Mandić o izjavi Dodika: On ima svoju viziju, Crna Gora je nezavisna država, a EU naša realnost

"Okvir u kojem ćemo sjutra živjeti zajedno je EU. Svi ćemo biti zajedno, gdje ćemo ukloniti te granice i živjeti zajedno. Stari modeli, novo vino u stare mjehove - to teško ide, ali imamo jedan novi okvir, jednu novu budućnost, perspektivu koja je podjednako važna i za Crnu Goru i za Srbiju i za Republiku Srpsku"

48239 pregleda 1201 reakcija 130 komentar(a)
Mandić, Foto: Boris Pejović
Mandić, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Skupštine Crne Gore i lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić poručio je večeras da je Crna Gora nezavisna država i da predsjednik bosansko-hercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Milorad Dodik "ima svoju viziju".

On je to rekao komentarišući nedavnu Dodikovu izjavu da smatra da Srbi u ovom vijeku treba da formiraju jedinstvenu državu čiji će dio biti i Crna Gora.

Dodik je ocijenio da treba napraviti "veliki svesrpski sabor", sa kojeg će se prenijeti takva poruka, te naveo da tu jedinstvenu državu treba formirati demokratskim putem i političkim mjerama, a ne ratom.

Mandić je, upitan da prokomentariše tu izjavu, kazao na RTCG-u da je najbolje da oni pozovu Dodika da im to pojasni.

Naveo je da Dodik "ima svoju viziju", i da je Crna Gora nezavisna država, kao što je i Srbija.

"Želja srpskog naroda, gdje god da ode, gdje god da popričate, to je realnost. Otiđite, popričajte od Herceg Novog, Pljevalja, Banjaluke, Kragujevca... želja jednog naroda je da nekako živi zajedno. Mi smo živjeli u Jugoslaviji, u različitim republikama. Okvir u kojem ćemo sjutra živjeti zajedno je EU. Svi ćemo biti zajedno, gdje ćemo ukloniti te granice i živjeti zajedno. Stari modeli, novo vino u stare mjehove - to teško ide, ali imamo jedan novi okvir, jednu novu budućnost, perspektivu koja je podjednako važna i za Crnu Goru i za Srbiju i za Republiku Srpsku", istakao je Mandić.

On je poručio da misli da to treba da bude "pogonsko gorivo onih politika koje u Crnoj Gori trebaju nekako da nađu zajednički jezik, nazavisno ko je danas vlast, a ko je opozicija".

Dodao je da zajednički cilj EU.

"Imamo ciljeve da ovo bude bogata zemlja, nulta stopa tolerancije prema organizovanom kriminalu, blagostanje povećanja plata, penzija...", dodao je.

Bonus video: