Vijeća i Savjeti manje brojnih naroda: Svi da doprinesu da se ispune uslovi, pa da pozovemo građane da se izjasne

Oni su kazali da "u potpunosti podržavaju namjeru i trud premijera Milojka Spajića i njegovog kabineta da se u Crnoj Gori održi popis koji će biti izraz pune zrelosti i jedinstva, a ne bilo kakve nove polarizacije"

7916 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Apelujemo na Vladu, Monstat i sve aktere da u narednih nekoliko dana strpljivo doprinesu da se ispune svi uslovi predviđeni Zakonom i Sporazumom, pa da svi zajedno pozovemo građane da se izjasne i daju podatke za opšteprihvaćnen popis, saopšteno je iz Vijeća i Savjeta manje brojnih naroda u Crnoj Gori.

Saopštenje su potpisali Suljo Mustafić, predsjednik Bošnjačkog vijeća, Faik Nika, predsjednik Nacionalnog savjeta Albanaca, Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća, Sabrija Vulić, predsjednik Savjet Muslimana, Mensur Šaljaj, predsjednik Romskog savjeta i Momčilo Vuksanović, predsjednik Srpskog savjeta.

Oni su kazali da "u potpunosti podržavaju namjeru i trud premijera Milojka Spajića i njegovog kabineta da se u Crnoj Gori održi popis koji će biti izraz pune zrelosti i jedinstva, a ne bilo kakve nove polarizacije".

"Uslovi za popis bili su razlog zbog kojega su upravo vijeća manjebrojnih naroda pokrenuli javni dijalog i od prethodne Vlade tražili odgađanje popisa, da bi se obezbijedili adekvatni uslovi za važan statistički proces. Uz maksimalno odgovoran i konstruktivan pristup tokom otvaranja širokog dijaloga, sve do potpisivanja sporazuma sa premijerom Spajićem o uslovima pod kojima je moguć kredibilan i legitiman popis u Crnoj Gori, učinili smo da svi mogu biti u sličnom omjeru i zadovoljni i nezadovoljni", navodi se u saopštenju.

Istakli su da je "ozbiljnim pristupom, dobrim namjerama i činjenjem, u kratkom roku ostvarena većina uslova za kredibilan popis", te da su "značajno splasnule tenzije, povećano povjerenje u cijeli proces, odabrani popisivači i opštinske komisije na paritnoj osnovi".

Poručili su da "nedostaje samo još nekoliko dana" da se kompletiraju kontrolna tijela-komisije i uradi programski osnov za kreiranje softvera za provjeru podataka.

"Važnije je saglasje od datuma početka popisa. Cijenimo da je to u duhu svih naših pregovora i svestrano dobre namjere, a najviše u korist budućeg razvoja naše građanske i multietničke Crne Gore", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: