Kovačević: Prepreka uspjehu dijaloga o popisu je to što je rok za dogovor oročen

Programska direktorica CDT-a kazala da nema nikakve potrebe da rok za dogovor o načinu sprovođenja propisa bude 30. novembar, za kad je odgođen početak tog procesa

23260 pregleda 18 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Prepreka uspjehu dijaloga o popisu stanovništva je to što je rok za dogovor o tom procesu oročen.

To je danas nakon sastanka predstavnika nevladinih organizacija i Uprave za statistiku (Monstat) sa premijerom Milojkom Spajićem saopštila programska direktorica Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Milica Kovačević.

Ona smatra da je potrebno duže vrijeme da se pronađe dogovor.

"Moj je utisak je da je prepreka uspjehu dijaloga to što je od strane predsjednika parlamenta u noći izbora Vlade na samom početku oročnom prostor za dogovor. Ne postoji nikakav razlog ni opravdanje da se insistira na 30. novembru umjesto na 5. ili 30. decembru ili nekom januaru", rekla je Kovačević novinarima ispred zgrade Vlade.

Vlada je u utorak izmijenila Uredbu o popisu i odložila taj proces za mjesec, pa će umjesto od 1. do 15. decembra, on biti održan od 30. do 15. decembra.

Kovačevićeva je kazala da je sastanak kod Spajića, koji je trajao sati i po, prošao u konstruktivnoj atmosferi.

"Ocjena koju smo mi prenijeli premijeru je da ishod ovih razgovora treba da bude rješavanje svih problematičnih pitanja i najveća moguća otvorenost koja bi trebalo da dovede do toga da se izbjegne bojkot i negativni scenariji. Problemi koje mi uočavamo se tiču različitih aspekata - od duple popisnice, preko štampanja ćiriličnih i latiničnih formulara, način na koji su formulisane kaznene odredbe. Međutim, ono što je dominantan problem, to je politički ambijent i kom se popis odvija, ali i uticaj koji dolaze iz susjednih država, prvenstveno, dominantno i apsolutno neprihvatljivo, iz Srbije", istakla je Kovačevićeva.

Na pitanje novinara da li je premijer iskazao spremnost da to bude nakon ovog termina koji je sad određen, ona je odgovorila da su predstavnici NVO sektora premijeru prenijeli svoje zaključke, on ih je informisao da je donijeta uredba, jer je to bila stvar političkog dogovora.

"Od NVO je više puta ponovljen prema njemu zahtjev da bude otvoren da, ako se do dogovora može doći, do to ne smije biti prepreka, zato što taj datum nije dovoljno relevantan u odnosu na ono što je dobro. Bilo je razgovora i o finansijskim aspektima... Ovo je država u kojoj se besprizorno trošio novac poreskih obveznika na brojne stvari", rekla je Kovačević.

Smatra da je puno manja cijena štampanja novih popisnica od cijene koju bi donio bojkot, politička kriza i netačni, neprecizniji i nekvalitetni popisni podaci.

Kazala je da je bilo razgovora i o načinima kontrolu.

"Jedna od potreba je da se garantuje to da se može provjeriti da li su podaci koji su prikupljeni od građana i uneseni i obrađeni na pravi način. Nijesmo razgovarali o detaljima, ali iz pozicije CDT smatramo da postoje pitanja koja moraju da se riješe do početka popisa".

Smatra da nikome popis ne bi bio problematičan, da tu nijesu tri pitanja - nacionalnost, vjera, jezik.

"Znamo da je to pitanje koje opterećuje, mi iz CDT-a smo predlagali prije 3 godine da se ta tri pitanja uklone. Zbog toga je napravljeno od popisa političko pitanje svih pitanja, pitanje života i smrti. Međutim, postoji mogućnost da se popravi povjerenje između učesnika tog procesa. Imali smo mi takve procese".

Kovačević je rekla da nije bilo dijaloga posljednjih godina, ali poruke i premijera i lidera opozicije, sa jučerašnjeg sastanka, nijesu se odavno čule.

"Nijesmo odavno to čuli, imali smo neku spremnost da se malo izađe iz rovova i da se onda pokuša razgovarati. Znajući naše prethodno iskustvo teško je biti optimista, ali ja mislim da svi imaju obavezu i odgovornost prema građanima da pokušaju da izađu iz ovih zakovanih pozicija", poručila je.

Sastanku su, osim predstavnika CDT-a i Monstata, prisustvovali i predstavnici Cetra za monitoring i istraživanje (CeMI), Juventasa, Udruženja mladih sa hendikepom, Progresa i dvije romske NVO.

Monstat su zastupali direktor te institucije Miroslav Pejović i njegova pomoćnica Snežana Remiković.

Bonus video: