Koprivica: SDT i SPO imaće našu punu podršku

"Želimo pružiti ruku opoziciji i voditi dijalog sa njom, kako bismo došli do što šire podrške u parlamentu i do izbora ličnosti koje uživaju najveći stepen povjerenja, što bi rezultiralo jačanju povjerenja cjelokupne javnosti u izabrane dužnosnike u pravosuđu”, istakao je Koprivica

11622 pregleda 6 komentar(a)
Meken i Koprivica, Foto: Služba za odnose sa javnošću Vlade Crne Gore
Meken i Koprivica, Foto: Služba za odnose sa javnošću Vlade Crne Gore

Vlada će organizaciono i strukturno podržati jačanje Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO), kako bi se što više zaštitili od političkih i drugih neprimjerenih uticaja, poručio je njen potpredsjednik Momo Koprivica na sastanku sa britanskom ambasadorkom Don Meken.

Koprivica, koji je potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju, čestitao je Meken nedavni izbor na ambasadorsku dužnost, navodeći da vjeruje da će svojim angažmanom doprinijeti unaprjeđenju odnosa dvije prijateljske i savezničke države.

„Učinićemo sve da razvijamo saradnju i dobre odnose sa državom koja je svakako jedna od naših najvažnijih spoljno-političkih saveznika i partnera”, poručio je Koprivica.

Koprivica je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, kazao da je borba protiv korupcije jedan od važnih prioriteta Vlade.

„Kad je riječ o pravosuđu, političkom sistemu i antikorupciji, na prvom mjestu je rješavanje preostalog v. d. stanja u pravosuđu, odnosno izboru vrhovnog državnog tužioca u punom kapacitetu, potom izboru sedmog sudije Ustavnog suda, kao i izboru preostala tri člana Sudskog savjeta”, kazao je Koprivica.

On je rekao da je u vrhu prioriteta i nova Strategija za borbu protiv korupcije i nova Strategija za borbu protiv trans-nacionalnog organizovanog kriminala.

„Takođe, želimo pružiti ruku opoziciji i voditi dijalog sa njom, kako bismo došli do što šire podrške u parlamentu i do izbora ličnosti koje uživaju najveći stepen povjerenja, što bi rezultiralo jačanju povjerenja cjelokupne javnosti u izabrane dužnosnike u pravosuđu”, istakao je Koprivica.

Meken i Koprivica
Meken i Koprivicafoto: Služba za odnose sa javnošću Vlade Crne Gore

On je naglasio da u svim tim projektima i poduhvatima, žele imati ekspertizu i eksperte Ujedinjenog Kraljevstva kao partnere, kako bi ostvarili svoje ciljeve na obostrano zadovoljstvo.

Sagovornici su, kako je saopšteno, konstatovali da dijele istu viziju onoga na čemu zajednički treba da se ubuduće radi, posebno ističući da ohrabruju stremljenja nove Vlade kad je u pitanju napredak u oblasti vladavine prava.

„Istaknuta je i obostrana snažna podrška radu glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića i njegovog tima“, navodi se u saopštenju.

Koprivica je kazao da Vlada podržati Novovića i Specijalno policijsko odjeljenje imati punu podršku Vlade.

„Podržaćemo njihovo jačanje i organizaciono i strukturno, kako bi se što više zaštitili od političkih i drugih neprimjerenih uticaja“, rekao je Koprivica.

On je kazao da imaju nedvosmislenu volju da sprovedu sve najnaprednije pravne, tehnološke i organizacione modele, koje podržavaju britanski eksperti, u cilju potpunog eliminisanja šverca i krijumčarenja cigareta i drugih ilegalnih proizvoda.

Meken je rekla da se raduje budućoj saradnji i zajedničkom radu na pitanjima koja su notirali kao prioritetna.

Bonus video: