
Koprivica, Foto: CDT
Koprivica, Foto: CDT

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pozvao je Vladu da odmah pokrene dijalog o svim spornim pitanjima u vezi sa popisom stanovništva.

Izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica “Vijestima” je rekao da, ako dođe do dijaloga ta NVO će konstruktivnim predlozima pokušati da doprinese optimalnom ishodu tog procesa.

Smatra da nova Vlada na prvoj sjednici treba da stavi van snage Uredbu o utvrđivanju perioda sprovođenja popisa i odmah pokrene formalan forum za dijalog.

Mandatar Milojko Spajić najavio je da će njegova vlada odložiti popis, koji je trebalo da počne 1. novembra, na mjesec dana, u dogovoru sa budućim koalicinim partnerima, koalicijom Za budućnost Crne Gore i Demokratama.

“Ovdje je jako važno da Vlada i ostali politički akteri razgovorima pristupe pošteno i da napuste politiku isključivosti i kompetitivnosti po svaku cijenu. Ako bi ovaj proces ishodovao uspjehom, onda bi on mogao biti model i za naredne procese koji slijede, a zahtijevaju značajnu većinu, prije svega političkih, ali i društvenih aktera”, rekao je Koprivica.

Ovaj proces, kako kaže, treba obaviti jako brzo i transparentno, u nekoliko dana, kako bi raspravili sve primjedbe koje, vezano za popis, imaju različiti društveni akteri.

“Proces treba voditi i sa dozom opreza da se ne bi, u političkim pregovorima, narušili principi zvanične statistike bez kojih je popis besmislen. Ishod ovog procesa trebalo bi da bude konkretan plan sa rokovima i objašnjenima pojedinih aktivnosti i njihovih benefita za proces, a koji bi bio osnova za utvrđivanje novog datuma popisa od strane Vlade”, naveo je Koprivica.

Smatra da je proces nemoguće završiti do 1. decembra ako on podrazumijeva i izmjenu Zakona o popisu. To je predložila koalicija ZBC, kako bi se izbjegle moguće opstrukcije popisa na opštinskom nivou.

“Bez ovoga, još postoji, makar i teorijska, prilika da se stvari poprave na način da svi akteri budu zadovoljni, ukoliko Vlada bude znala da se snađe u ovim komplikovanim okolnostima, a opozicija bude konstruktivna”, rekao je.

Koprivica smatra da potrebne intervencije treba da idu u više pravaca, prije svih formiranja konkretnih mehanizama kontrole, svih faza procesa, a ne samo unosa podataka kako je to najavljeno.

“Potrebno je vratiti povjerenje, pripremiti mnogo ozbiljniju kampanju za animiranje popisivača da se prijave za posao”, poručio je.

Kaže da je potrebno povećati transparentnost kada su u pitanju novoizabrani opštinski instruktori i popisivači kako bi se javnost mogla na vrijeme uvjeriti da li se ponovo radi o fingiranom partitokratskom procesu ili se poštuju zakonski okviri i statističke preporuke.

“Ovdje je najavljeno uvođenje ‘aplikacije za kontrolu’ kao spasonosnog rješenja koje će dovesti do kvalitetne provjere podataka, što nije potpuno tačno. Ako zanemarimo probleme koji ovdje mogu nastati sa zloupotrebom podatka, čak i ako pretpostavimo da će svi građani pristati da daju popisivačima broj lične karte ili matični broj (JMBG), aplikacija može riješiti samo jedan dio problema – da li su pojedinačni podaci građana tačno uneseni u bazu podataka”, naveo je Koprivica.

Smatra da se ovim ne može provjeriti ko je sve popisan, zašto, i da li u bazi podataka potencijalno ima “popisnih fantoma”.

“Ostaje čitav niz pitanja koja baza ne rješava, a koja su vezana za određivanje ko je dijaspora, kako to popisivači utvrđuju i kako se ti podaci obrađuju. Ovdje treba da budu pripremljeni ozbiljni kontrolni mehanizmi”, ističe Koprivica.

Poručuje da je potrebno riješiti i ispraviti mnoge metodološke nedoumice: prije svih onu najvažniju - najavu Monstata da će u slučaju da građani ne žele dati podatke popisivačima, te podatke nadomjestiti iz administrativnih izvora, tj. registara, što nije u skladu sa zakonom.

“Vjerujemo da i za ovo, kao i za druga komplikovana pitanja postoji rješenje i to bez značajnog povećanja troškova. Ključ pronalaženja tih rješenja leži u započinjanju dijaloga”, kazao je Koprivica.

Bolje je bilo da su latinica i ćirilica zajedno na popisnici

Koprivica je ocijenio da cijeli proces obiluje dosta čudnim odlukama prethodne Vlade i Monstata, koje treba da budu preispitane u toku dijaloga.

“Jedna od njih je i odluka da se dio formulara štampa na ćirilici, dio na latinici a da će, po javno izrečenim tvrdnjama Monstata popisivač nasumično određivati koji će upitnik koristiti”, rekao je.

Podsjeća da su upitnici na popisu 2003. godini bili na ćirilici, a 2011. na latinici.

“Razumijemo intenciju Monstata da zbog boljeg ambijenta ovoga puta štampa na dva pisma, ali način na koji je to urađeno vodi, po našem mišljenju, u nove probleme. Umjesto da jedinstveni upitnik sadrži oba pisma (po cijenu da on bude nešto obimniji) oni ovim rješenjem, prije svega, prave sebi metodološki problem - intervju popisivača i građana se počinje nasumičnim izborom pisma, što u našem kontekstu, znači potencijalan konflikt”, ističe Koprivica.

Smatra da izbor pisma može da znači indikator nacionalne pripadnosti i da politički akteri u popisnim komisijama mogu jednostavno imati podatke koliko je upitnika na kome pismu iskorišćeno.

“Ako ti podaci (što je za očekivati) dođu do neodgovornijih medija, naročito onih u državama okruženja, može se desiti da, nekoliko mjeseci prije utvrđivanja zvaničnih rezultata, imamo veoma intenzivnu višemjesečnu dezinformacionu kampanju, koja se, vrlo realno, može odraziti na povjerenje u rezultate popisa i na stvaranje dodatne polarizacije i tenzija u društvu”, upozorio je Koprivica.

Bonus video: