Novi predsjednik Skupštine, stare podjele, kompromis?

Mi nijesmo i ne smijemo biti stranci jedni drugima, mi smo braća po zemlji kojom hodamo, poručio je Mandić. Četništvo danas u Crnoj Gori legitimisano kao državna ideologija, ocijenio šef poslaničkog kluba DPS Andrija Nikolić, a v.d. predsjednika Danijel Živković optužio Mandića da je izdao svoje birače zbog potpisa na koalicionom sporazumu

47099 pregleda 56 reakcija 33 komentar(a)
Sa protesta protiv izbora Mandića, Foto: Boris Pejović
Sa protesta protiv izbora Mandića, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Nove srpske demokratije i (NSD) j jedan od lidera koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG) Andrija Mandić izabran je sinoć za predsjednika Skupštine Crne Gore tropetinskom većinom poslanika.

Na tajnom glasanju, za izbor Mandića glasalo je 49 poslanika, odnosno svi koji su bili u sali.

Mandić
Mandićfoto: BORIS PEJOVIC

Glasanju nijesu prisustvovali poslanici Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokrata (SD), Bošnjačke stranke (BS), Demokratske unije Albanaca (DUA) i Građanskog pokreta (GP) URA. Prije glasanja poslanici DPS-a okačili su crne trake o mikrofone i napustili sjednicu.

Sjednica, koja je nastavak konstitutivne iz jula, počela je juče ujutro nešto poslije deset sati, a nakon nekoliko pauza, završena je nešto prije 22 sat, iako je bilo planirano da rasprava traje tri sata, dok je sjednica na kojoj treba da bude izabrana nova vlada Milenka Spajića počela nešto poslije 23 sata i nije završena do zaključenja ovog izdanja Vijesti.

Mandić je nakon izbora za šefa parlamenta rekao da kao "čovjek koji je srpske nacionalnosti, vjeruje u Boga, pripada SPC, govori srpskim jezikom i piše ćirilicom nije stranac u ovoj zemlji koja je njegova i svih njegovih koji su hodali ovim kamenom".

"Mi nijesmo i ne smijemo biti stranci jedni drugima, mi smo braća po zemlji kojom hodamo", poručio je Mandić.

Ko je šta pričao o Kosovu, Podgoričkoj skupštini, šahovnici

Iz DPS-a su, obrazlažući zašto neće podržati Mandića za šefa parlamenta, podsjetili na mnoge njegove ranije izjave o Kosovu, NATO-u, Podgoričkoj skupštini...Mandić im je odgovorio tako što je podsjetio na ranije izjave bivšeg lidera DPS-a Mila Đukanovića o šahovnici, kosovskim nacionalistima, dok je podržavao politiku Slobodana Miloševića.

V.D. predsjednika DPS-a Danijel Živković pitao je Mandića hoće li povući podršku Vladi ako ne ukine sankcije Rusiji, da li će povući priznanje Kosova, da li će od Vlade tražiti da se povuče iz NATO saveza i da li će tražiti vraćanje vojnika iz NATO misija, te da je potpisivanjem sporazuma o parlamentarnoj većini koji sve to predviđa, izdao svoje birače.

Mandić nije odgovorio na ta pitanja, ali je pozvao poslanike DPS-a da se okrenu budućnosti i ne prave grešku koju je on pravio "i ne provedu u opoziciji 20 godina".

Poručio im je i da s tom retorikom ne mogu pobijediti "ni stranku Novaka Adžića".

Andrija Nikolić (DPS) ocijenio je da je četništvo danas u Crnoj Gori legitimisano kao državna ideologija dok je njegova partijska koleginica Aleksandra Vuković Kuč rekla da "Milojko Spajić danas predaje Crnu Goru grobarima Crne Gore"

Miodrag Laković iz Pokreta Evropa sad (PES) kazao je da su izbori u junu pokazali da PES ima najveće povjerenje građana.

“Građani su nam dali mandat da formiramo vladu. Proces pregovora je imao svoja opterećenja, ali zajednosa partnerima formirali smo skupštinsku većinu i dogovorili vladu”, kazao je Laković.

Rekao je da vjeruje da će Mandić časno braniti Ustav i Poslovnik i na najbolji način artikulisati demokratski dijalog u čemu će u klubu PES-a imati “nedvosmislenu i nepodijeljenu podršku”.

Predlog za kandidaturu Mandića obrazložio je predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević.

On je pročitao njegovu biografiju, navodeći da je Mandić diplomirao na Metalurško-tehnološkom fakultetu u Podgorici i da je bio osnivač i predsjednik Srpske narodne stranke, a kasnije lider Nove srspke demokratije.

“Osnovna crta njegove ljudske biografije je da napravi ljudski kompromis za dobrobit zajednice i ljudi. Imao je Andrija Mandić prilika da poklekne i izda svoja uvjerenja...za stanove, stipendije...”.

“Politika nije svakodnevna izdaja i prevara, da se nađemo na kraju puta izdani, prevareni i pokradeni. I sve ono što je prošao Mandić i njegov kolaicioni savez 2016. i svi montirani porcesi sve to govori o njegovoj nepokolebljivosti i istrajnosti”, rekao je Knežević.

Šef poslaničkog kluba Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša, kazao je da je “gruba i brutalna neistina da neko ima nešto protiv Mandića jer je Srbin”.

“Svojim djelovanjem i vaspitanjem sam pokazao da me nacionalna pripadnost ne interesuje... Mislim da Mandić ne treba da bude predsjednik Skupštine jer će danas položiti zakletvu na Ustavu za koji je tvrdio da je lažni dokument. Ne mogu da ga podržim zato što ne navija za crnogorsku reprezentaciju. Ne mogu da ga podržim jer negira genocid u Srebrenici. Njegovi čelnici opština mijenjaju karakter tih opština...”, istakao je.

“Prihtavanjem ovog kandidata ne znači da prihvatamo njegove izgovorene rečenice i ideje, već da smo spremni da se odreknemo partikularnih i ličnih interesa zbog opšteg dobra. Glasajući za kandidata koji nosi nešto oštriju retoriku, politiku i ideje ne znači političku koncesiju, već da smo prihvatili da izađemo iz postojeće institucionalne krize. Danas ne glasamo za pojedinca, danas ne glasamo za stranku ili ideju, danas glasamo za kompromis i Crnu Goru”, rekao je Boris Bogdanović (Demokrate).

Degradiran parlament

Miloš Konatar (URA) rekao je da ne može neko biti na mjestu na kojem se afirmišu strateški, spoljnopolitički pravci, a da se sa tim pravcima ne slaže, ma kako se zvao.

Poručio je da je Sporazumom koji je potpisala većina degradiran parlament Crne Gore.

“Predvidjeli ste formiranje visokog tijela - Kolegijum predsjednika stranaka i predsjednika klubova poslanika parlamentrane većine. U cilju očuvanja vlasti potpisinici se obavezuju da neće usvajati zakone koji nijesu usvojeni na kolegijumu? I vi ovako zamišljate parlamentarizam i demokratiju? Valjda je logično da kažete da nećete podržati nešto što nije u interesu građana”, kazao je Konatar.

Poslanik Demokratske unije Albanaca (DUA) Mehmed Zenka, rekao je da neće glasati Mandića ne zato što je Srbin, nego zato što su "čitali različite knjige iz istorije srpsko-albanskih odnosa".

»Nisam zarad moje albanske javnosti smio da prelazim crvenu liniju koju mi moji grobovi nikad ne bi oprostili... Tamo je (Milan) Radoičić heroj, za mene je kriminalac”, istakao je.

Sa druge strane, lider Albanske alternative Nik Đeljošaj, rekao je da je sporazum o novoj vlasti potpisao “kao kompromisno rješenje”.

“Razumijem da ima različitih tumačenja zbog prošlosti, zbog toga što je neko nekad rekao, ali treba podsjetiti da, koliko god je bilo izazova, nije došlo do nestabilnosti. Razlikujemo se, ali treba da zajedno gledamo u budućnost”, naveo je.

Na početku sjednice Demokratska partija socijalista (DPS) uputila je inicijativu da u plenarnoj sali, pored crnogorske, stoji i zastava Ukrajine, koja će tu biti do kraja agresije Rusije na Ukrajinu.

Knežević je predložio da ove predloge razmatraju kad bude izabran novi predsjednik Skupštine i da razmisle i da “pored crnogorske zastave budu i zastave Palestine, Sirije, Izraela, Kolumbije...”

Aleksa Bečić (Demokrate) podsjetio je da je Skupština u prošlom sazivu usvojila Deklaraciju kojom osuđuje agresiju na Ukrajinu i do sada nije bilo sličnih inicijativa

Izabrani novi poslanici

Na sjednici parlamenta su, nakon odluke Državne izborne komisije, izabrani novi poslanici: Dejan Đurović, Vaso Obradović i Bojana Pićan iz koalicije “Za budućnost Crne Gore”, Nikola Zirojević (SD) iz koalicije “Zajedno”, Fatmir Đeka iz Albanske alijanse i Anđela Vojinović iz Demokrata

Oni će u poslaničkim klupama zamijeniti poslanike koji su podnijeli ostavke zbog nespojivosti funkcija (Nihad Canović, Stevan Katić, Marko Kovačević, Vesko Delić i Milutin Đukanović) ili ličnih razloga (Tihomir Dragaš, Genci Nimanbegu).

Nikolić: Sramota na licu Crne Gore

Andrija Nikolić je pozvao medije da se uključe kako bi se saznalo da li je Mandić u legalnom posjedu državljanstva druge države, navodeći da nema zvaničnog odgovora iz Srbije.

“Nije bilo razumijevanja za insistiranje opozicije da svi poslanici DPS da kažu šta imaju. Jasno je da su pokušali da pobjegnu od rasprave”, kazao je Nikolić na konferenciji za novinare.

On je rekao da se sprema novo kršenje zakona, navodeći da sjednica o izboru vlade treba da se obavi na Cetinju.

“Na sceni imamo posrnuće parlamentarnog života, prije svega u moralnom smislu, onda i u političkom. Ova sramota na licu Crne Gore nakon 82 godine od antifašističkog ustanka crnogorskih rodoljuba i partizana, govori o tome da mi živimo, nažalost, jednu ružnu stvarnost u kojoj takozvane građanske stranke uče nove naraštaje kako da peru biografije četničkih vojvoda«, naveo je.

Kako je rekao, o situaciji u kakvoj se nalazi današnja Crna Gora najbolje govori to što su predstavnici albanskih partija, našle interes da podrže izbor četničkog vojvode za predsjednika parlamenta, »čovjeka koji je svojevremeno prepadao Albance po Crnoj Gori, koji je učestvovao u ratnim dejstvima na Kosovu i po tom osnovu dobio sablju od (Aleksandar) Vulina«.

Mandić: Najveća čast u životu

Mandić je nakon izbora poručio poslanicima da su mu učinili najveću čast koju je do sada dobio u životu.

“Hvala svima koji su glasali za mene, i onima koji nijesu glasali, jer ova misija pomirenja ne podrazumijeva samo ljude koji mogu da se okupe oko nekog sporazuma, nego i one druge. Moramo naporno da radimo kako bi ova zemlja bila srećna”, istakao je.

On je naveo da ima najviše parlamentarnog iskustva, jer je osam puta biran za poslanika.

“Naš politički život mora da teži ka pravdi i istini. Svima nam je potrebno da činimo dobra djela, a ne samo da izgovaramo varljive fraze. Ono u šta danas iskreno vjerujem i čemu želim da služim je samo jedno - pomirenje i samo pomirenje. Ono je izuzetno važno jer vidim da je svijet na ivici sukoba. Zbog toga moramo biti ujedinjeni pomireni i složni”, istakao je.

Mandić je poručio da prije svake odluke treba čuti sve i izabrati najprihvatljivije.

“Niko nije važniji od naroda i njegove zemlje...Zato nam treba dijalog. Moramo početi da vjerujemo jedni drugima. Često se ovih dana pojavljuju ispitivanja javnog mnjenja da se najmanje vjeruje političarima. To jeste problem. Ali se pokazuje i da ljudi ne vjeruju nikome, a o tome niko ne govori”, rekao je Mandić.

Kazao je da je čak i unutar mnogih porodica povjerenje jednih u druge izgubljeno.

“To je druga stvar za koju želim da se založim - da otpočnemo proces vraćanja povjerenja u ljude. Nije kukavičluk oprostiti bližnjem svom. Pohlepa i kriminal dugo su ovu zemlju vukli unazad. Samo sloga i povjerenje mogu da je vrate. Tupeći oštrice naših razlika, radimo za doborbit svih nas. Zato smo donijeli odluku o popisu. On će početi 30. novembra i narednih dana ćemo obezbijediti sve dodatne mjere zaštite i građani će imati uvid u podatke koje su dali Monstatu. Danas sve zavisi od nas. A mi ćemo pokazati koliko možemo zajednički da uradimo za dobrobit svih građana. Naša je dužnost da donesemo zakone koje narod traži, a Crnoj Gori trebaju. Ovo treba da postane dom argumentovanih riječi”, rekao je Mandić.

Dodao je i da se danas pokazalo da je “tropetinska većina glasala za jednu ideju, jednu osobu”.

“Uradiću sve da uskoro izaberemo VDT-a, Sudski savjet, nedostajuće sudije Ustavnog suda. Ne može biti u pravosuđu prostora za pojedince koji su služili jakima, a kažnjavali nejake. Zakon je iznad svih. Ovo vrijeme traži da ne zaboravimo ko smo, ali da ne propustimo priliku da učinimo ono što moramo. Kao čovjek koji je srspke nacionalnosti, vjeruje u Boga, pripada SPC, govori srpskim jezikom i piše ćirilicom, nijesam stranac u ovoj zemlji koja je moja i svih mojih koji su hodali ovim kamenom. Mi nijesmo i ne smijemo biti stranci jedni drugima, mi smo braća po zemlji kojom hodamo”, rekao je Mandić.

Protest opozicije i Luče: Mandić dokaz urušavanja institucija

Andrija Mandić je nedostojan da obavlja poziciju predsjednika Skupštine Crne Gore. To je sinoć poručeno s protesta opozicije i Foruma slobodnih građana Luča, održanog ispred parlamenta.

Funkcionerka Liberalne partije (LP) Jelena Marković, saopštila je na skupu da izbor Mandića pokazuje koliko su crnogorske institucije urušene.

“Mandić je došao tu iako se protiv njega vodi postupak za najteže krivično djelo - terorizam u pokušaju. On je i državljanin Srbije, što je protivno zakonu. Četnički vojvoda pripada polu koji promoviše mrak kroz klerofašizam, nacionalizam... Branićemo i odbraniti Crnu Goru”, poručila je.

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Nikola Zirojević, naveo je da oni neće dozvoliti da ih Mandićeva “lažna retorika” prevari, “jer vuk dlaku mijenja ali ne i ćud”.

Naveo je da je protest organizovan i zbog popisa stanovništva, čiji je početak bio zakazan za 1. novembar, ali koji bi nova vlada trebalo da odgodi.

“Poručujem budućem premijeru Spajiću - ili će ti prvi posao biti usvajanje uredbe o odgađanju popisa i prihvatanje svih naših zahtjeva ili ćeš se suočiti s nikad žešćim bojkotom popisa”, istakao je Zirojević.

Izabrani potpredsjednici i Administrativni odbor

Boris Pejović iz Pokreta Evropa sad (PES) i Zdenka Popović iz Demokratske Crne Gore izabrani su za potpredsjednike Skupštine Crne Gore.

Za Pejovića su glasala 53, a za Popović 54 poslanika.

Konstitutivna sjednica završena je izborom predsjednika i članova Administrativnog odbora.

Kompromis je postignut, iako je bilo zapelo u vezi izbora članova, jer je PES tražio da ima tri člana.

Na kraju je PES dobio dva člana, a za predsjednicu Odbora je izabrana Jelena Nedović.

Administrativni odbor ima 12 članova - osim dva člana PES-a, a po jednog će imati Nova, DNP, Demokrate, SNP, Poseban klub poslanika i Alabanski forum.

Za članove Administrativnog odbora izabrani Vasilije Čarapić, Simonida Kordić, Zdenka Popović, Vladislav Bojović, Dragoslav Šćekić, Radinka Ćinćur, Nikola Camaj, Mihailo Anđušić, Zoja Bojanić Lalović, Kenana Strujić Harbić, Ana Novaković Đurović i Branislav Nenezić.

Bonus video: