I Marković bez podrške za VDT-a?

Milan Knežević poručio da nijedan od tri kandidata za vrhovnog tužioca nema podršku DNP-a. Iz stranke Andrije Mandića rekli da su protiv Maje Jovanović, a da će se tek odrediti o Miloradu Markoviću. DPS nije odgovorio na pitanja, ministar pravde Andrej Milović (PES) tvrdi da postoji “pozivitan signal” da bi Marković ubrzo mogao biti izabran

54735 pregleda 100 reakcija 56 komentar(a)
Dio partija mu već najavio podršku: Marković, Foto: Savo Prelević
Dio partija mu već najavio podršku: Marković, Foto: Savo Prelević

Vladajuća Demokratska narodna partija (DNP) najavila je da kandidat za vrhovnog državnog tužioca (VDT) Milorad Marković nema njihovu podršku, pa je stoga upitno da li postoji većina za njegov izbor.

DNP je sa Novom srpskom demokratijom (NSD) dio koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG), i te dvije stranke do sada su odlučivale jedinstveno o ključnim pitanjima. One imaju ukupno 13 poslanika u parlamentu. Međutim, iz NSD-a poručuju da će se tek odrediti prema Markoviću.

Ministar pravde i član Predsjedništva Pokreta Evropa sad (PES) Andrej Milović, preksinoć je saopštio da postoji “pozitivan signal” po pitanju Markovića i da bi mogao biti vrlo brzo izabran za VDT-a.

Da bi izbor Markovića bio stavljen na dnevni red, parlament treba prvo da se izjasni o kandidaturi Maje Jovanović. Za njen izbor u prvom krugu potrebna je dvotrećinska podrška (54 glasa poslanika), koju ona, izvjesno je, nema, jer je na poziciji VDT-a ne vide najveći akteri vladajuće većine. Nakon toga trebalo bi da uslijedi drugi krug, u kom će se VDT birati iz reda svih kandidata koji ispunjavaju zakonske uslove. Osim Jovanovićeve, to su i Marković i Suzana Mugoša, a za izbor je potrebna tropetinska većina (glasovi 49 parlamentaraca).

Iako Milović govori o “pozitivnom signalu” u vezi sa Markovićem i iako tom kandidatu podršku najavljuju Demokrate uprkos tome što nije održan ni prvi krug izbora, predsjednik DNP-a i jedan od lidera koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG) Milan Knežević poručuje da ni Marković ni preostala dva kandidata neće dobiti glasove njegove stranke. On je “Vijestima” kazao da niko od njih ne zadovoljvaa kriterijume DNP-a u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Knežević je naveo da će njegova partija prvenstveno insistirati na poštovanju procedure izbora VDT-a.

“A to znači da kandidatura Jovanović prvo mora proći kroz Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu, koji mora obaviti njeno saslušanje i tek onda slijedi glasanje na plenumu. Ako Jovanovićeva ne dobije dvije trećine glasova, najranije za mjesec Skupština se može izjasniti o ostalim kandidatima, koje takođe Odbor mora saslušati prije toga”, objasnio je.

Knežević
Kneževićfoto: Boris Pejović

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu konstituisan je juče. Iz Skupštine Crne Gore “Vijestima” nisu odgovorili kad očekuju da bi mogli da biraju VDT-a, te smatraju da bi taj posao mogao da se obavi do kraja godine.

Predlog Tužilačkog savjeta da Jovanovićeva bude VDT, stigao je u skupštinsku proceduru 11. maja.

Kneževićev kolega iz ZBCG, poslanik NSD-a Jovan Vučurović, rekao je “Vijestima” da će njihov poslanički klub donijeti odluku o kandidatima “neposredno prije sjednice Skupštine”, ali da oni ne vide “da je Maja Jovanović uradila nešto značajno u tužilaštvu što bi je preporučilo za funkciju (VDT-a)”.

Vučurović
Vučurovićfoto: Boris Pejović

Podršku Markoviću početkom sedmice najavili su iz Demokrata.

“Zbog svega što jeste i što je radio, bio je beskompromisan, borio se protiv organizovanog kriminala i korupcije, odnosno da ovo društvo krene naprijed”, rekao je poslanik te partije Duško Stijepović.

Stijepović
Stijepovićfoto: Demokratska Crna Gora

Doskorašnji poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Dragan Vukić kazao je juče da ta stranka očekuje da predsjednik Skupštine Andrija Mandić (NSD) otvori dijalog o izboru VDT-a i članova Sudskog savjeta, “u pokušaju stvaranja što šireg konsensuza”.

“Ne želimo kao partija bilo kakav uticaj na sudije ili tužioce. Smatramo da je od ključne važnosti da on bude nezavisan i nepristrasan od bilo kojeg centra moći ili partije, i da svoj posao obavlja u skladu sa Ustavom i zakonom”, saopštio je Vukić.

Vukić
Vukićfoto: Luka Zeković

Iz SNP-a su saopštili da još uvijek nije bilo razgovora na temu konkretnih predloga za VDT u okviru organa partije.

"A kada dođe vrijeme izjašnjenja, upoznaćemo javnost sa tim kojeg ćemo od predloženih kandidata podržati. Svakako, kao što smo i do sada bili kooperativni prilikom izbora nosioca najznačajnijih funkcija pravosudne vlasti, što se vidjelo iz napora koji smo dali da se izaberu Tužilački i Sudski savjet i sudije Ustavnog suda, tako ćemo i u dogovoru sa parlamentarnom većinom, nadamo se uskoro, izabrati i vrhovnog državnog tužioca kao i nedostajuća tri člana Sudskog savjeta. Ono što je najvažnije jeste da kod parlamentarne većine postoji jasna i odlučna politička volja da se nadležnim državnim organima stvore uslovi za efikasnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, jer više prostora za izgovore ne smije da bude", saopšteno je "Vijestima" iz SNP-a.

Na pitanja “Vijesti” da li će podržati Jovanovićevu u prvom krugu i za koga će glasati u eventualnom drugom krugu, nisu odgovorili iz PES-a, Građanskog pokreta URA, Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokrata (SD) i Bošnjačke stranke (BS).

Ministar pravde Milović u četvrtak veče je u emisji “Načisto” na TV Vijesti izjavio da Jovanović nema potrebnu političku podršku i da brzina izbora VDT-a zavisi od toga da li će ona povući kandidaturu.

Govoreći o Markoviću, rekao je da taj kandidat nema mrlju u karijeri i da je izuzetno cijenjen.

“Volio bih da ga vidim na tom mjestu, ali o tome odlučuje Skupština. Očekujem da to može biti riješeno vrlo brzo”, dodao je.

Mjesto VDT-a upražnjeno je od 10. juna 2021. godine, kad je penzionisan dugogodišnji VDT Ivica Stanković. Vršiteljka dužnosti VDT-a trenutno je tužiteljka Tatjana Begović, kojoj drugi šestomjesečni mandat na toj poziciji ističe u februaru. Ako do tada ne bude izabran VDT u punom mandatu, biraće se novi v. d., a Begovićeva neće moći više da bude na toj poziciji, jer je v. d. status ograničen na dva mandata.

Maja Jovanović je preko dvadeset godina u tužilačkoj organizaciji, a Tužilački savjet je 5. februara 2022. izabrao da obavlja funkciju v. d. VDT-a. Nakon isteka dva šestomjesečna mandata, nju je zamijenila Tatjana Begović.

Marković je magistar pravnih nauka s dugogodišnjim iskustvom u oblasti vladavine prava - ljudskih prava, pravosuđa, krivičnog prava i oduzimanja imovinske koristi. Marković je radio na Pravnom fakultetu i kao ekspert/konsultant na projektima EU, Savjeta Evrope, OEBS-a, UNDP-a...

Mugoša je sutkinja Višeg suda u Podgorici. Karijeru je počela 1995. u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici kao pripravnik, da bi 1999. bila izabrana za savjetnika. Nakon pet godina podnijela je ostavku i izabrana je za sudiju podgoričkog Osnovnog suda, a potom je napredovala u sudskom sistemu. Sudila je u predmetu “Zavala”, a donijela je i prvostepenu presudu u slučaju “državni udar”, u kom su optuženi lider koalicije ZBCG.

EU: Očekujemo nastavak imenovanja u pravosuđu

Evropska unija (EU) očekuje da Crna Gora nakon imenovanja sedmog sudije Ustavnog suda, imenuje i druge ključne nosioce funkcija u pravosuđu, uključujući tri člana Sudskog savjeta, stalnog VDT-a, i stalnog predsjednika Vrhovnog suda i predsjednika Tužilačkog savjeta - poručuju iz Evropske komisije (EK).

Portparol EK rekao je “Vijestima” da će meritokratski i transparentan postupak obezbijediti pravilan rad pravosuđa sa nezavisnošću, nepristrasnošću i integritetom.

EU, kako je dodao, pozdravlja imenovanje sedmog sudije Ustavnog suda u parlamentu, što je, kažu, ključno za obezbjeđivanje poštovanja osnovnih prava svih građana Crne Gore i očuvanje stabilnosti institucija.

Podsjeća da je napredak Crne Gore ka pristupanju EU želja velike većine građana i da je za državu važno da održi i proširi ovaj široki konsenzus na druga imenovanja u pravosuđu.

“Vlada i parlament moraju brzo sprovesti reforme vladavine prava”, poručuju iz EK.

Bonus video: