Gorčević i Dervišagić: Saradnja Vlade i Savjet Evrope važna na putu ka članstvu u EU

"Crna Gora će nastaviti da posvećeno radi na unapređivanju i implementaciji relevantnih politika, koje, uvažavajući vrijednosti i standarde ljudskih prava i demokratije, doprinose vladavini prava", rekla je Gorčević

1956 pregleda 1 komentar(a)
Dervišagić i Gorčević, Foto: Ministarstvo evropskih poslova
Dervišagić i Gorčević, Foto: Ministarstvo evropskih poslova

Saradnja Vlade i Savjeta Evrope (SE) važna je na putu ka članstvu Crne Gore u Evropskoj uniji (EU), poručeno je sa sastanka ministarke evropskih poslova Maide Gorčević i šefice Programske kancelarije Savjeta Evrope (SE) u Podgorici, Lejle Dervišagić.

Iz Ministarstva evropskih poslova (MEP) saopštili su da je na sastanku ocijenjeno da Vlada i Kancelarija SE bilježe odličnu saradnju na sprovođenju projekata i aktivnosti usmjerenih na dalju demokratizaciju i razvoj društva.

“Nastavak podrške SE predstavlja važan doprinos i na putu ka članstvu Crne Gore u EU“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su Gorčević i Dervišagić razgovarale o rezultatima i nastavku realizacije više projekata, koji se sprovode u okviru zajedničkog programa za saradnju Evropske unije i SE za Zapadni Balkan i Tursku.

Gorčević je zahvalila Kancelariji SE na podršci koju pružaju Crnoj Gori u ispunjavanju reformskih agendi u oblastima ljudskih prava, vladavine prava i demokratije i usklađivanju sa evropskim standardima, što je, kako je kazala, prioritet i u procesu proširenja EU.

„Saradnja sa SE nezaobilazna je u reformama, posebno u dijelu vladavine prava i sprovođenja reformskih procesa u ovoj oblasti”, rekla je Gorčević.

Kako je poručila, Crna Gora će nastaviti da posvećeno radi na unapređivanju i implementaciji relevantnih politika, koje, uvažavajući vrijednosti i standarde ljudskih prava i demokratije, doprinose vladavini prava.

Dervišagić je ukazala na značaj sprovođenja projekata koji se odnose na osnaživanje odgovornosti u pravosudnom sistemu, borbu protiv ekonomskog kriminala u Crnoj Gori, kvalitetno obrazovanje za sve i zaštitu slobode izražavanja i slobode medija.

Ona je rekla da su značajni i projekti koji se bave promovisanjem dobrog upravljanja i osnaživanja Roma na lokalnom nivou, kao i Projekat jačanja kapaciteta vlasti na Zapadnom Balkanu i Turskoj za traženje, zaplijenu i konfiskaciju prihoda stečenih online kriminalom, sprječavanje pranja novca na internetu i obezbjeđivanje elektronskih dokaza.

SE će, kako je poručila Dervišagić, nastaviti da podržava Crnu Goru, naročito u oblasti ljudskih prava.

"Iskoristite sva iskustva i znanja eksperata SE iz regiona i država članica EU kako biste ostvarili što bolji i brži napredak na putu ka Uniji“, navela je Dervišagić.

Bonus video: